Fem mannlige studenter på Blindern om kondombruk

Stine Solli, sykepleier og prosjektansvarlig hos Sex og samfunn, kunne fortelle oss at de forklaringene som går igjen blant unge som ikke bruker kondom er bekymringene for hvordan de skal oppfattes av en partner og myten om at sex er mindre godt for gutter og menn når de bruker kondom. I stedet for å spekulere i hvor mye sannhet som ligger bak denne myten tok vi en prat med et lite utvalg mannlige studenter på Blindern, og fikk deres tanker om kondombruk. 

Tekst: Fride S. Jensen 
Illustrasjon: Asbjørn O. Gundersen 

Mannlig Blindern-student, 24 år 

Jeg tar aldri det initiativet selv, men jeg har alltid med meg kondomer likevel fordi jeg vet at noen typer jenter synes at det er uaktuelt å ha sex uten. Hvis en jente insisterer på å bruke kondom så er jeg med på det, men fordi stort sett alle norske jenter går på pillen så tar man for gitt at man er beskyttet mot graviditet, og da synes jeg generelt at kondom er mye styr.  

Når jeg har drukket og skal ha et one night stand føler jeg dessuten at jeg trenger så mye blodtilløp til penis som mulig for å prestere godt, og da kommer kondomet i veien. 

Mannlig Blindern-student, 23 år  

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet jeg som gutt kan kontrollere, og det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot kjønnssykdommer jeg helst skulle vært foruten. Så å si alle jeg kjenner som er seksuelt aktive har hatt klamydia og annet snacks, så det at sex er diggere uten kondom er for meg da en liten pris å betale.  

Jeg bruker det i alle situasjoner hvor det er en risiko og helt frem til jeg har en åpen og ærlig samtale med partneren så jeg vet med sikkerhet at hun går på prevensjon og har sjekket seg for sykdommer. Selvfølgelig kan man aldri gardere seg mot gærninger, men da gjelder det å være litt kritisk i valg av partner.  Jeg har egentlig utelukkende opplevd positive reaksjoner når jeg har tatt insj, og tror det er fordi det er såpass uvanlig at gutten gjør det selv. Da fremstår man også mindre desperat og dermed mer attraktiv. Win-win! 

Mannlig Blindern-student, 33 år  

Nå er jeg i et fast forhold, men kondom er noe jeg egentlig ikke tok særlig stilling eller initiativ til som singel heller. Det gjør sexen mindre behagelig for meg, og jeg ser det som relativt trygt å ha sex i Norge. Alle jentene her går på pillen uansett, og jeg føler norske jenter generelt er ganske «rene», så kjønnssykdommer var egentlig ikke noe jeg tenkte på. Hvis jeg var i tvil om personen jeg lå med gikk på pillen så hoppet jeg bare av i svingen.  

Mannlig Blindern-student, 26 år 

Personlig bruker jeg alltid kondom, aller mest fordi jeg er redd for å få kjønnssykdommer. Jeg har alltid prøvd å være nøye med det, men har blitt enda mer påpasselig og bevisst på hvor viktig det er etter at jeg hadde en litt ubehagelig opplevelse.  

Om en jente tar initiativ til å bruke kondom syntes jeg egentlig at det bare er positivt og tiltrekkende. Jeg tror dessverre at de fleste på vår alder har ganske dårlige kondomvaner, så når noen har en føre-var holdning er det viktig å oppfordre til mer av det. 

Mannlig Blindern-student, 22 år 

Om jeg bruker kondom kommer helt an på hvor ruset jeg er. Har jeg drukket og har sex med et menneske jeg ikke har en fast relasjon til er det mye vanskeligere å føle på ansvar eller komme på å skulle bruke det. Kondom er jo i utgangspunktet noe jeg ønsker å bruke med fremmede, men det er litt vanskelig å huske i øyeblikket.  

Har jeg en mer fast relasjon til et menneske er det viktigere for meg å forsikre meg om at vi bruker en form for prevensjon ut av respekt for at hun ikke ønsker å bli gravid eller ta en abort. Kjønnssykdommer er egentlig ikke noe jeg frykter, det er prevensjon mot graviditet som er viktigst da.  

About Fride Selnes Jensen

Fride har fra tidligere en årsenhet i Kunsthistorie og er nå i gang med en bachelorgrad i Kultur og kommunikasjon, begge på UiO.
Bookmark the permalink.