En kaffe med: Raino Malnes

Hvem: Raino Sverre Malnes
Hvor: Trygve
Stilling: Professor, Institutt for statsvitenskap
Faglige interesser: Politisk filosofi og etikk, sosialfilosofi, vitenskapsfilosofi, politikk i Frankrike
Underviser i: Innføring i statsvitenskap, politisk teori, politisk filosofi, metode
På menyen: Svart kaffe med melk [/toggle]

Har du noen «guilty pleasures»?

– Tja, jeg røyker jo en sigar i ny og ne. Men ikke innendørs og ikke hjemme. Datteren vil ikke at jeg skal røyke hjemme. For elleveåringer i dag, er det ingen ting som er så idiotisk som å røyke. Så hun blir helt rasende! Jeg har aldri røyket, men er veldig glad i den ene sigaren i ny og ne. Men når jeg svarer dette, så er det i den tro og i det håp om at hun aldri kommer til å lese dette.

Hva er din favoritt TV-serie?

– «Hotell i særklasse». Den går innimellom i reprise, men nå trenger jeg ikke følge med, for nå har jeg fått det på DVD. Det er den morsomste serien som noen sinne er laget, tror jeg. Den vil jeg anbefale til alle.

Har du «Hotell i særklasse»-maraton, hvor du ser mange episoder etter hverandre? 

– Nei, man må se én om gangen. Og man må vente en god stund mellom hver gang

Hvilke sanger synger du i dusjen?

– Sånne gamle Gershwin-greier kunne jeg finne på å synge. «Someone to watch over me» og sånt, alle de gamle, sentimentale sangene.

Hva gjør du for å slappe av?

– Jeg går tur med hunden. Men for å være helt ærlig, slapper jeg ofte av. Men vet du hva jeg gjør for å slappe ordentlig av? Sitter og ser ut i luften, gjerne da med en sigar. For sigaren for meg er ikke noe sosialt i det hele tatt. Den skal jeg helst ha alene. Da slapper jeg helt av.

Hva får deg til å banne?

– Jeg banner ikke ofte, men det er jo praktiske saker og ting. PC-problemer, når skriveren ikke virker, og den typen ting. Men jeg prøver å la være å banne.

Hva er din favorittartist/band?

– Jeg regner meg for å være en av verdens største beundrere av David Crosby. Han var en del av det som en gang i tiden het «Crosby, Stills, Nash & Young», og han turnerer fortsatt i en alder av over 70 år. Han har vært gjennom mye, har blant annet vært narkoman og sittet i fengsel. Men han lager fortsatt god musikk. Jeg har sett han live to ganger her i Oslo.

Foto: Tana Blegen

Foto: Tana Blegen

Hvis du var 20 år igjen – hvilken utdanning ville du valgt?

– Da ville jeg nok studert filosofi, ikke bare hatt det som bi-fag. Det er det jeg holdt på med mesteparten av tiden etter studiene, og det jeg har hatt mest bruk for. Jeg begynte å studere filosofi for alvor etter jeg var ferdig med de andre studiene. Så hvis jeg hadde visst da hva jeg vet nå, så hadde jeg begynt med filosofi, Da hadde jeg kommet fortere i gang.

Hva var den siste boken du leste?

– Jeg leser så mange bøker hele tiden! Det er så veldig mange, altså.. Men jeg har akkurat lest en ny, stor Beethoven-biografi. Det var en fin bok. Men jeg leser litt av mange bøker ofte. Jeg leser aldri mer enn 2-3 sider av en bok hvis den ikke er verdt å lese.

Og det vet du allerede etter 2-3 sider?

– Ja ja, det vet du med en gang. Det var som Jon Elster sa en gang: «Du trenger ikke drikke opp hele flasken for å kjenne at melken er sur»

– Men den siste boka jeg leste ut, var en bok jeg leste om igjen. Det er en liten roman av Lars Gustafsson som heter «Tennisspellarane». Det er en fabelaktig god bok. Ikke en fryktelig dyp bok, men den er litt selvbiografisk. Den leste jeg på nytt nylig, fordi jeg var i Stockholm, hvor jeg gikk i et antikvariat hvor jeg fant en førsteutgave av boken, og så hadde jeg en ledig kveld så jeg hadde tid til å lese den ut. Den kan jeg trygt anbefale

Hvem ville du delt bord med på 4 stjerners middag? (døde eller levende)

– Hvis jeg kunne velge virkelig fritt, ville jeg valgt min beste venn Helge Ole Bergesen som døde i sommer, Aanun Hylland som var professor i samfunnsøkonomi her på UiO, og så ville jeg jo hatt med meg kona mi som den fjerde.

Her er et spørsmål fra statsviterne i redaksjonen..

– Oi, nå merker jeg at jeg blir nervøs her..

Hvis du var statsminister for en dag – hva ville du gjort da?

– Jeg tror jeg ville gjort noe for å begrense bruken av privatbil i byen. De tar så kolossalt mye plass! Vi ville fått så mye mer by hvis vi kunne fått noen av disse bilene ut av byen. Så la oss forbeholde privatbiler til pensjonister, de trenger det. Alle andre kan ta offentlige transportmidler.

Så du kjører offentlig selv?

– Ja. Jeg har hatt bil, men de siste årene har jeg ikke kjørt. Jeg trenger jo ikke bil, og jeg er i tillegg en dårlig sjåfør. Det merket jeg godt da jeg kjørte bil, det var ikke trygt. Jeg synes også det er kjedelig å kjøre bil.

Hva er din mentale alder?

– Hå hå! tja, tyve. Med andre ord ganske umoden.

Hva sladrer dere professorer om rundt vanndispenseren?

– Ja, det blir jo en god del nyheter. Lite sladder.

Sosialiserer dere på tvers av fagfelt, eller har dere dannet “klikker”?

– Fag er som blåst bort. Vi småprater om alt annet. Jeg kan jo ikke så mye om statsvitenskap, så jeg ville fort falle av i en faglig diskusjon

Interessant! Har du noen gang blitt “satt på plass” av en student eller kollega i statsvitenskap?

– Om jeg har blitt satt på plass av en student, ja? Å ja, det har jeg. Det er mye innenfor statsvitenskap som jeg ikke vet.

– Den samme dagen som jeg skulle tas opp som medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi, som har en ganske streng seleksjonsprosess, så satt jeg på radioen og snakket om de etthundre-og-noenogfemti stortingsrepresentantene vi har i Norge. Da var det en del som ringte meg og sa «du vet det er over 160?» Det bør jo en professor i statsvitenskap vite.
Apropos radio – hva synes du om at du ble nevnt i Radioresepsjonen nylig?

– Nei, det visste jeg ikke! Det tulleprogrammet? Jeg må innrømme at jeg aldri har hørt på det programmet, men jeg har jo hørt om det. De tøyser vel med alt og alle? Ja, ja.. Vel, vel. Jeg var ikke klar over det.

Du kan finne det på NRK nett-radio da, hvis du vil høre!

– Ja, hvis jeg tør..

Når hadde du sist latterkrampe?

– Det er jo ikke så ofte.. Men sannsynligvis da jeg så en episode av “Hotell i særklasse”. Det synes jeg er like morsomt hver gang.

Når hadde du ditt beste studieår?

– Jeg hadde et godt år det året jeg gjorde ferdig hovedoppgaven, i 1982. Da hadde vi en usedvanlig lang og veldig varm sommer. Jeg jobbet hver eneste dag, men jeg tenker tilbake på det som en ganske fin tid. Men jeg tok fri en dag for å dra på hovedøya, da. Så det var tre fine måneder, det!

Hva er ditt beste studieråd?

– Der har jeg et godt råd! Finn de timene på dagen når hodet går av seg selv, når konsentrasjonen er sterk og varig. For noen er det tidlig på morgenen, for noen er det mitt på natten. Beskytt de timene, bruk de timene til interessante, krevende og givende faglige ting. Det har jeg lært meg av erfaring. For meg er det grytidlig, så jeg står opp mellom 5 og halv 6 hver dag.

Det var et godt råd! Samfunnsviter’n takker for samtalen.

About Tana Blegen

Ansvarlig redaktør for Samfunnsviter'n. Bachelorgrad i Kultur og kommunikasjon fra UiO, tar nå master i Nordic Media. // Foto: Kristoffer Kraakstad
Bookmark the permalink.