En kaffe med Katrine Fangen

Hvor: Trygve

Stilling: Instituttleder ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Fangen er også tilknyttet C-REX – senter for ekstremismeforskning og jobber på et prosjekt som heter Negotiating the Nation.

Faglige interesser: Blant annet nasjonalisme, rasisme, høyreekstremisme, migrasjon og innvandring.

På menyen: Dobbel cortado.

Foto: Marie Mitlid

Foto: Marie Mitlid

Hvorfor ble du professor? 

 • Det er fordi jeg er glad i å skrive, og er generelt samfunnsengasjert. Derfor passer det bra for meg å skrive om samfunnsvitenskapelige temaer.

Var det noe du visste helt fra du begynte å studere?

 • Nei, da jeg gikk på videregående ønsket jeg å bli veterinær. Men så ble det til at jeg begynte på psykologi istedenfor. Mens jeg ventet på å komme inn på embetsstudiet tok jeg sosiologi og syntes det var mye mer spennende. Så det var en gradvis prosess som gjorde at jeg til slutt fant fram til riktig fag.

Hva drømte du om å bli som barn, var det veterinær allerede da

 • Forfatter og veterinær. Det å ha gård. Nå ser det ut som at datteren min har overtatt noe av drømmen der, da. Hun vil også ha gård.

Hvor er et godt sted å starte dersom man ikke kan så mye om sosiologi fra før, men har lyst til å lære mer om faget?

 • Man bør oppsøke temaer man allerede brenner litt for. Vi har jo spesialiseringsemner. Da bør man passe på å ikke bare velge emner ut fra hva man tror er strategisk lurt, men velge ting man synes er spennende. Jeg tror en del som velger sosiologi ikke helt vet hva faget er på forhånd, og så blir de møtt med en del obligatoriske innføringsfag. Da kan noen miste litt motet og tenke at «det var ikke dette jeg brant for». Da er det viktig at man fort får penslet seg inn på de temaene man liker.

Det skjer så store, gjennomgripende endringer i verden nå, og det er utrolig viktig med samfunnsvitere som er tett på de endringene…

Synes du man skal velge studier ut fra hva man brenner for, slik mange samfunnsvitere gjør, eller ut fra hva som er «fornuftig»? 

 • Jeg er litt uenig med dem som mener man bare skal velge strategisk ut fra hva samfunnet trenger. Det forandrer seg ganske raskt. Jeg tror på en mellomting. Jeg synes det er rart i vår tid å si at det ikke er behov for samfunnsvitere. Det skjer så store, gjennomgripende endringer i verden nå, og det er utrolig viktig med samfunnsvitere som er tett på de endringene og kan uttale seg med litt mer vekt enn en vanlig meningsytrer. Jeg tror de fleste som velger samfunnsfag er samfunnsengasjerte og har temaer de brenner for. Da skader det ikke å gå den veien.

Hva liker du å gjøre på fritiden, da

 • Jeg liker å gå tur i skogen. Så liker jeg å ri sammen med datteren min. Jeg liker også veldig godt å bare sitte og prate eller se på utsikten, og la tankene fly.

Har du noen gode turtips i Oslo? 

 • Ja, jeg vil anbefale Østmarka. Jeg liker veldig godt at det er svabergaktige fjell. Så er det mye furuskog, istedenfor den tunge granskogen. Sørmarka kan også anbefales.

Har du en bok du vil anbefale? 

 • Jeg er glad i å lese, men jeg liker best å lese i ferier. Jeg er litt sånn at jeg vil bli sugd inn i boka og lese den nesten i strekk til jeg blir ferdig. Den siste boken jeg leste var Linn Ullmanns De Urolige. Den synes jeg var veldig fascinerende, selv om jeg er litt skeptisk til virkelighetslitteratur.

Hva er din favorittaktivitet i Oslo? 

 • Det kan være alt fra å gå tur i skogen til å gå på restaurant. Eller rusle langs sjøen. Siden vi bor på Nordstrand liker jeg å ta dagsutflukter til Grünerløkka eller Grønland. Gå på biblioteket, gå langs Akerselva og gå på café.

Når hadde du sist latterkrampe? 

 • Det tror jeg er cirka en måned siden, da moren min var på besøk. Jeg husker ikke engang hva vi lo av.

Hva spiser du på fredagskvelden

 • Da er det faktisk ofte grønnsakssuppe. Vi har ukehandel og på fredagen begynner det å bli litt tomt i kjøleskapet, men det er alltid noen grønnsaker igjen.

Hvor spiser du helst ute? 

 • Jeg prøver ofte å spise fisk når jeg er på restaurant. På sommeren går vi på utedelen av Ekebergrestauranten fordi det er nærme der vi bor. Der har de sånn «dagens grill» fisk. Hvis jeg skal flotte meg litt mer synes jeg Arakataka er ganske bra.

Hva gjør en helt vanlig dag ekstra bra for deg?

 • Det må være at det er en bra dag på jobben, at jeg får gjort ting og at jeg har gode møter med folk. Det er ofte hyggelig å komme hjem. Jeg pleier ofte å jobbe med laptop i stuen og koser meg med det. Og kanskje også gå en ekstra lang tur med familien om kvelden.   Har du et livsmotto du vil dele med oss? 
 • Et litt humoristisk livsmotto er at «det er lov å være blid». Jeg synes det er viktig å minne seg på det. Man kan lett bli litt nedtynget av dystre samfunnsutsikter, men da er det viktig å tenke på hvor godt man har det og glede seg over enkle ting.

Ja, apropos dystre samfunnsutsikter, hvordan er det egentlig for deg å følge med på nyhetsbildet nå? 

 • Det er mange ting jeg føler er relevant for de temaene jeg jobber med, og det gjør at jeg følger enda mer med på nyheter nå enn jeg gjorde for noen år siden. Man blir veldig lett dyster. Man må passe på å filtrere vekk litt og gjøre hyggelige ting også. Nyhetsbildet fokuserer ofte på de negative tingene. Kanskje det er her samfunnsvitere kan hjelpe til med å sette ting litt i perspektiv.

Med det takker vi for kaffen og husker at det er lov å være blid!

About Marie Midtlid

Foto: Anja Bratt
Bookmark the permalink.