KULTURELITEN ANBEFALER

Tekst: Morten Schwencke

«Bor alle disse menneskene her?», utbasunerer en fersk SV-student som opplever sin første vår i tigerstaden. Han sikter til en stappfull St. Hanshaugen park full av svette mosjonister, slakke liner og Rignes LITE-drikkende vennegjenger. Jeg forklarer at så snart gradestokken bikker tolv grader, trer befolkningen ut av dvalen og regelrett beiner til nærmeste restaurant eller kafe. Det blir nærmest en norm å ta seg en sigg eller tjue sammen med utepilsen. Med langstrakt hals, solbriller og hes latter skal den inhaleres i høy frekvens, og blåses ut mot nærmeste barnevogn eller gourmetburger. Dette vil for noen virke irriterende, men Osloborgere flest forstår verdien av en god klikk-sigg. Dessuten er det bare bra med en røyk eller to når man jogger så utrolig mye. Vi skal ikke bli idrettsutøvere heller.

 

KONSERT 

En lørdag i starten av juni koker det ekstra mye i Oslo’s gater. Da kan nemlig utepilsen kombineres med to ting alle elsker: konsert og gratis. «Musikkfest» har sitt opphav i verdens mest omfattende internasjonale musikkfestival «Fête de la Musique», som avholdes i over 100 land samtidig hver 21. juni. I Norge har imidlertid arrangørene måttet fremskynde arrangementet til 4. juni for å unngå fellesferien, og er dermed ikke en del av den «ekte» musikkfesten. Arrangørene må likevel ha tatt et godt valg, for de over 30 scenene rundt om i byen er alltid godt besøkt. Festivalen som i år feirer 25. årsjubileum, booker band og artister i alle sjangre. Enten det er unge lovende band, eller etablerte artister med god norsk dugnadsånd. Det er i det hele tatt ingen grunn til å holde seg innendørs denne dagen. Med mindre du hater musikk og gratis!

FOTO: Sjur Støren, Aktiv i Oslo.no: Flickr, creative commons

FOTO: Sjur Støren, Aktiv i Oslo.no: Flickr, creative commons

Musikkfest – Diverse konsertscener – 4. juni – Festivalpass 0,- kr

KUNST 

«Ann-Cecilie, kom og se her. Jeg synes linjene i dette bildet minner meg om tidlig Van Gogh, er du ikke enig?». Du har kanskje møtt dem. Disse venninnene, som nærmest tripper rundt i byens museer og forteller høylytt om bildenes historiske kontekst eller kunsteriske referanser. Motivasjonen for å google frem noe obskur fakta og lire det av deg foran Ann-Cecilie er høy. For det finnes helt klart en verden av mer eller mindre betydningsfull forståelse og kunnskap om kunst du ikke skjønner en dritt av. Som sammenhengen mellom fotografen Robert Mapplethorpe og Edvard Munch. De to er i alle fall kurert ved siden av hverandre frem til 29. Mai på Munchmuseet som en del av utsillingsrekken + Munch. Tyngden du trenger kan du finne på plakater i lokalet, så du kan ta rotta på venninnene. «Visste du at både Mapplethorpe og Munch fremstiller seg selv ved eksistensielle yttergrenser i sine selvportretter?»

Mapplethorpe+Munch – Munchmuseet, Tøyengata 53- Man-Søn 10:00-16:00(21:00) – 60,- kr (student)

FOTO: VisitOslo, Flickr, creative commons

FOTO: VisitOslo, Flickr, creative commons

MAT

Denne månedens restaurantanbefaling kan vel knapt kalles restaurant og er hverken sunn, fancy eller trivelig. Den er derimot billig, praktisk og smaker utrolig digg. La Cetta på Bislett ser ut som en middelmådig kebabsjappe, men drives av stjernekokken Derrick Styczek som blant annet har vært kjøkkensjef på Bagatelle. Det har ført til at mengdene med pizza som forlater lokalet daglig holder en standard Bislett Kebab bare kan drømme om. Rause porsjons- eller store delepizzaer med sprø, syltynn bunn. Slenger du på en femtilapp får du til og med i glutenfri versjon. Prisene forøvrig er så lave at det er på sin plass med noen mynter i tips. Eventuelt er det mulig å sette seg på fotballpuben vegg i vegg Store Stå, og få den samme pizzaen til en mye stivere pris. Lol. «La-Cetta vær så god», «En stor pepperoni takk», «10 minutter».

La-Cetta, Bislettkrysset – Åpningtider ukjent – 89-225,- kr

 

kultureliten-outline-fin-03

[toggle title=”FAKTABOKS” load=”show”]
Vi i Kultureliten er Kultur og Kommunikasjon’s arrangementskomité. Vi har til felles at vi følger med på hva som skjer i byen, og ønsker å dele oppdagelsene våre med andre studenter! Du kan finne alle våre månedlige anbefalinger på Kultur og Kommunikasjons facebooksider eller www.kulkommer.no. [/toggle]

Bookmark the permalink.