American Honey, det usette Amerika

En kraftfull og realistisk historie om den amerikanske underklasseungdommens framtidsutsikter.

American Honey er en gripende film som faller innenfor kategorien drama, der vi ser verden gjennom øynene til en vanlig, ung amerikaner, noe som faktisk står i kontrast til hva vi er vant med å bli vist i filmer fra Hollywood. Filmen tar for seg et aktuelt problem i USA: Ulikhet.

[toggle title=”FAKTABOKS” load=”hide”]Tittel: American Honey

Sjanger: DRAMA

Regissør: Andrea Arnold

Selskap: United International Pictures [/toggle]

Et håp om endring

Den 18 år gamle tenåringsjenta Star (Sasha Lane) lever med to yngre halvsøsken og en alkoholisert far. Sammen med søsknene leter hun etter mat i containere og haiker for å komme seg fra sted til sted. Da hun møter Jack (Shia LaBoeuf) på en sliten parkeringsplass, utveksler de intense blikk. Han ber henne om å være med på å reise rundt i USA i en stusselig van med andre tenåringer, for å tjene penger på å selge magasiner. Star bestemmer seg til slutt for å forlate tilværelsen hun befinner seg i, for å oppsøke gruppen med ungdommer i håp om at hennes liv vil forandre seg.

Den skjulte sannheten

American Honey gir en realistisk beskrivelse av hvordan den glemte underklassen i USA virkelig sliter for å få endene til å møtes. Her er det ingen college-planer å finne fordi de ikke har råd til det, ingen helseforsikringer, ingen stabil økonomi, ingen restaurant- eller kafé-besøk – bare en bunke med magasiner som må selges og mynter i lomma som kanskje kan holde til et par måltider. Altså får vi se en historie om sannheten, noe de fleste Hollywood-filmene nekter å vise.

En annen virkelighet 

Den første halvtimen følger vi Star og hennes første møte med gjengen, der vi ser at hun lærer ulike normer og regler. Ungdommene røyker hasj, drikker og lar hip hop-rytmene dunke i vanen mens de reiser rundt USA. Alle har en «historie» som de bruker til å skape medfølelse blant kjøperne. For at Star skal føle seg trygg på å selge magasiner, lærer Jack henne hvordan det skal gjøres, siden han er den dyktigeste selgeren på laget.

Du vil kjenne på kroppen hvor skremmende det er at dette kunne vært deg.

Du vil kjenne på kroppen hvor skremmende det er at dette kunne vært deg. Det er altså lett å bli oppslukt i filmen. Måten Robbie Ryan filmer på, gjør det virkelighetsnært. Dessuten kan kinematografien understreke at verden er kaotisk og uforutsigbar for mange amerikanske tenåringer. Filmteknikken er ikke bare et sentralt virkemiddel, men også en invitasjon til å leve som en amerikansk tenåring i to timer og 43 minutter.

Uerfarne og overbevisende 

Flere av skuespillerne regissøren Andrea Arnold har valgt ut, kan trekke paralleller fra deres eget liv til karakterenes liv. De er derfor ikke tilfeldig valgt, og dette kan man virkelig se. Skuespillerne vet hvordan de skal bevege seg foran kameraet, selv om mange av dem er utestet. Arnold valgte dem spesielt fordi de virker genuint overbevisende og dette kan kanskje skylles at de er ferske i bransjen.

Verden kan glede seg over talentet som har entret den magiske filmverden.

Sasha Lane har hovedrollen. Hun spiller Star, en impulsiv, fryktløs, høyttalende og sterk kvinne. Lane er svært overbevisende i rollen. Vanligvis vil det være vanskelig å spille en slik spontan karakter, men hun får det helt klart til uten noen problemer. Sasha Lane er altså en ny, spektakulær skuespiller i denne filmen. Verden kan glede seg over talentet som har entret den magiske filmverden.

Shia LaBoeuf, som spiller Jack, er også svært overbevisende i rollen som en intuitiv, mystisk og karismatisk mann. Karakteren jobber målrettet, og alt han gjør, gjør han av en grunn. Selv om han, i likhet med Star, ikke lever det livet han virkelig skulle ønske han levde, gjør han som Star og forsøker å leve etter beste evne med sine begrensninger.

Samfunnskritikk

American Honey er en realistisk, ekte og rå film om sannheten vi sjelden blir vist, men som virkelig må oppleves. Det er en kritikk rettet mot overklassen i USA, der forskjellene mellom rik og fattig stadig vokser.

 

 

Bookmark the permalink.