Feelgood follows

Vi bruker sosiale medier så mye at det er nødt til å ha en viss innflytelse på oss. Men innflytelsen behøver ikke være negativ. Du kan selv bestemme hvilke Instagram-profiler eller YouTubere som påvirker deg – og trenger du tips, har jeg en håndfull forslag. 

Tekst: Elisabeth Kjellin, bachelor i medievitenskap 

Omtrent 80 % av nordmenn i tjue-/tredve-årene bruker sosiale medier daglig. Selv om det er vanskelig å måle graden av påvirkning fra sosiale medier, kan vi regne med at den befinner seg et sted mellom «ganske stor» og «enorm». Jeg faller selv innenfor kategorien medieslave, med altfor mange daglige turer innom Instagram, YouTube, Acast og Reddit. Derfor vet jeg hvor lett det er å sammenligne alt man ser på sosiale medier med seg selv og sitt eget liv. Og når referansene favner et mikroskopisk utvalg fra hele kloden, slik at vi kun ser «det beste av de beste», bør det ringe en bjelle om hvor lite konstruktiv en slik sammenligning er. Det spørs om det er spesielt sunt for psyken å motta så mange urealistiske inntrykk daglig. Men har sosiale medier utelukkende dårlig påvirkning på oss? 

Kun hvis vi lar det være sånn. Tross alt har vi selv mye av skylden for påvirkningen fra bloggere med utallige slanketips, YouTubere som planter ville konspirasjonsteorier i hodet på oss, og Instagram-kontoer der fokuset ligger på tropiske ferier man bare kan drømme om å få råd til på et snevert studentbudsjett. For det er viktig å ta seg selv i det, idet du ser midjen til Kim Kardashian og lurer på hvor din egen er; du har mer kontroll over de inntrykkene du får daglig enn du tror. Det tar ikke lang tid å avfølge kontoene som får deg til å føle deg mislykket. Og begynner du å følge medieprofiler som virker positivt på deg, kommer du raskt inn i en god sirkel hvor algoritmene tar hintet og gir deg stadig flere, lignende forslag. Men hvor skal man starte? 

Jeg kan godt gi deg et dytt. Selv gikk jeg løs på en «vårrengjøring» av appene mine for ikke så lenge siden. Jeg ble lei av å sammenligne huden min med Lil Miquelas’, og lei av å gå rundt og være nedfor en halv dag på grunn av et bestialsk mord Truecrimepodden ville fortelle meg om. Så jeg ryddet litt opp i hvem jeg følger, hva jeg leser og hvilke podcaster jeg hører daglig. Her er noen tips dersom du vil gjøre det samme. 

Bookmark the permalink.