I 2014 viste SHoT-undersøkelsen at én av fire studenter følte seg ensomme. Den oppdaterte undersøkelsen viste at hver tredje student i 2018 sier det samme. Tallene er høye, men tyder heldigvis på at man ikke er alene om følelsen.
Tekst: Jing Aurora Tvinnereim
Illustrasjon: Elise Gordeladze
Studiestart-uka kan være gøy, men selv om det er mange hyggelige mennesker på studiet er det ikke alltid lett å finne seg en «gjeng». Rundt den tiden jeg selv startet å studere leste jeg om en student som tok trikken gjennom Oslo bare for at noen skulle se henne. Det er mange om å være ensomme, men det er fortsatt såpass tabu å snakke om ensomhet at det er få som står frem om det. Derfor var det modig av henne å stå frem og starte en viktig samtale som setter søkelyset mot et vanskelig tema. Det er vondt å være alene når man ønsker noe annet, og det kan føles skamfullt å blottlegge seg på den måten for andre.
Ensomhet kan gjøre deg usikker, og hvis man ikke får tilstrekkelig kontakt med andre på studiet kan det i verste fall føre til at man slutter. Mennesker er sosiale vesener og de fleste har behov for å være en del av et sosialt fellesskap. Man begynner på universitetet for å studere fag, men å ha et sosialt liv er helt vesentlig for å holde motivasjonen oppe. Spørsmålet er hvem sin oppgave det er å ta tak i dette utbredte problemet. Det er klart at man ikke kan regne med å få seg venner uten å gjøre en innsats selv, men hvis én av tre studenter er ensomme handler ikke det om mangel på egen innsats. Her ligger det andre årsaker bak.
Hvis én av tre studenter er ensomme handler ikke det om mangel på egen innsats.
Det er ikke noe nytt at Oslo er kjent for ikke å være den beste studentbyen. Mange av studentene i Oslo er oppvokst i byen og har allerede et sosialt nettverk fra tidligere. De har derfor ikke et like stort behov for å finne seg venner på studiet som det tilflyttere har. For mange er det første gang man flytter hjemmefra og vekk fra familie og venner. Både det å bli student og å flytte hjemmefra er store overganger for mange, og det kan kjennes ekstra vanskelig om man ikke finner seg til rette sosialt. Det kan gå ut over selvfølelsen, og man kan føle at det er noe galt med en selv. Samtidig tenker jeg at det er viktig å tenke på at det er en forskjell på det å være ensom en gang i blant, og det å føle på ensomhet mer eller mindre permanent.
Billig morro
Studiehverdagen er hektisk, særlig hvis man kombinerer både jobb og skole. Å få studiestøtten til å dekke alle utgifter kan være problematisk, og derfor ser mange seg nødt til å ha en jobb ved siden av. Det har vært en pågående debatt om økt studiestøtte, men enn så lenge må vi klare oss på det lille vi får. Jobb tar tid, tid man kunne brukt på studier eller på å være sosial. På den annen side ville du kanskje ikke hatt penger til å gjøre en del av de sosiale tingene uten den ekstra inntekten, og det er nok her mye av problemet ligger.
Økonomi kan dessverre være en faktor som bidrar til at folk ikke har mulighet til å være med på ting, men i en hverdag med knappe ressurser er man nødt til å se etter billige alternativer. Om man leter godt nok er det mange gratis og rimelige ting man kan gjøre i Oslo. Litteraturhuset arrangerer stadig gratis foredrag, det samme gjør UiO. Noen ganger lokker de med pizza eller annen mat – det er alltid hyggelig for et trangt studentbudsjett. Da får du dessuten mulighet til å sosialisere med medstudenter og få faglig påfyll i en litt mer avslappet setting.
En forening for alle
Selv om ikke alt ansvaret ligger på den enkelte student er det en rekke tiltak man selv kan ta i bruk for å prøve å gjøre noe med ensomheten. Man kan for eksempel melde seg inn i en (eller flere) studentforeninger. Det finnes veldig mange forskjellige studentforeninger i Oslo, så her bør det finnes noe for alle. Foreninger er en fin mulighet til å møte mennesker utenfor sitt eget studieprogram, men som likevel har samme interesser som deg selv. Dans, svømming, improteater og bokklubb er bare et fåtall av foreningene som finnes. Finn noe du har lyst å gjøre. Alltid hatt lyst å spille tennis? Nå har du muligheten!
Man begynner på universitetet for å studere fag, men å ha et sosialt liv er helt vesentlig for å holde motivasjonen oppe.
Selv om det kan være skummelt kan man også gå utenfor komfortsonen, ta det første steget og invitere noen bekjente med på noe utenfor universitetet eller foreningen. Hva med å invitere på quiz? Flere steder i byen arrangerer quiz, som regel en gang i uka. Både på U1 og Chateau Neuf har de også et godt utvalg av brettspill. Spør noen du studerer med om de vil bli med en kveld, det verste som kan skje er at de sier nei, og selv om det kan være kjipt er det ikke verdens undergang.
Så er det slik i livet at ikke alle kan like deg. Det er vel så viktig å lære å leve med seg selv og trives i eget selskap. Det kan også hjelpe å snakke om ensomheten, våg å være sårbar. En oppfordring til alle, enten man er ensom eller ei, er å inkludere og invitere. Du er ikke alene!