En kaffe med: Øyvind Ihlen

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_color_class=”otw-black-border” border_style=”bordered”]

Hvor: Parken Bakeri I koppen: Svart kaffe uten melk

Stilling: Professor ved Institutt for medier og kommunikasjon (IMK)

Faglige interesser: Strategisk kommunikasjon, politisk kommunikasjon, journalistikk, samfunnsansvar og retorikk [/otw_shortcode_info_box]

 

Foto: Elise Hasseltvedt

Øyvind Ihlen er en travel mann med mye på timeplanen. Til tross for dette, stilte han gledelig opp for intervju og en kopp kaffe på kort varsel. Han åpner samtalen med et sitat han ofte låner fra sin kollega, Anders Fagerjord: «Universitetet er en fabrikk der du putter på kaffe og så kommer det ut publikasjoner».  Det er utsagn som Ihlens mange akademiske utgivelser kan være med på å bekrefte. I dagens intervju vil vi derimot også få et nærmere innblikk i hvem Øyvind Ihlen er utenfor forelesningssalen. 

 

 

Kan du fortelle kort om deg selv og din akademiske bakgrunn? 

  • Jeg er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon. Tidligere har jeg vært ute og luftet meg på blant annet BI og på Høgskolen i Hedmark. Hovedfaget mitt har jeg fra IMK, så nå har jeg på en måte kommet «hjem» igjen.  

Dersom den utdanningen du har i dag ikke hadde vært en mulighet, hvilken studieretning ville du da ha valgt?  

  • Da ville jeg nok ha valgt journalistikk. Eller muligens statsvitenskap. Det er mange utdanninger som interesserer meg. 

 Hva er ditt beste minne fra studietiden? 

  • Jeg bodde i et mediekollektiv med medstudenter, som jeg traff på medievitenskap grunnfag. Det er mitt beste minne. Det var et kollektiv som varte i mange år, der vi byttet ut litt studenter etter hvert. Vi flyttet med tiden også ut til hvert vårt, men kollektivet holdt en periode etter den første kjernen flyttet ut. Jeg bodde der til og med da jeg tok hovedfaget mitt. Det var veldig sosialt og veldig hyggelig.  

Hvem inspirerer deg og hvorfor? 

  • Gode kollegaer, som skriver bra og er veldig produktive. Det synes jeg er veldig stas og noe som jeg blir inspirert av.  

 Har du noen tips til førstegangsvelgere om hvordan de skal finne ut av hvilket politisk parti de skal stemme på?   

  • Da anbefaler jeg å finne noen saker som man er interessert i. For eksempel klima og deretter finne ut hvem man synes har de beste løsningene på klimaproblematikken. Dersom man er enig i at klimaet er en viktig del, så bør man finne hvilket parti man synes tilbyr de beste løsningene på det området.   

 Hva er din beste konsertopplevelse?   

  • Det er mange. Den som skiller seg ut er Fugazi på Blitz-huset. Jeg er usikker på årstallet, men det dryppet svette fra taket. Det var dette bandet på sitt aller beste, i et stappfull, men veldig lite lokale. Det var veldig intenst.   

Har du noen anbefaling til ting man bør få med seg i Oslo, for folk som er nye i byen? 

  • Jeg tenker at Oslo har mye å by på. Konserttilbudet og utestedene rundt Youngstorget spesielt. Men så er det et lite sånt paradoks som jeg alltid har synes er litt morsomt: Vi snakker alltid om hvor bra Oslo er, fordi man kan komme seg så kjapt ut. Bare en liten t-banetur, så er man plutselig i marka. En liten båttur, så er man kjapt ute på fjorden. Jeg tenker uansett at alle de ulike bydelene har noen sånne gjemte perler man kan finne.  

Hva gjør du for å koble av etter en lang dag? 

  • Da henger jeg med kona. Det blir ofte en tidlig kveld, men vi leser, eller ser på serier på Netflix og HBO. Favoritten er «The Thick of It», en litt eldre BBC-serie om det politiske livet. Det er en komedie hvor de har tatt mye av den engelske politikken helt på kornet. Det er veldig kostelig.  

 

Med dette takker jeg for tiden og kaffen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Elise Hasseltvedt

Elise har en bachelorgrad i medievitenskap fra NTNU, og er nå på sitt andre semester i en mastergrad i journalistikk her på UiO.
Bookmark the permalink.