Alle midler helliggjøres av målet. Kampen om regjeringsmakten: En sang om dragkamp og hestehandler

En ny sesong av Game of Thrones er rett rundt hjørnet. Du har fått HBO opp på skjermen i stua og kollektivet har samlet seg for den viktigste dagen i året. Etterfulgt av den majestetiske introen begynner episoden. Dere holder nesten pusten. Det er så spennende… Men, vent! Hvor er blodet og sexen? 

Tekst: Louisa Boulaziz, Statsvitenskap og Marcus Irgens, Midtøstenviter
Illustrasjon: Asbjørn Oddane Gundersen

Forventningene er skyhøye: Den nye sesongen av Game of Thrones blir magisk, trist og slutten på et langt kapittel i manges liv. Men, det er også et annet kapittel som vi tror avsluttes i den nærmeste fremtid: Nemlig det blå-blå kapittelet i norsk politikk. I Game of Thrones har det blå akkurat begynt å vise seg, men i Norge har det blå virkelig fått tatt seg godt til rette. Det er nå venstresiden må komme til unnsetning! De har en real sjanse til å vinne makt allerede ved kommunevalget i høst. 

Jerntronen 

Den nye regjeringskonstellasjonen er ganske så Machiavellisk: Alle midler helliggjøres av målet. Oppi alle hestehandlene har det blitt vanskelig å vite hva Høyres politikk egentlig er. De små regjeringspartiene, derimot, soler seg i glansen av sine gjennomslag for særinteresser – men bare så lenge moder Cersei får sitte på jerntronen. For å ytterligere sikre sin plass på tronen ønsket Erna en flertallsregjering i ryggen. Hun solgte seg. The High Sparrow har fått plass i maktsentra i King’s Landing og har endret abortloven. Det er bare å bøye seg i støvet for Kjell Ingolf Ropstad, The First of His Name, for Cersei fraskriver seg ansvar for kvinners rettigheter når hun sitter på jerntronen.  

Moder Erna får også hjelp av to andre partier for å ytterligere sikre sitt grep om jerntronen. Det ene får plyndre, leke og bruke makt uhindret. Listhaug-saken(e) har vist at med Cersei på tronen er det meste innafor. Listhaugs største redsel er jo at Dothrakiene klarer å krysse The Narrow Sea – mellom Skagen og Nordstrand. Derimot kan jo ikke Dothrakiene svømme og grensevaktene er nå utstyrt med Wild Fire i beltet (pepperspray, red.anm).  

Det er tydelig at Cerseis viktigste oppgave er å sikre makt. Derfor har hun også søkt støtte hos House Tyrell. De er helt nødvendige for makten, men kommer aldri til å holde jerntronen alene. Samtidig vinner ikke House Tyrell noe særlig på å samarbeide med Cersei. Likevel er det jo stas for Trine å få sitte i The Small Council med selveste dronningen. Uansett er det dessverre slik at Norges eldste parti raser på meningsmålingene. De svelger bare drageegg i klimakampen og blir med på å dumpe restavfall fra Dragon Glass-gruvene i Førdefjorden. På tide å revurdere samarbeidet kanskje? 

Tilbakeslag 

I mellomtiden er vi ikke alene om å vente på venstresidens gjenoppstandelse. Vi har ventet i flere sesonger på at venstresiden skal samle seg om en ekte King of The North. Vi er svært håpefulle. Det har vært mange mislykkede forsøk. Venstresiden sliter. 

Arbeiderpartiet klarer ikke å ta en eneste debatt. Hver gang de får medieplass er det på grunn av mye omdiskuterte Stannis Baratheon, aka. Trond Giske. Han fortsetter å legge krav på tronen, men er intet taktisk geni. Likevel kaver han seg oppover og oppover, og nekter å innse nederlaget. Det fremstår desperat. Hver gang han vinner litt mer terreng klarer han å ytterligere drite seg ut. Han drar ned et helt parti. Cersei lener seg godt til rette i jerntronen og gliser – Baratheon og hans hus er det siste Cersei bekymrer seg for akkurat nå. 

Det er bare å bøye seg i støvet for Kjell Ingolf Ropstand, The First of His Name, for Cersei fraskriver seg ansvar for kvinners rettigheter når hun sitter på jerntronen.

Spørsmålet blir da om én enkelt mann kan redde hele venstresiden? For det finnes nemlig én som alle hadde hatt godt av å ha i regjering, men som liksom alltid er på feil, men også riktig side. Særlig Ap hadde fått mye bruk for og trenger Tyrion Lannister, men Bjørnar Moxnes blir nok aldri Hand of the King for en Ap-konge. 

For at venstresiden skal kunne overvinne de blå, onde kreftene må nok Senterpartiet inkluderes. Hvor interessert i jerntronen er egentlig Lord Commander Trygve Slagsvold Vedum? Kanskje ikke så veldig. The Night’s Watch tar jo den ekte kampen og kjemper for det som virkelig betyr noe. De sikter nok kanskje i førsteomgang på å holde makten utenfor King’s Landing og tenker at det som skjer i kommunevalget er like så viktig som hvem som sitter på jerntronen. De i King’s Landing vet jo ikke hva som skjer Beyond the Wall. For Lord Commander Trygve har den største trusselen vært Wildlings, men sannheten er at ingen har sett ulv på flere hundre år. Lord Commander Trygve må se forbi tåken å fokusere på det store slaget mot The White Walkers.  

Hva med Jon Snow? Kan han komme venstresiden til unnsetning? Han er jo en som alle er enig med, men som ingen egentlig hører på. Kjære Audun, vi heier på deg. Det Jon Snow finner på å gjøre i neste sesong vil være helt avgjørende for landets fremtid. Jeg håper han allierer seg med Hadia, og river ned Cersei, sånn at de vinner stolleken. Når arbeidet er utført og de overtar jerntronen, ser de hverandre dypt inn i øynene og kysser. Det er jo umulig at Hadia egentlig er tanta til Audun. Game of Thrones kan kanskje gi oss en pekepinn på hva vi kan forvente av norsk politikk. Vi tror egentlig ikke det er så bra hvis det er tilfellet. Kos dere med den nye og siste sesongen som kommer i april. 

Samfunnsviter’n er en politisk uavhengig avis, og er derfor ikkeansvarlig for innhold i meningsartikler. Eventuelle henvendelsertas direkte med skribenten.

Bookmark the permalink.