Nils-Henrik M. von der Fehr er ikke som alle andre professorer. Han er instituttleder, og har ikke så mye tid til undervisning eller forskning. Derfor ser vi ham nesten aldri, men det betyr ikke at han slipper unna en spørrerunde av Samfunnsviter’n. Han har fått beskjed om å se etter en jente med brunt hår og rød treningsbag, men jeg følte ikke behovet for å spørre om en beskrivelse av ham. Man kjenner igjen en mann som heter von der Fehr, tenkte jeg.
– Navnet ditt er ganske så praktfullt, jeg vil nesten si adelig. Er du en lord?
Von der Fehr ser på meg spørrende og ler fram et nei.

Nils-Henrik M. Von Der Fehr sverger til enkel americano, og ser ingen grunn til å vike fra den suksessformelen når han møter Samfunnsviter’n. – Jeg drikker aldri vanlig kaffe. Foto: Nathalie Bergh.
– Hva er historien bak navnet?
– Det er et tysk navn som mest sannsynlig kom med noen kjøpmenn fra Bergen. Det er noen få av oss i Norge som alle er i familie.
– Ja, for jeg ser på UiO sine sider at det finnes en annen på universitetet med samme etternavn, Drude Von der Fehr, hun er professor på ILOS. Er dere i slekt?
– Ja, vi er nok det, men jeg kjenner henne ikke.
– Studerte du med Jens Stoltenberg?
– Ja, det gjorde jeg. Men han brukte litt lenger til på å bli ferdig på grunn av det politiske arbeidet. Men vi jobbet sammen en stund på SSB også.
–Jeg liker å spørre folk om hva som er deres ”guilty pleasure”, for la oss innrømme det, vi har en alle sammen. Har du noe å tilstå?
– Jeg må innrømme at jeg liker å se på Stjernekamp, det er noe fascinerende med hva disse menneskene får til å gjøre på en uke. Jeg ble ganske fascinert av hun som vant i fjor, blant annet. Også liker jeg og se på Norge rundt.
– Hva får deg til å banne?
– Jeg banner nok litt for mye dessverre, sier han og ler.Jeg legger merke til at han ikke svarer helt på spørsmålet, så jeg fortsetter:
– Banner du på jobb?
– Det hender, ja.
– Favorittidrett?
– Jeg løper og går på ski, men jeg liker nok ski best. Når det ikke er skisesong løper jeg en time hver dag. Vi har en løpegruppe her på fakultetet som løper sammen rundt lunsjtider. Når det gjelder hva jeg liker å følge med på, så er det fotball. Og da er Liverpool laget.
– Hva spiser du til frokost?
– Jeg spiser en skive delt i to med ost på ene siden og syltetøy på den andre. Men jeg varierer på hva slags ost og hva slags syltetøy. I dag for eksempel var det gammelost og plommesyltetøy.
– Er ikke det ganske lite for en mann?
– Jo, men jeg trenger ikke så mye energi. Jeg sitter jo mye stille, med unntak av når jeg løper, da. Også kjører jeg jo til og fra jobb.
– Har du Netflix?
– Nei, men jeg prøver å fikse det. Datteren min har vært og prøvd å installere det, men det gikk ikke. Selv om jeg har en ganske ny Samsung-TV.
– Hvilke serier ser du på for tiden, da?
– Mad Men.
– Hvor bor du?
– Hurdal.
– Kan du definere kultureliten?
– Det er forskjell på de som er kulturelite og de som vil være det. Men jeg vil si at kunstnerne, alt fra billedkunstnere til filmskapere, er den ekte kultureliten.
– Anser du seg selv som en del av kultureliten?
– Nei, men jeg liker å lese.
– Nå begynner det å nærme seg eksamen. Har du noen studietips til Studentene?
– Jobbe med eksamensoppgaver er det viktigste. At du virkelig prøver å gå inn for å besvare de skikkelig. Læring er også en modningsprosess, derfor lønner det seg og følge undervisning hele semesteret.
[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered” background_pattern=”otw-pattern-1″]På menyen: Enkel americano
Hvor: Trygve
Alder: 54
Stilling: Instituttleder, økonomisk institutt
Har undervist i: Mikroøkonomi [/otw_shortcode_info_box]