Fem stemmer i motvind

Fem stemmer i motvind

Dette er fem amerikanske stemmer av forskjellig bakgrunn som har tre fellesnevnere (1) Fakta og sannhet er viktigere enn følelser (2) verdier som ytringsfrihet og religionsfrihet er verdt å kjempe for og (3) venstresiden vil helst gi dem munnbind 

Tekst: Vilde Morken 

La oss ta det på alvor at vi lever i ekkokamre. I det ekkokammeret jeg føler jeg lever i, finnes det mer eller mindre en sannhet. Den «sannheten» er at misinformasjon og direkte løgn bare kommer fra Trump, Listhaug og resten av Europas populister. Den «sannheten» er at deres kritikk av media og akademias partiskhet er uberettiget. Den «sannheten» er at alt som finnes på det spekteret bare er en eneste stor konspirasjonsteori.  

Denne teksten handler ikke om å forsvare de nevnte personene. De er opportunister, de er ute etter å sanke stemmer og maktposisjoner uansett hva, og de har valgt å presentere et verdensbilde i sort og hvitt. Mitt formål er å presentere syn som mener at motstanden gjør akkurat det samme.  

Vi lever i en tid hvor alt rundt oss i større grad blir politisert, som betyr at alt utenfor politikk får også en politisk karakter eller innhold. En stor mengde av dagens filmer, serier, underholdningsprogram og merkevaregiganter (bl.a. Nike); er nå med på «motstandsbevegelsen». Det er et narrativ som i stor grad kommer fra USA og som handler om hvor ille det står til med oss, hvor nære vi er fascismen og ikke minst; at alle i samfunnet er ofre utenom hvite heterofile menn. Jeg spør meg selv både som statsvitenskapsstudent og som privat person; hvem gagner dette mest? Hvem tjener på dette? 

Derfor tenkte jeg det kunne være interessant for andre som er nysgjerrige på åpen, rasjonell og kritisk debatt rundt dagsaktuelle temaer, å se det fra sider som ikke kommer fra venstreorienterte nyhetsgiganter eller amerikanske late night talkshows. Det er nettopp på universitetet av alle steder det burde være på sin plass å søke synspunkter fra alle kanter.  

Sowell mener at den største utfordringen i fattige svarte strøk ikke er rasisme, men blant annet en nedbrytning av kjernefamilien og en ustabil oppvekst uten fedre […]

Thomas Sowell 

Født 30. Juni 1930, er en amerikansk økonom og forfatter med doktorgrad i økonomi fra Harvard University. Sowell er en av stemmene som har inspirert blant annet svarte amerikanere som tidligere har stemt demokratisk til å nå forlate partiet, et fenomen som best utrykkes i kampanjen #WalkAway. Majoriteten (95%) av svarte amerikanere har historisk sett vært svært lojale mot det demokratiske partiet, men i de siste tider har mange fått øyene opp for at demokratene ikke nødvendigvis fører en økonomisk politikk som gagner de svarte miljøene. Sowell mener at den største utfordringen i fattige svarte strøk ikke er rasisme, men blant annet en nedbrytning av kjernefamilien og en ustabil oppvekst uten fedre, som i sin tur gir større grobunn for gjengkriminalitet og perpetuell fattigdom. Sowell peker på at det demokratiske partiet fører en politikk som gir insentiver til å forbli i denne onde sirkelen, samtidig som de gagner politisk i form av stemmesanking. Dette gjør de ved å føre et narrativ av offermentalitet der roten av problemet heller er rasisme. Hans bok Basic Economics: A Common Sense guide to the Economy (2000), er en utrolig lettlest innføringsbok for alle som er interessert i grunnleggende politisk økonomi. 

Christina Hoff Summers 

Født 28. september 1950, er en amerikansk forfatter, filosof og foreleser ved American Interprise Institute. Hun har skrevet bøker som blant annet Who stole feminism? (1994)The war against boys (2001) og er vert for Youtube-kanalen The Factual Feminist. Sommers er en interessant stemme for de som stusser litt over hva formålet til vestlig feminisme er i dag, hun er en av de som våger å gå nærmere inn på blant annet hvorfor det egentlig finnes lønnsforskjeller, hvilken innvirkning noen sider av feminismen har hatt på unge menn og hvorfor dette er så viktig å snakke om i dag. 

Sam Harris 

Født 9. april 1967, Sam Harris er en amerikansk forfatter, filosof, nevrolog og har en egen podkast på Youtube som heter Waking up with Sam Harris. Sam Harris sitt fokus har vært på moralitet, religionskritikk og ytringsfrihet. Han blir ofte nevnt i samme sleng med andre kjente ateister som Richard Dawkins og Christopher Hitchens. Han har skrevet bøker som The Moral Landscape (2010) og sammen med tidligere islamsk ekstremist Maajid Nawas skrevet boken Islam and the Future of Tolerance: A Dialogue (2015). Sam og Maajid er ute etter å ta et oppgjør med en del av det som er sentralt for islam, og tar til orde for å løfte frem moderate og reformerende muslimer.  

Jordan B. Peterson  

Født 12. juni 1962 i Canada, er utdannet klinisk psykolog og forsker. Peterson kom på den internasjonale banen etter et nå velkjent intervju der han forklarer hvorfor han tok til orde mot et lovforslag i Canada som ville ha bøtelagt feilidentifisering av kjønn. Peterson er et kjent navn også i Norge, boken hans 12 Rules for Life (2018) har lenge ligget på bestselgerhyllene her. Likevel har han blitt kalt alt fra alt-right til regressiv sjåvinist. Peterson hevder ingenting mer radikalt om blant annet biologiske forskjeller mellom kvinner og menn utover det som læres i innføring i psykologi, også her på Blindern. Han tar et oppgjør med post-modernismen og moral relativisme, og er en av de tydeligste stemmene som er imot polarisering av samfunnsdebatten.  

Dave Rubin 

Dave Rubin født 26. Juni 1976, er en politisk kommentator og vert for Youtube-kanalen The Rubin Report. Rubin var tidligere ansatt hos The Young Turks, et venstreorientert politisk program. Han forlot venstresiden etter å ha sett seg lei på gjentatte løgner og argumentasjon som var bunnet i følelser fremfor fakta, og startet da The Rubin Report. Rubin intervjuer mennesker med meninger og verdier fra alle sider av det politiske spekteret, deriblant er alle personene nevnt hittil å finne på hans kanal.