En kaffe med Olav Schram Stokke

Tekst: Hanna Thome

Foto: Therese Dolva

Foto: Therese Dolva

Navn: Olav Schram Stokke

Hvor: Trygve

Stilling: Professor ved Institutt for statsvitenskap

Faglig interesser: Internasjonal politikk, internasjonal miljø- og ressurspolitikk, internasjonalt samarbeid, internasjonale institusjoner, geopolitikk og styring i nordområdene.

På menyen: Kaffe latte.

 

 

Har du noen «guiltypleasures»?

 • Nei, jeg koser meg med mye forskjellig. Jeg skammer meg ikke over noe.

Han ler.

Så det er ingenting du gjør alene som du ikke forteller andre? Ingen TV-serier eller reality-show

 • Nei… at man liker engelske kostymedramaer, mener du? I dag er sånt akseptert omtrent overalt. Så det er ikke egentlig noe tema lenger. Jeg liker Downton Abbey og føler ingen skyld.

Hva er din favoritt TV-serie?

 • Downton Abbey har jeg allerede nevnt. Favoritten er Inspektør Montalbano, italiensk serie fra Sicilia. Sjette sesongen nå. Herlige karakterer, god på gråsonene, halvsirklene rundt mafiaen. Ikke fullt så grell som Gomorrah men ikke skjønnmalende heller. Bygger på bøkene til Italias mestselgende forfatter, Andrea Camilleri. Han begynte å skrive litt da han midt i 50-årene og slo gjennom da han var 70 omtrent. Nå er han 91 og like aktiv. Inspirerende for oss middelaldrende men jeg støtter likevel 70-årsgrensen på universitetet. …
 • Men nå skal det forresten komme en ny serie som heter Den unge paven, den har jeg bare hørt bra om. Laget av Sorrentino, mannen bak Den store skjønnheten, en vakker og dypt moralsk film. Og Divo, et tempofylt oppgjør med Giulio Andreotti, Italias grå eminense i mesteparten av etterkrigstiden. Så Den unge paven gleder jeg meg til!

Har du «Downton Abbey »-maraton, hvor du ser mange episoder etter hverandre? 

 • Jeg pleier som regel å bli ganske matt etter to, tre episoder. Jeg synes Nobel var veldig bra, forresten. Jeg har faktisk ikke sett siste episode enda, men det skal jeg gjøre så fort vi får en kveld med alle hjemme.

Han tenker seg litt om

 • Forbrytelsen, den var og veldig bra, spesielt første sesong. Også er det gamle Twin Peaks da. Den er vel nesten de nye serienes mor, med en underlig og skummel grunnstemning. Den er verdt å se!

Hvilke sanger synger du i dusjen?

 • Jeg nynner mye, men ikke så mye i dusjen.

Hva gjør du for å slappe av?

Han tenker seg om… 

 • Da setter jeg meg ned med en bok foran peisen, eller i solen. Gjerne med et glass vin. Eller en Fernet om det går mot kveld.

Hvilken bok leste du sist? 

 • Den siste boken jeg ble ferdig med var den til Geoff Dyer om D. H. Lawrence. Dyer er en ganske elegant engelskmann som her skriver om sitt forsøk på å skrive en omfattende biografi om Lawrence. Prøver den ene vinklingen etter den andre, reiser rundt til steder Lawrence har vært. Dypdykker i bøkene. Vil skrive ut fra de få bildene som finnes. Ingenting funker, heller ikke samlivet med kona som vi hører like mye om. Mange som kjenner Lawrence, sier at denne tynne boken, hvor Dyer gjennomgår alle sine mislykkede forsøk på å fange inn Lawrence, er den hittil beste fremstillingen av mannen. Dyers har nettopp kommet med en ny bok, en med samlede essays som jeg gleder meg til å lese.

Ellers holder jeg også på med Napoli-kvartetten til Elena Ferrante. Jeg er i tredje bok, men jeg leser den på italiensk da, så det går ikke så fort. Tre sider på en kveld kanskje. Jeg har en liten aspirasjon om at jeg etter hvert skal kunne italiensk godt nok. Men foreløpig stavrer jeg meg litt frem. Jeg har stor sans for de bøkene! Ganske stillestående men intense likevel. Bøkene har fått mye ros for oversettelsen til nynorsk, den har jeg ved siden av når jeg leser på italiensk.

Foto: Therese Dolva

Foto: Therese Dolva

Hva får deg til å banne? 

 • Det er jo masse… For eksempel når jeg kommer hjem til et kaotisk hus. Særlig hvis jeg har ryddet opp etter den travle ungdommen før jeg dro og så kommer jeg hjem og kaoset er gjenopprettet… Og barna er egentlig ikke så små at det kan forsvares på noen rimelig måte. Faktisk er de ganske store.

Hva er din favorittartist eller band?

 • Fra gammelt av var det Genesis og Queen. Det var min ungdoms store band. Det er underlig hvor godt de holder seg. De gamle heltene. Og litt senere Cohen, må jo trekke fram ham i dag. Bowie selvsagt. Det er morsomt å se at de spilles mye av den neste generasjonen også. Ulf Lundell var viktig en stund.  Av de norske er det Kaizers. Spesielt de litt eldre, Maestro og Ompa og de.

Hvis du var 20 år igjen, hvilken utdanning ville du valgt?

 • Jeg ville tatt den samme, uten tvil! Det var faktisk sånn at da jeg var 20 så nølte jeg mer enn jeg gjør i dag. Da var jeg så i tvil at jeg reiste opp til Trondheim på NTH og prøvde en utdannelse som maskiningeniør. Det varte bare i tre uker. Faren min er også statsviter og mente jeg ville komme sørover igjen innen et halvt år. Men det tok bare de tre ukene før jeg var helt sikker på at det var samfunnsviter jeg skulle bli.

Hvis du var statsminister for en dag – hva ville du gjort da?

 • Du sa du bare skulle stille spørsmål om trivielle ting du… Men hittil har jeg bare fått sånne som går helt i kjernen om hva jeg tror og tenker.

Han ler. 

 • I løpet av en dag?

Du har kanskje en kampsak?

 • På en dag er det jo ganske små ting en kan utrette, så det må vel være en ganske liten ting da… Men som likevel peker i riktig retning. Jeg synes det er en skandale at vi ikke har sammenhengende sykkelstier i Oslo. Det er jo kjempedårlig. Men det er jo en ganske liten ting. Og samtidig veldig kostbar. Og det var jo ikke byrådsleder jeg skulle være. Dette må jeg tenke litt på… Utenrikspolitikken bør man jo ikke legge om hvis man bare har en dag i stolen. Viktig for små land å opptre stabilt og forutsigbart. Nei, det må bli noe på fordelingssiden. Penger til sykkelstier og vern om den nordiske modellen. Ikke en veldig spenstig dag kanskje – men veldig ansvarlig! Jeg er jo statsviter.

Hva er din mentale alder?

 • Snart 55. Jeg føler meg akkurat så gammel som jeg er. Veldig fornøyd med å være middelaldrende. Det er helt ålreit, helt supert! 

Når hadde du sist latterkrampe?

Han blir litt usikker… 

 • Det må vel være for tre dager siden, nei lørdag! Det var en situasjon i familien hvor jeg ikke kom så heldig ut, egentlig. Eller jeg synes egentlig jeg kom bedre ut enn de andre syntes. Ja, det var da.

Når hadde du ditt beste studieår?

 • Det året etter jeg bestemte meg for å ikke bli ingeniør, det var et herlig år. Historie, økonomi og statsvitenskap. Da hadde jeg en sånn trygghet i det valget jeg hadde gjort. Som jeg hadde manglet året før. Det synes jeg var veldig flott! Men også da jeg arbeidet med hovedoppgaven. Jeg var på et prosjekt og fikk midler til å bo i Tokyo et halvår. Der fikk jeg hente inn informasjon, snakke med folk og etablere meg. Da jeg kom hjem var det første gang jeg produserte en større tekst som jeg hadde mye tid til å jobbe med. Det syntes jeg var veldig spennende.

Hva sladrer dere professorer om rundt vanndispenseren?

 • Vel, vi sladrer vel ikke så mye, i alle fall ikke om hverandre hvis det var det du tenkte på. Men vi kjenner hverandre jo litt forskjellig. Noen av oss er nære venner og andre er kollegaer. Det betyr at det vi prater om i noen sammenhenger er litt annerledes enn hva vi prater om i andre. Først og fremst vil jeg si det er en veldig hyggelig tone blant de ansatte ved Institutt for statsvitenskap. Jeg er kommet hit i nyere tid, har vært her i snart fire år nå. Jobbet lenge ved Fridtjof Nansens Institutt, et lite miljø, statsvitertungt på internasjonal politikk og veldig sammensveiset faglig og sosialt. Jeg har opplevd mye av den samme tonen her på statsvitenskap, ønsket om å gjøre hverandre bedre, men her er det jo mye større faglig bredde og mye å lære. I tillegg er det en uhøytidelighet rundt lunsjbordet, vi snakker selvsagt om politikk og Trump og Clinton, vi som alle andre – men det er langt fra bare fag det går i.

Ja, hva synes du egentlig om valgresultatet?

 • Bremseklossene og de balanserende elementene i det amerikanske systemet er jo alt i alt et stort problem men akkurat nå får vi være takknemlige for dem. Og så kan vi håpe at det å tippe 70 år kanskje har gitt Trump litt bedre impulskontroll enn det ser ut til at han har hatt i tidligere år. Utfallet var jo overraskende selvfølgelig, men ikke like mye som Brexit. Vi så jo trendene mot slutten og forskjellene var innenfor feilmarginen. Blir spennende hvem han plukker ut som ministre og rådgivere.

Nå er det jo snart eksamensperiode hva er ditt beste studieråd?

 • Det viktigste tipset er å jobbe i kollokvier. Eller så er det jo å hele tiden stille spørsmål til teksten, og utfordre seg selv til å spørre: Hva er det forfatteren vil? Hvorfor har foreleseren puttet dette på pensum? Er jeg enig den argumentasjonen som forfatteren har? Holder det med tanke på det dere har lært i metode for eksempel? Hva er poenget, og er jeg enig i poenget? Den typen spørsmål til teksten tror jeg alle studenter har stor glede av.

Ja, det var alle spørsmålene for nå. Tusen takk!

Bookmark the permalink.