Hipster 2.0, den miljøvennlige utgaven

 

Hipster 1.0 og 2.0. Illustrasjon:Erla Audunsdottir/Remiss

Hipster 1.0 og 2.0.
Illustrasjon:Erla Audunsdottir/Remiss

Hva er egentlig en hipster? ”The Hipster Handbook”, som for øvrig er en veldig legitim kilde, definerer en hipster som ”someone who possesses tastes, social attitudes, and opinions that are deemed cool by the cool”. Hipster er et begrep som har gått gjennom mange forandringer, og som er i stadig utvikling. Ordet ble opprinnelig brukt i amerikansk slang om trendy unge mennesker som likte jazz på 1940-tallet. For noen år siden var det Hipster 1.0 som var det nye. Hipster 1.0 var ung, trendy og urban. Høy kulturell kapital var hipsterens kjennetegn. Hipster 1.0 visste hva som var hipt lenge før det faktisk ble hipt. Når noe ble hipt, beveget han seg i nye retninger. Nå når hele befolkningen på Blindern har adoptert egenskapene til hipster 1.0, har hipsterkulturen beveget seg videre. De siste årene, virker det som det er et nytt aspekt som har blitt tillagt hipsteren, nemlig en økologisk livsstil. Dette er en oppgradert versjon av hipsteren, og er en hipster 2.0.

Jeg er så heldig at jeg har både Hipster 1.0 og Hipster 2.0. Min gode venn ”Sjur”  er av modellen Hipster 1.0.  ”Sjur” er høy, tynn og går med så trange jeans at de ser mer ut som strømpebukser. Han har den moteriktige skjeggveksten som er kremen på hans hipster-kake. Mitt inntrykk er at dette spesifikke identitetssymbolet er helt sentralt for hipsterne. Du kan faktisk ikke kalle deg hipster om du ikke har bart eller skjegg. Håret er i en rufsete sovesveis som skal se tilfeldig ut, men som han har investert relativt mye penger i å få frisert. Ordene som faller ut av ”Sjur” sin munn er som regel ironiske eller sarkastiske. Meninger er det mange av! På videregående var han en outsider som brukte mye tid på å lese fantasy-litteratur og høre på band som ingen andre hadde hørt om. Han tok klar avstand fra de Canada Goose- kledde, Uggs-traskende ungdommene. Han har imidlertid erfart å få mer innpass på hans nåværende lærested, UiO. På fritiden liker han å drikke øl, som helst skal være tysk, eller lokalprodusert på et eller annet mikrobryggeri. Dette med mikrobrygget øl var kanskje det første frampeket mot den nye oppdateringen som skulle komme. Interessen for mikrobrygget øl viser en dreining mot den kortreiste og økologiske livsstilen vi finner hos hipster 2.0, og tar samtidig avstand fra det masseproduserte. Angst-bar og Revolver er hans favorittsteder. Der henger han med resten av den norske hipster-eliten. Men viktigst av alt: han ville aldri i livet brukt termen hipster om seg selv.

Jeg har også en venninne som er hipster. Hun er av typen Hipster 2.0. ”Sol” syns alle hipstere er dødsteite. Hva tror de at de er liksom? Selv, har hun de klassiske hipsterbrillene med tykk, brun kant og en sennepsgul skolesekk. I skolesekken frakter hun med seg alle Tupperware-boksene sine som inneholder diverse hjemmelagde, veganske retter. Boksene er ikke av det faktiske merket ”Tupperware”, men er av typen Hennig Olsen iskrembokser, pepperkakebokser og lignende. ”Sol” er opptatt av gjenbruk. Hennes fremkomstmiddel og beste venn er en sykkel som er spesialdesignet av en kjent kunstner. Mye av garderoben hennes er fra bruktbutikker, ikke fordi det er kult, men fordi hun er ekstremt miljøbevisst. Min hipster-venninne har ikke en iPhone. Hun har en Fair-Phone. For dere som ikke vet hva en Fair-Phone er, så er det en mobiltelefon som er laget på bærekraftig vis, og som er laget av mennesker som får rettferdig lønn. Denne telefonen var hun fast bestemt på å få, selv om det tok en evighet å få den, og selv om det ikke fulgte med noen lader. Det syns ”Sol” var kult, fordi det bidrar til å hindre electronic waste. Maten hun spiser er kortreist, mens hun selv er langreist. Hun har vokst opp litt over alt, og finner det vanskelig å forstå seg på noen av de kulturelle kodene vi nordmenn har. Det er spesielt vanskelig å forstå sarkasme, noe som er en av de mest sentrale forskjellene fra Hipster 1.0.

Forskjellen på mine to hipster-venner er at de er av to forskjellige generasjoner. ”Sjur”, som er noen år eldre, passer godt inn i den oppfatningen man har av den klassiske hipsteren, mens ”Sol” er den nye, mer miljøvennlige utgaven som er nyttig å ha for deg som ønsker å minimere ditt CO2-avtrykk på jorden. ”Sol” fungerer på den måten at hun åpner øynene dine, og utvider perspektivet ditt. Med sin omsorgsfulle og empatiske stemme får hun deg til å gradvis bli et bedre menneske, uten at du merker det selv. Dette er garantert den letteste måten å bli mer miljøvennlig på.

Etter min egen erfaring med Hipster 2.0, er dette en person alle bør gå til anskaffelse av. Ikke bare blir man sittende igjen med større sosial kapital, sånn rent kvantitativt fordi man får en ekstra venn, men man får også en del av den kulturelle kapitalen som ligger programmert inne i Hipster 2.0. Hvis du allerede har en Hipster 1.0, kan man dessverre ikke oppdatere programvaren. Man blir nødt til å kjøpe den nye maskinvaren.

Hvor finner man en Hipster 2.0 som ”Sol”? Her er det ikke så mye annet å si, enn at man blir nødt til å hente den på Blindern. Verken BI eller høyskolen produserer denne type maskinvare. Hipster 2.0 holder som regel til enten på det humanistiske fakultetet, eller ved det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Innimellom går de også løst i gangene på Georg Morgenstiernes hus. Du finner de i korridorene, på lesesalene eller på kaffebarene. De har altså som regel markerte briller, klesplagg eller tilbehør som er av den sennepsgule typen, eller pepperkakebokser fylt med mat. Den nye maskinvaren koster ikke så mye, for økonomisk kapital er ikke lenger et tema for Hipster 2.0. Det gjelder å vinne den over med akademisk sjargong, engasjement i miljøorganisasjoner eller kule, resirkulerte klær.

Hipsteren har altså (heldigvis) gått gjennom en del forandringer. Den økologiske livsstilen er nok kun en liten æra i den ellers svært dynamiske hipsterkulturen. Når resten av Blindern begynner å spise kortreist og økologisk mat, gå til anskaffelse av Fair-Phones og kjøpe brukte klær, kommer det nok enda en ny oppdatering av hipsteren. Hva denne oppdateringen består i er det foreløpig ingen som vet. Så stay tuned…

Av: Emilie Skogvang

 

 

 

 

Bookmark the permalink.