Hverdagsmagi

Det vi tidligere tenkte kun fantes i bøker eller på film er i ferd med å bli en realitet. Teknologien utvikler stadig nye, fantastiske produkt som er som tatt rett ut av fantasien.

 

 De fleste kjenner igjen navnet Harry Potter. En noe mindre del vil nok også få assosiasjoner til trollmenn, magi, smørterøl og episke kamper mellom godt og vondt. En enda mindre del tilhører gruppen som praktisk talt vokste opp sammen med Harry Potter. Gruppen som slukte alle bøkene, for ikke å snakke om filmene som fulgte. Gruppen som mang en sen kveld satt våken og ønsket så inderlig sterkt at en ugle skulle seile inn gjennom vinduet med deres eget brev fra Galtvort. En ugle som dessverre aldri kom. I dens sted satt denne gruppen med en håndfull knuste drømmer, og et aldri innfridd ønske om å leve i Harry Potters magiske verden.

 

Den gode nyheten er at det kan se ut som at dette snart kan endre seg. Eller, i alle fall som at magien fra Harry Potter er på vei inn i vår egen verden. Det har seg nemlig slik at en av de kanskje mest kjente magiske objektene fra bøkene, usynlighetskappen, er i ferd med å bli en realitet.

 

En rekke ulike typer usynlighetskapper er allerede utviklet og testet. Problemet med de tidligere versjonene er at de ofte har vært store, tunge og bulkete – i tillegg til å absorbere for mye av lyset når de bøyes rundt objektet de skal skjule. Noe av det som er spennende med versjonen Boubacar Kanté og Li-Yi Hsu ved Universitetet i San Diego har utviklet, er derfor at den er laget av en blanding av keramikk og teflon som er mye tynnere enn sine forgjengere. Denne forvrenger også lysbølgene som treffer den, slik at det ser ut som de kommer fra en flat overflate, men da uten å absorbere så mye av lyset. Dette er fordi denne blandingen er mindre ledende og dermed reflekterer lyset bedre. I praksis vil dette si at det som er under blir usynlig fordi det oppleves flatt og dermed som en del av bakgrunnen.

Vi lever altså i en veldig spennende tid, hvor ikke bare teknologien i seg selv hopper framover med stormskritt men der vi også er så heldige å oppleve at fantasi blir virkelighet.

 

Andre som også har kommet langt i forhold til utviklingen av en mer anvendelig usynlighetskappe, er forskere fra The U.S. Department of Energy’s Lawrence Berkely National Laboratory  og Universitetet i California, Berkeley. Disse har utviklet en miniatyrkappe som har klart å skjule mikroskopiske objekter. Nå er riktignok de fleste av oss ikke på størrelse med et lite virus, men det er likevel en spennende utvikling fordi nettopp dette designet også kan fungere i større format. Det eneste som gjenstår er dermed å vente i spenning på at et av disse produktene blir masseprodusert så vi selv kan bli stolt eiere av en, og endelig føle oss et skritt nærmere Harry Potters magiske verden.

 

Mulighetene med en usynighetskappe er uendelige. Alt fra å ikke trenge å bekymre seg for å møte eks-kjæresten på en snartur til butikken fordi man ser ut som et takras, til mer snikete spionopplegg. For ikke å glemme den klassiske snike seg ut av skolen for å bekjempe onde trollmenn som er fast bestemt på å utslette menneskeheten. Kun fantasien setter grenser!

 

Harry Potters verden er heller ikke det eneste fantasi-universet som har inspirert til nye oppfinnelser. Filmer som «Tilbake til fremtiden 2» har også satt fantasien i sving hos både forskere og andre, og gitt inspirasjon til i alle fall tre ulike versjoner av det berømte hoverboard (eller svevebrettet). Dette har kommet mye lenger, og er i praksis en realitet i dag. To av dem, Lexus Slide og Hendo Hover, er imidlertid i kategorien svindyr og dermed fortsatt mer en fantasi enn noe annet for de fleste av oss.

Mulighetene med en usynlighetskappe er uendelige. Alt fra å ikke trenge å bekymre seg for å møte eks-kjæresten på en snartur til butikken fordi man ser ut som et takras, til mer snikete spionopplegg.

 

Den tredje versjonen er derimot litt mer tilgjengelig for den vanlige kvinne og mann i gata. Oppfinnerne av denne har skjønt at det ikke er alltid at man trenger høyteknologi for å skape høyteknologiske produkter. Enkelt og genialt nok har de derfor utviklet en treplate som man kun fester fire små løvblåsere til, og vipps så har man et svevebrett som vil fungere på alle harde og rette flater. Legg til litt metallisk maling og et par neonlys, så har man plutselig en futuristisk drøm av et brett.

 

Vi lever altså i en veldig spennende tid, hvor ikke bare teknologien i seg selv hopper framover med stormskritt, men der vi også er så heldige å oppleve at fantasi blir virkelighet.

Bookmark the permalink.