En norsk værings praktikantopphold i Kiev

En berettelse av en norsk værings moderne ferd til, og opphold i, Kiev-rus 

Tekst: Christian Magnus Engernes
Foto: Freddy Torres

Historie gjentar seg. Skandinaviske væringer dro østover og opprettet flere handelsruter fra Staraja Ladoga i dagens Russland til Konstantinopel (Miklagaard på norrønt). Kiev-riket, med Kiev som hovedstad i den nye og mektige øst-europeiske staten, ble grunnlagt av Rurik-ætten. 1000 år senere dro jeg på en moderne ferd til Kiev via fly, som norsk væring med røtter i Kiev-rus, for å jobbe som praktikant på den norske ambassaden i Kiev. For et spennende opphold det har vært så langt! Jeg har vært her i over én måned, men det kjennes likevel som et helt liv! Å dra fra Norge til Ukraina er intet mindre enn som å dra fra én virkelighet og ankomme en helt annen. Til og med vinterværet virker mer nådeløst i Kiev, sagt av en nordmann som merkelig nok er vant til vinter. Da jeg ankom Kiev-flyplass den 11. januar 2019, gjorde vinterkulden et meget sterkt inntrykk på meg, og jeg bestemte meg for å komme meg raskest mulig til leiligheten min for ikke å fryse i hjel. Prisen for taxi hadde ingen betydning i dette tilfellet. Da jeg endelig ankom leiligheten min, begynte eventyret mitt for alvor. Nå skulle jeg selvfølgelig kose meg, men også forsøke å overleve under mer beskjedne og krevende forhold!  

Privatliv: leiligheten og opplevelsen av Kiev 
Væring er en felles norrøn betegnelse på de menn som tjenestegjorde i vaktstyrken hos keiseren av Miklagard (Konstantinopel). Væringer var en form for leiesoldater på 900- og 1000-tallet.   

Etter første inntrykk virket den nye leiligheten min meget tilfredsstillende: Nokså romslig, med en stue preget av en overdådig, arkitektonisk stil. Her var det nok plass å dele med min danske kollega. Vi har opprettholdt et godt forhold og trives veldig mye i leiligheten, til tross for at det av og til dukker opp irriterende kakerlakker som vi har prøvd å drepe og som vi fortsatt beskjeftiger oss med per i dag. Én dag var det stor opprydning, og vi fikk faktisk drept opptil 13 forbannede kakerlakker! Vi brukte anti-insektspray, og da jeg oppdaget en som var svær, måtte det 20 spray til, bare for å paralysere den! Heldigvis døde den, og antallet kakerlakker har deretter blitt kraftig redusert som følge av en renere leilighet.  

I det store trives jeg i leiligheten min, og ikke desto mindre trives jeg i Kiev. For en vakker by! Det er ubegripelig at det kan være så mye vakkert skue i en storby som Kiev. Det nasjonale operahuset ser vidunderlig ut og Den Gylne Porten viser, i all sin prakt og skjønnhet, Europas tidligere inngang til det mektige Kiev-rus-riket. Listen av severdigheter er simpelthen uendelig. Særlig kan de utallige, gudommelige kirkene som finnes i overflod, nevnes som flotte eksempler. St. Sofia-katedralen og Grotteklosteret er to av flere store og kjente eksempler på imponerende severdigheter i Kiev.  

Arbeidsliv: diplomati og den norske ambassaden  

Det har vært en spennende og lærerik periode på den norske ambassaden i Kiev. Arbeidsoppgaver har variert fra å skrive nyhetsbrev om de viktigste politiske sakene, til en full økonomisk rapport om Ukraina, samt referater fra et OSSE-møte om konflikten i Øst-Ukraina. Dessuten har jeg engasjert meg i prosjektet ”Nordic Nights” – et felles nordisk samarbeid mellom de danske, norske, svenske og finske ambassadene med den hensikt å blant annet spre nordisk kultur, og diskutere næringssamarbeid mellom Ukraina og de nordiske landene. Jeg fikk besøke den svenske ambassaden i forbindelse med dette prosjektet og skal snart besøke den finske. Det er morsomt å besøke flere ambassader. Jeg fikk være med på flere presentasjoner av Democracy House (en privat organisasjon som jobber med analyser av politikk og økonomi i Ukraina), arrangert først på den polske ambassaden, og senere den svenske. Dessuten var jeg med på en storslått partikongress av presidentkandidaten Julia Tymosjenko i forbindelse med presidentvalget i Ukraina den 31. mars.  

I tillegg har jeg vært med på et møte arrangert av instituttet for sosiologi, Razumkov Centre, hvor økonomi, politikk og meningsmålinger rundt presidentvalget i Ukraina ble diskutert. Selve konferansesalen var svært imponerende, med sin overdådige og flotte arkitektur! Stemningen var som man forventer; et intenst diplomatisk møte, hvor alle var iført meget anstendige klær, beredt til å diskutere interessante og alvorlige saker som berører Ukraina direkte. Alt jeg foreløpig har opplevd er bare begynnelsen på det som kommer til å bli et uforglemmelig og lærerikt eventyr i Kiev, byen som en gang var hovedstaden av det mektige Kiev-riket, og som jeg, en norsk væring med røtter i Ukraina, var så heldig å få besøke.  

Bookmark the permalink.