Gaveguiden

Tekst: Amandine Toso 

Med mindre du tilfeldigvis eier en fabrikk på Nordpolen med mange usedvanlig små arbeidstakere som kan hjelpe deg med å finne «den perfekte gaven», kan dette kanskje være din redning?

Å finne gaven som både er fin, praktisk og viser omtanke er ikke enkelt. Det er faktisk et stort i-landsproblem! Dessuten er man ofte sent ute og økonomien strekker ikke til. Da ender man fort opp med det samme gamle, som en halvgod vinflaske. Hva i all verden skal man gi til jul, Valentinsdagen eller bursdagen i år?  Jeg er definitivt ikke en gave ekspert, men her er mine beste tips.

De beste gavene er de man skulle ønske man fikk selv. Derfor er gavene man selv kan delta på et godt valg. Hva med å ta med kjæresten, mamma eller venninnen på Afternoon Tea i Oslo? Et kjapt Google-søk gir flere forslag. Dette ligger på under 300 kroner per person. Om du er litt ekstra gavmild kan du slenge på et glass med bobler også! Øl- og vinsmaking hører også med i denne gaten. Det finnes mange kule steder på for eksempel Grünerløkka. Denne type gave passer perfekt som bursdags- eller Valentinsgave.

For en mer laid-back stemning kan du også ta med søsken eller venner på bowling. Her kan man også få studentrabatter, så det gjelder å holde øynene åpne. Prisene er definitivt mer studentvennlige, som ligger på 40 kroner og oppover for en serie. Flere steder har alkoholservering utover kvelden om man ønsker det. Dette gjelder for eksempel Oslo Bar & Bowling i Torggata.

«De beste gavene er de man skulle ønske man fikk selv.»

En kulturell opplevelse kan også være på sin plass. Er man glad i humor og lettbeint underholdning kan man ta med noen på «impro» eller standup. På Latter har de såkalte studenttirsdager fra klokken 21. Det Andre Teateret på Torshov er et relativt nytt sted, og her har de fine priser og tilbyr spesielt humoristiske forestillinger. Om man heller vil på noe litt mer høykulturelt kan Det Norske Teater være et alternativ. Bestiller man deres ungdomskort (om du er mellom 15-25 år) får man teaterbilletter til kun 120 kroner!

Mindre originalt, men minst like hyggelig er å ta seg en helgetur utenlands. Norwegian har mange gode tilbud om man leter utenom høytidene (se lavpriskalenderen). Bruk også AirBnB eller finn.no for losji, da trenger ikke reisen bli en kjempedyr affære. Dette er en gave som passer uansett anledning og turkamerat. Alternativt kan en passbeskytter eller hjelp til å investere i en ny koffert komme godt med for den som er reiseglad.

Foto: AndrewNeel/Unsplash

Foto: AndrewNeel/Unsplash

For studenten som bor i studentbolig eller som nettopp har flyttet kan mye være nyttig. Om denne personen ikke har gått til anskaffelse av en termoskopp enda (ja, det finnes visst noen av de fortsatt), er dette en fin investering så man alltid har tilgang på kaffe! Er denne personen alltid sent ute kan en vekkerklokke også være på sin plass. Her finnes det mange varianter: den som ruller av sted, den som vekker deg med naturlyder eller radio, eller den som simulerer dagslys. Her er det mange prisklasser som kan passe de fleste trange studentbudsjettene.

Videre i interiør- og duppedittavdelingen kan en liten og snerten radio på kjøkkenet gjøre susen for mange. De med høyere kvalitet kan være vanskelig å tilpasse budsjettet, men gode alternativ finnes på (svenske) butikker som har litt av alt. De billigste ligger på ca. 299 kroner.

Gavekort som kan løses inn av mottaker på et blad eller en avis er også et godt valg for den som liker å holde seg oppdatert på utenriks-, mote- eller motorfronten. Dette er en perfekt redning i siste liten til venner eller søsken. Hvem blir vel ikke glad for underholdende lesestoff?

«Et forslag til en gave den som har alt –  man kan gi en veldedighetsgave

I ytterste nød kan et eget-designet gavekort være tingen. Dette kan skreddersys personen som skal få gaven og kan være alt fra en påspandert middag og kinotur, til vask av bil eller vinduer for besteforeldrene. Dette er små, men praktiske ting som blir satt stor pris på i en hektisk hverdag.

Til slutt et forslag til en gave den som har alt –  man kan gi en veldedighetsgave. Det finnes mange organisasjoner som tilbyr dette, så man kan enkelt velge en som den tenkte mottakeren støtter. Med disse gavene kan man fritt velge sum som skal doneres, og se hvor mye 25, 100 eller 500 kroner bidrar til å påvirke et liv som er i nød og trenger mat, vaksine, klær og så videre.

Med andre ord så trenger man ikke være nissen for å gi en fin gave. Nå kan du heller ikke skylde på økonomien eller at du prokrastinerte bort tiden. Som et siste tips minner jeg om at du på lang sikt kanskje får en bedre opplevelse av å gi en gave du selv fant på, for det er nå en gang slik at det er «tanken som teller».

Bookmark the permalink.