Hyggelig med hyoo-geh

Tekst: Malin Aldal 

 Hva har peis, ullsokker, kakao og stearinlys til felles? Vanlige bestanddeler av høsten og vinteren tenker kanskje du, essensielle ingredienser i den nye, skandinaviske livsstilstrenden «Hygge» tenker andre.

Når jeg hører livsstilstrend tenker jeg «plis’a, slutt», og det gjorde jeg også denne gangen. Men siden det nyeste og aller kuleste på livstilsfronten er supernorsk ble jeg jo litt nysgjerrig på hva det er med telys og pledd som er så banebrytende nytt for engelskmenn og amerikanere.

Man kan ha hygge mens man gjør halvproduktive ting også – det er ikke et kriteria at hjerneaktivitet skal være fraværende.

What is hygge?

Vi vet jo alle hva ordet hygge betyr, men hvordan blir hygge presentert utenfor Skandinavia? For å forklare kan jeg illustrere med min egen situasjon akkurat nå: Ute har temperaturen sunket til under null grader celsius, og årets første snø laver ned utenfor vinduene. I den lille peisen i hjørnet av stua knitrer det godt, og gløden fra flammene flakker på parketten. På beina har jeg ullsokker i selbumønster, på bordet foran meg og i vinduskarmene står tente telys. Jeg har nettopp hatt besøk av venner og familie, der vi hadde flust av gode samtaler og latter. Videre sitter jeg med et teppe over skuldrene og en kopp te ved siden av meg mens jeg skriver på denne teksten. For man kan ha hygge mens man gjør halvproduktive ting også. Det er ikke et kriteria at hjerneaktivitet skal være fraværende.

Hygge ble for alvor satt på kartet da ordet ble kåret til et av årets nyord i Storbritannia, sammen med Brexit og Trumpism.

Dette er legemliggjørelsen av hygge. Det å gjøre noe helt vanlig til noe litt mer. Tenne noen stearinlys mens du jobber, eller ta deg en kopp te og slapp av med noe god, skandinavisk underholdning på skjermen, for eksempel streamet fra nrk.no. NRK TV og hygge er like koselig som Netflix and chill.

Årets nyord

Hygge ble for alvor satt på kartet da ordet ble kåret til et av årets nyord i Storbritannia, sammen med Brexit og Trumpism. Det kanskje mest åpenbare med denne trenden er hvilken fenomenal markedsføringsjobb noen har gjort, når de har klart å selge Hygge som et produkt man helst bør dra til Danmark for å virkelig oppleve. For i utenlandske medier, og i de mange bøkene som har kommet ut om temaet i det siste, omtales hygge som et dansk fenomen. Danskene har jo blitt kåret til verdens lykkeligste folk av FN gjentatte ganger, noe som tyder på at de har det rimelig hyggelig. Det kan i samme slengen nevnes at vi her i Norge akkurat havner utenfor lykkepallen, på en lei fjerde plass.

Foto: Malin Aldal

Foto: Malin Aldal

Etymologi? 

Selve ordet «hygge» er i følge litt usikre kilder derimot norsk. Det kommer av det norrøne ordet hyggja, som betyr å oppfatte eller se, og ble ikke tatt i bruk på dansk før på 1800-tallet. Dermed kan også vi nordmenn ta eierskap til ordet, og kanskje tjene litt sweet tourist-revenue på koseturister. I år spås det at mange bøker om hygge vil havne under juletrærne, blant annet The Art of Hygge: How to Bring Danish Cosiness Into Your Life av Jonny Jackson og Elias Larsen, samt The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well skrevet av ingen ringere enn Meik Wiking. Nå håper danskene at slagord so «come to Denmark and experience the authentic hyoo-geh» vil ha god effekt. Definisjonen av hygge er ofte «avslappet og god stemning», så utgiftene for å forsyne turister med hygge trenger ikke bli veldig høye. Server overprisa øl, te og kaffe, skru på behagelig bakgrunnsmusikk, fyr opp i peisen og invester i noen pledd. Kjør samme ansettelsespolicy som Joe&TheJuice, med kjekke og sjarmerende vikingmenn, og vipps så kan du tilby autentisk skandinavisk hygge. I sum kan fortjenesten bli god.

Har du det som trengs?

Hvis innmari koselige ting som skjønnlitteratur, stearinlys og noen venner er i din besittelse kan du potensielt leve en hyggelig livsstil. Hvis du ikke føler deg helt trygg på gjennomføringen kan du jo kjøpe en av de bøkene jeg nevnte. De vil lære deg alt du trenger å vite om hvordan peis, ullsokker og kakao skal holde deg i hånden gjennom hele det skumle og kjedelige vinterhalvåret, og samtidig jage vekk eventuelle mørketidsdepresjoner. Et skår i kosegleden har i midlertid allerede dukket opp, da The Independent skrev en artikkel med overskriften «New ‘hygge’ lifestyle trend relies on lighting so many candles it could cause breathing problems, experts warn». Så her er moralen at du ikke skal kose deg for mye. Du kommer mest sannsynlig til å dø av det.

 

 

 

 

Bookmark the permalink.