Brasils neste president?

Foto: Talita Oliviera (flickr)

Foto: Talita Oliviera (flickr)

Brasil, en av verdens viktigste fremvoksende økonomier og verdens femte mest folkerike stat, kan være i ferd med å velge en kvinnelig miljøaktivist med afrobrasiliansk bakgrunn til president. Marina Silva har vokst opp i ekstrem fattigdom og vil nå forandre Brasil en gang for alle. Hvis du trodde det var folkefest under fotball VM i Brasil har du ikke fulgt med i valgkampen. Fenomenet Marina Silva har frembrakt en lidenskap i det brasilianske folk som inntil nylig var forbeholdt karnevalet i Rio og navn som Neymar og Pelé. Denne to minutter lange videosnutten er et klipp fra en tale der Silva svarer på anklager om at hun vil legge ned det populære Bolsa Familia; et sosialprogram som retter seg mot de fattigste av de fattigste.

Hvis du trodde det var folkefest under fotball VM i Brasil har du ikke fulgt med i valgkampen

 

Videoen er på portugisisk, men The Economist har oversatt talen:

“Dilma! Know that I’m not going to fight you with your weapons. I’m going to fight you with our truth. With our respect. And with our policies. We are going to keep the Bolsa Família. Do you know why? Because I was born in the Seringal Bagaço, and I know what it is to go hungry. All that my mother used to have for eight children was an egg and a bit of flour and salt, and some chopped onion. I remember looking at my father and mother and asking: Are you not going to eat? And my mother answered… my mother answered: We are not hungry. And a child believed that. But afterwards, I understood that for yet another day, they had nothing to eat. Someone who has lived through that will never end the Bolsa Familia. “This is not a speech. It is a life.”

Inntil i sommer var Marina Silva langt fra noen naturlig presidentkandidat, men likevel langt fra et ubeskrevet blad. Hennes historie har inspirert mange brasilianere. 56-åringen er født på en gummitre-plantasje i den fattige delstaten Acre. Hun vokste opp i en familie med elleve barn, og tilbrakte store deler av barndommen sengeliggende med tropiske sykdommer. Foreldrene døde da hun var 16 år. Til tross for denne bakgrunnen ble Marina Silva utdannet i et nonnekloster, ble den første i sin familie til å lære å lese og skrive, og fullførte som 26-åring en høyere utdanning innen historie.

Silva bygget sin politiske karriere på miljøaktivisme, og det er spesielt hennes kamp for bevarelse av regnskogen som har gjort henne til et familiært ansikt for det brasilianske folk. På bakgrunn av dette ble hun valgt til senator, og senere miljøvernminister under tidligere president Lula da Silva. Våren 2008 forlot hun sin post etter indre uenigheter om genmodifisert mat og større energiprosjekter i Amazonas.

I det påfølgende valget stilte Silva som presidentkandidat for det grønne partiet, og fikk rundt 20% oppslutning i den første runden. I 2013 meldte hun overgang til sosialistpartiet, og i april i år ble det annonsert at hun ville bli partiets visepresidentkandidat til valget nå i oktober. Partiets presidentkandidat Eduardo Campos omkom i en tragisk flyulykke i august, og i månedene som fulgte eksploderte Silvas oppslutning på meningsmålingene. Brasilianske valgeksperter spår at til tross for at Silva sannsynligvis vil komme på andreplass i første runde av presidentvalget, har hun en betydelig fordel i andre runde. Dette skyldes delvis at den tredje presidentkandidaten Aécio Neves trolig vil støtte Silva i andre runde, og delvis at tidligere president Lula da Silva ennå ikke har gått offentlig ut og støttet sin partifelle Dilma Rouseff. Sommerens noe mislykkede fotball-VM bidrar heller ikke positivt til den sittende presidentens popularitet.

En kvinnelig miljøaktivist med solidariske tendenser som president i en av verdens største fremvoksende økonomier ville utvilsomt skapt ringvirkninger utenfor landets grenser

En kvinnelig miljøaktivist med solidariske tendenser som president i en av verdens største fremvoksende økonomier ville utvilsomt skapt ringvirkninger utenfor landets grenser. Den globale miljøbevegelsen håper på en ny giv i de internasjonale klimaforhandlingene og klimadebatten generelt. Silva har med sin bakgrunn og erfaring det som skal til for å kunne bli en viktig stemme i denne debatten. Presidentkandidaten representerer dermed håp både for den globale miljøbevegelsen og Brasils mange millioner fattige. Disse to gruppene har ikke nødvendigvis alltid de samme interessene, og balansen mellom hensyn til miljøet og økonomisk vekst vil bli en av Silvas aller største utfordringer dersom hun blir valgt.

Kilde: Foreign Policy

Bookmark the permalink.