Evig mantra

For to år siden hadde Malin Norheim (26) et helt normalt og hektisk liv. Fotball, studier, venner og kjæreste utgjorde hverdagen hennes, før yogaen ble hennes store kjærlighet og evige mantra.

 

Foto: Ane Larsen

Foto: Ane Larsen

Malin Norheim var for to år siden en helt alminnelig treningsentusiast. I sine yngre år var hun et stort fotballtalent, og spilte blant annet for eliteserielaget Røa. Lektorgraden som idrettspedagog fra Norges Idrettshøgskole ble fullført i 2013, og hun underviser nå fulltid ved idrettsfag på en videregående skole. For to år siden var det lite hun viste om det hun i dag ser på som sin største lidenskap. Det var en helt ordinær dag i oktober 2013 at Malin dumpet inn på sin første yogaklasse på Elixia Colosseum.

– Jeg hadde bestemt meg for å prøve alle gruppetimene de hadde, men endte opp med å bare gå på Jivamukti Yoga. Dette fordi jeg møtte verdens herligste yogalærer og ble forelsket i denne typen yogametode med en gang.

 

Hva var det med Jivamuktimetoden som traff deg?

– Musikken, chantingen (syngingen), den utfordrende fysiske praksisen, det månedlige fokuset, variasjonen, læreren, stemningen… Jeg kunne ramset opp i fleng. Jivamukti Yoga er en dynamisk yogaform. Vi legger og vekt på yogafilosofi, som kommer til uttrykk gjennom det månedlige fokuset som endrer seg fra måned til måned. I tillegg chanter vi i klassene, det vil si at vi alltid synger en sang sammen før timen begynner. 

 

For Malin, som i bunn og grunn kommer fra et konkurransemiljø uten like, var det noe helt nytt å møte en treningsform der alt skulle dreie seg om å akseptere seg selv og sin kropp.

I en treningssituasjon er det lett å konstant sammenligne seg selv med andre, men i Jivamukti Yoga dreier seg alt som hva du selv gjør på matta, og hva din egen kropp kan klare; og derav akseptere dette. Det handler heller ikke bare om hva du gjør på yogamatta, men også hva du gjør utenfor den. For meg har yoga hjulpet meg å finne harmoni mellom psyke og soma, dette har ført til en større grad av bevisste handlinger for min del.

 

På hvilken måte vil du si at yogapraktiseringen har forandret både ditt livssyn og din livsstil?

Jeg er blitt mye mer bevisst på mange områder. Yogaen har gjort at jeg føler meg klarere enn noen sinne, og jeg klarer i større grad å gjennomføre gjennomtenkte handlinger enn det jeg gjorde før. Jeg har jo også blant annet blitt vegetarianer. Mange lurer på hvorfor mange yogapraktiserende velger å være vegetarianere. Vi prøver å handle med bevissthet og gjøre minst mulig skade på omverdenen, blant annet dyr og miljø. 

 

Å gå fra å spise kjøtt regelmessig, og ha et relativt normalt kosthold, til å bli fulltid vegetarianer høres for mange ganske krevende og drastisk ut, men for Malin var det noe helt annet.

Det bare skjedde helt organisk for min del. Valget kom naturlig innenfra, og jeg er veldig glad for dette i dag. Men jeg møtte selvfølgelig på litt motstand fra de nærmeste i familien. I bunn og grunn av skepsis tror jeg. De var blant annet redd for at jeg skulle forandre meg masse, og miste ”gamle Malin”. Men etter kort tid så de at yoga var en berikelse i livet mitt, og at jeg i dag oftere klarer å være den beste versjonen av meg selv. 

Foto: Ane Larsen

Foto: Ane Larsen

 

I juni 2014 bestemte Malin seg for å ta steget videre. Drømmen var å bli yogalærer selv, og nå skulle dette endelig bli en realitet.

Etter litt over to måneder med yoga var det faktisk yogalæreren min som anbefalte meg å ta Jivamukti Yogautdannelsen. I utgangspunktet er det anbefalt å ha hatt minst to år med jevnlig yogapraksis før man tar denne utdannelsen, men siden jeg var så dedikert og i tillegg hadde mye sportslig erfaring fra før, var det ingenting som stoppet meg. Takk til læreren min som hadde trua på meg.

 

Malin smiler bare Costa Rica blir nevnt, og beskriver turen som et eneste stort eventyr.

Jeg elsket jo metoden fra før, men etter turen var jeg fullstendig og håpløst forelsket. Vi gjorde øvelser som var helt nye for meg, og jeg fikk virkelig kjenne på følelser jeg aldri hadde hatt før. På mange måter vil jeg si at jeg ble kjent med meg selv på en helt ny måte. Samtidig møtte jeg utrolig mange hyggelige mennesker som jeg fremdeles har kontakt med. Jeg fikk også møte grunnleggerne av Jivamukti Yoga, Sharon Gannon og David Life. Å møte disse to personene gjorde at jeg fikk en enorm respekt for praktiseringen, og jeg kjente straks en stor takknemmelighet i forhold til de. 

 

Etter turen til Costa Rica fikk Malin mange jobbmuligheter, og har i dag faste Jivamukti-klasser på blant annet Leela Yoga og Icon Skøyen. Hun har også workshops gjennom Oslo Yoga og beskriver tilværelsen som yogalærer som noe helt spesielt.

Å være yogalærer er helt fantastisk. Ingenting er bedre enn å være i yogarommet og spre kjærlighet og ro til de som er på klassen. Veldig energigivende og utrolig morsomt. Jeg anbefaler alle de som vil teste ut yoga for første gang å prøve ut litt ulike lærere og metoder, slik at de kan finne den metoden og den læreren som passer deres behov. Noen vil ha energiske og fysisk krevende klasser, og andre vil ha roligere klasser. Vi er alle ulike, og yoga  handler i bunn og grunn om å klare å akseptere dette. 

 

5 raske 

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_style=”bordered” background_pattern=”otw-pattern-5″]Jeg tror på:  Kjærlighet. Ikke bare kjæreste-kjærlighet, men kjærlighet for alle og alt rundt deg.

Kjærlighet er:  Å møte verden med intensjon om å ville andre vel.

Jeg kan ikke få nok av:  Yoga!

I 2015 har jeg lyst til:  Være god og gjøre godt.

Mitt mantra for livet er:  «Lokah samastah sukhino bhavantu». (La alle levende vesen være lykkelig og fri, og la mine tanker og handlinger påvirke dette og friheten på en eller annen måte.) [/otw_shortcode_info_box]

Bookmark the permalink.