Kaffe har en viktig samlende rolle mellom kollegaer og studenter, men kan også gi et personlig pusterom i hverdagen. Den årlige undersøkelsen av nordmenns kaffevaner trekker fram noen spennende fakta om vårt forhold til kaffekosen.
Det er mandag morgen. Regnet slår mot vindusruten og høsten blir mørkere for hver dag som går. Klokka er seks og jeg kryper famlende ut av kottet mitt i kollektivet og inn på kjøkkenet, finner kaffetrakteren og trykker on. Det er knapt med tid på morgenkvisten, men jeg har alltid tid til å vente på kaffen. Jeg finner en kopp og fyller den med nytraktet kaffe. Etter et par slurker med denne magiske drikken føler jeg meg litt klarere for dagens utfordringer. Noen andre som kjenner seg igjen?
Jeg tror nemlig ikke jeg er så alene om at mandagens første kaffekopp er viktigere enn frokost. Man fungerer ikke helt uten den der første koppen med rykende deilig fersk kaffe. Faktisk er Norge det landet som nyter nest mest kaffe i verden. Bare Finland er mer kaffetørste. Og for de aller fleste, er den første koppen med kaffe om morgenen den vi er mest avhengige av.
Morgenkaffen er viktigst
Det er litt rart, at vi i nord som ikke egentlig har noen historisk tilknytning til kaffe og ikke en gang kan produsere våre egne kaffebønner, har et så sterkt forhold til denne oppkvikkende drikken. Men her er kanskje oppkvikkende nøkkelordet? Vi har lyse, lange, late sommerdager i nord, men må betale dyrt for dette i høst- og vintermånedene. Korte dager og lange netter, samtidig som at arbeids- og studiedagen fortsatt er like lang og hard. Og ikke nok med det, så er høsten sur og kald. Da er det ikke rart at vi må ty til en kopp med varm lykke før vi går ut i høstmørket.
Etter et par slurker med denne magiske drikken føler jeg meg litt klarere for dagens utfordringer.
Dagens første kaffekopp regnes som den vi er mest avhengige av. Men det stopper ikke med denne første koppen hjemme på kjøkkenbenken. I følge den årlige kaffeundersøkelsen gjort av Ipsos MMI tar de fleste av oss gjerne både en andre og en tredje kopp i løpet av dagen. Faktisk så drikker den gjennomsnittlige nordmann 3,7 kopper daglig. Det tilsvarer 12,8 millioner kopper kaffe hver dag. Det er mye kaffe det!
Kaffekos
Det norske kaffekonsumet holder seg ganske stabilt, sett bort fra at det er en stigende trend blant unge. For flere blir en kopp med kaffe assosiert med det å være sosial, slappe av og hygge seg. Det er koselig. Jeg overhørte en bestemor og to små barnebarn på ca. 4 år på bussen. Det ene barnebarnet ville så gjerne at bestemoren skulle bli med de en tur hjem. Men det hadde ikke bestemoren tid til. Så sa det ene barnebarnet: «Men bestemor da, kan du ikke bare bli med inn for en kopp kaffe og prate litt». Det er tydelig at til og med små barn har fått med seg hva kaffekos er.
Skal vi ta en kaffe?
Det er sosialt å drikke kaffe. Selv dem som ikke egentlig liker kaffe, inviterer gjerne andre på en kopp kaffe likevel. Ikke for kaffen sin del, men for hyggen og det sosiale. Det lyder kanskje ikke like bra å spørre folk ut på en kopp te, selv om det egentlig er det de mener. Å invitere folk hjem på kaffe er så enkelt! Er jo bare å trykke på kaffetrakteren, og vipps – så har man noe digg å servere gjestene.
Kaffen nytes sammen med andre både hjemme og ute. Vanlig traktekaffe er den viktigste kilden til nordmenns kaffe og det er denne kaffen som de fleste foretrekker. Tre av fire drikker helst kaffen sort, men det som er festlig er at det er stor forskjell på bygd og by. På bygda drikker de fleste kaffen sort, mens i Oslo drikker man helst latte. På kafé.
Kaffe + sunnhet = sant
Så kaffe gjør nordmenn mer hyggelige og sosiale. Men hva er konsekvensen av all denne kaffedrikkingen? Flere studier peker på at kaffe faktisk kan ha en helsegevinst. Det kan hjelpe for alt fra kreft, hjerte-og karsykdommer til Alzheimers. Kaffedrikkere har mindre sjanse for å dø tidlig enn folk som ikke drikker kaffe. Og ikke nok med det, studier viser også at det minker sjansen for diabetes type 2 og Parkinsonssykdom.
Men på tross av alle disse helsefordelene med kaffe sier forskningen at vi ikke har godt av for mye koffein. Holder man seg rundt 5 kopper dagen er man trygg. Så våre 3,7 kopper daglig kan vi leve lenge og godt med!
God samvittighet
Så nordmenn elsker kaffen sin. For meg blir tanken på en høst uten kaffe utenkelig og en eksamensperiode uten kaffe hadde gått dårlig. Heldigvis kan jeg nyte kaffen med god samvittighet. Det er sunt og varmt, sosialt og hyggelig. Så la dere forføre av kaffeduften og kom dere ut på kaffedate med nære og fjerne!