Donald Trump har allerede vunnet

At Donald Trump stiller som presidentkandidat i USA fikk først mange til å humre. Den store oppslutning han har fått, har derimot ført til bekymringer over at han kanskje kan vinne. Det mange ikke er klar over, er at Trump allerede har vunnet.

Donald Trump er en amerikansk entreprenør, forretningsmann og mediepersonlighet. Han har frem til det siste året vært mest kjent for sine skyskrapere, som ofte er oppkalt etter ham selv, og for å dukke opp i tabloidaviser fra tid til annen med en mer eller mindre sprø idé. Gjennom et realityprogram hvor deltakerne konkurrerer om en lederjobb i et av hans selskaper, har han blitt svært kjent for i slutten av hvert program å si «You’re fired!» til personen som elimineres. Dette uttrykket har han også senere forsøkt å registrere som varemerke. Selv om han ikke lykkes med det, finnes det golfbaner med hans navn, restauranter, søkemotor for reiser, kaffedrikker, energidrikker, vann, sjokolade, klær, vodka og uendelig mange andre Trump-ting. Med andre ord; Trump er et varemerke. Et stort et også. 

unspecified-13

Tro det eller ei – dette har han faktisk sagt. Illustrasjon: Karoline Kaldheim

 

En vakker junidag for snart ett år siden stod Donald Trump i Trump Tower i New York City og annonserte at han skulle stille til valg som president i USA. Videre fortalte han at han skulle reforhandle USA sine handelsavtaler, la Mexico betale for byggingen av en mur mellom Mexico og USA, og at han skulle selvfinansiere valgkampanjen sin. Det siste punktet er spesielt viktig da det signaliserer at han ikke kan bli kjøpt og betalt av andre, som han i fremtiden vil måtte ende opp med å skylde tjenester. Tilliten amerikanerne har til myndighetene er ikke akkurat noe å skryte av, og at Trump tar avstand fra byråkratiet treffer nok rett i hjerteroten hos mange. I tillegg gjentar Trump stadig at han skal styre USA som han har styrt imperiet sitt – noe som har vist seg å være svære suksessfullt så langt.

Trump er et varemerke. Et stort et også.

Trump er altså en svært suksessrik forretningsmann. Det har også blitt påstått at han er den mest glimrende forretningsmann-politiker-hybriden verden noen gang har sett. Ikke at verden har sett så mange. Om Trump er presidentmateriale kan diskuteres til man blir blå i ansiktet, men er det én ting han er god på, så er det å selge seg selv. Donald Trump er skikkelig god på å selge merkevaren Trump. Dette har han gjort i mange år, med realityshow, tabloidoverskrifter og et uendelig antall produkter. I USA – og veldig mange andre land – er det nemlig slik at kjendiser innehar autoritet. Fordi Trump er en stor kjendis i USA, innehar han også autoriteten som trengs til å ta hele sirkuset ett skritt lenger. Og det er nettopp det han gjør, når han nå stiller som presidentkandidat.

Så langt har han vært utrolig flink til å selge seg selv og han har fått utrolig mye spalteplass. Ved å spille rollen som en skøyeraktig gutt som bevisst tråkker over streken når det kommer til politisk korrekthet, får han mye oppmerksomhet. Jo mer skandaløs atferden hans er, jo mer sikrer han sin posisjon i sentrum av hele det politiske sirkuset. Han har også tatt opp kampen mot det han kaller «korrupte politikere», så å si at debatten rundt ham stormer, er ikke å ta for hardt i. Ved å bygge opp under blesten om seg selv i valgkampen, med tabloidutsagn og morsomme gester, er han med på å gi seg selv den publisiteten han er ute etter. Og USA og resten av verden er hans marionettdukker.

Jo mer skandaløs atferden hans er, jo mer sikrer han sin posisjon i sentrum av hele det politiske sirkuset.

I valgkampen så langt har Trump blitt kritisert for å være for lite spesifikk i sitt politiske program. Han sier at han skal bygge en stor mur mellom Mexico og USA, at muslimer ikke skal få adgang, og at alle ulovlige innvandrere skal kastes ut. Disse omstridte utsagnene er deler av grunnen til at mange har trukket linjer mellom Trump og Hitler. Det Trump derimot ikke sier, er hvordan han har tenkt til å få til dette. Det spekuleres derfor i om han i det hele tatt har en plan. Han kritiserer også nåværende politiske planer, men de få løsningene han kommer med er dessverre på samme nivå som forklaringene til en fireåring med et raserianfall. Han har derfor fått et eget ord på raserianfallene sine, nemlig «Trumper-tantrum.» Og som den oppmerksomhetssyke personen han er, har han tatt begrepet til sitt bryst, og vil vel forsøke å registrere det som varemerke i nærmeste fremtid. Alt med navnet «Trump» i seg må jo være bra.

Trump har verden akkurat der han vil ha den – i sin hule hånd. Illustrasjon: Karoline Kaldheim

Trump har verden akkurat der han vil ha den – i sin hule hånd. Illustrasjon: Karoline Kaldheim

Trump har så klart blitt et yndet offer for sosiale medier. Det mange journalister, reportere, facebook- og twitterbrukere derimot ikke har fått med seg, er at Trump ikke forsøker å selge politiske ideer; han selger seg selv og sine egenskaper. Ikke alle vil være enige at egenskapene han vil selge er verdt å kjøpe, spesielt da han stadig strør rundt seg med fornærmelser og spydige bemerkninger. Eksempelvis har han twitret: «Sorry losers and haters, but my I.Q. is one of the highest – and you all know it! Please don’t feel so stupid or insecure, it’s not your fault». Han har også retweetet: «If Hillary Clinton can’t satisfy her husband, what makes her think she can satisfy America?».

De fleste er klare over at det som er kjent, det selger. Denne ideen har til og ble blitt et middels kjent ordtak; «all PR, er god PR.» Ved å promotere seg selv gjennom valgkampen har Trump muligheten til både å oppnå stillingen som president, og å reklamere for seg selv og sine produkter – som alle heter Trump. Hvor stilig hadde det ikke vært å kunne spise en Trump-biff med en Trump-gaffel og drikke en Trump-energidrikk iført en Trump-genser i Trump Tower? Det er ikke til å komme utenom at fyren kan fascinere alle og enhver – uavhengig av om du er en Trump-fan eller ikke. Med enkle, morsomme og minneverdige slagord har han tatt den amerikanske valgkampen til et helt nytt nivå, nemlig sirkus-nivået. På dette nivået finner man blant annet slagord som «Trumper-tantrum» og «In Trump we trust», så hvorfor ikke bare hoppe på «The Trump Train»? Bli med Trump-toget videre? Det er jo ikke heeelt sikkert togføreren kjører utenfor stupet…

 Så hvorfor ikke bare hoppe på ’The Trump Train?

Trump sier mye rart. På grunn av dette har han i løpet av det siste året fått mange tilhengere, og mange, mange kritikere. Han har derfor fått mye spalteplass, og er samtaleemne hos utrolig mange personer verden rundt. Ikke alt er like positivt, men som sagt; PR er PR. Én ting er likevel sikkert; uansett hvordan det går med valgkampen har Trump allerede vunnet. Han har fått den oppmerksomheten han ønsker seg. Hans navn og merkevare har nemlig slått rot i USA for alltid, og resten av verden har fått øynene opp for entreprenøren, forretningsmannen og muligens presidenten Donald Trump.

 

About Karoline Kaldheim

Foto: Kristoffer Kraakstad
Bookmark the permalink.