Kulturhjørnet

Tiden fremover er preget av stressende eksamener og mørkere tider. Få med deg en eller flere anbefalinger fra Kulturhjørnet om arrangementer som foregår frem til februar 2020, og ta en pust i bakken. I dette utvalgte knippet kommer det forslag om diverse utstillinger, opplevelser og konsertsteder som kan gjøre den mørke og stressende tiden noe lettere å komme seg gjennom.  

Tekst: Edwina O. A. Delmas R. Wesenberg, Bachelor i kunsthistorie og visuelle studier. 

Utstillinger 

Året 2020 nærmer seg med stormskritt og til nyåret åpner det flere nye museer. Men før den tid er det selvfølgelig andre utstillinger som er verdt å kikke innom. På Kunstnernes hus vises utstillingen Tegnetriennale, Human Touch. Utsilingen består av 35 norske og internasjonale kunstnere som har utforsket tegninger som det grunnleggende menneskelige uttrykk. Det er en søken etter å skape en større refleksjoner rundt tegning enn mer enn bare et kunstuttrykk. Utstillingen står frem til 19 januar 2020.  

På tuppen av Tjuvholmen ligger Astrup Fearnley museet og frem til 5 januar 2020 står utstillingen Gilbert & George The Great Exhibition. Denne verdenskjente kunstnerduoen har holdt sammen gjennom tykt og tynt i over 50 år. I denne utstillingen vises utvalgte verker fra 1971 til 2016. 

Den påfølgende utstillingen hos Astrup Fearnley museet blir åpner for publikum den 31 januar 2020. Alpa Cutcis – Contemporart African Art har samlet 16 ulike afrikanske kunstnere fra syv ulike land. André Magnin, kuratoren for utstillingen, har tidligere kuratert utstillinger med fokus på afrikansk samtidskunst fra sub-Sahara og har jobbet videre med promoteringen av denne type kunst. Alpha Curtis, navnet på utstillingen, kommer fra den lyseste stjernen i stjernebildet til sørkorset, som befinner seg i Melkeveien. Astrup Fearnley skriver om utstillingen at navnet skal vise til en nyorientering av en polarisert kunstverden for å bekjempe uvitenheten som har holdt ut for lenge og for å kaste nytt lys over samtidens afrikanske kunst. Stjernen, som bare kan bli sett på de sørlige punktene, ble tidligere aldri nevnt i europeisk astronomi, og navnet er derfor passende da det skal vise en ny vei, til en hittil lite anerkjent kunst.   

Drar du litt utenfor byen, i retning Sandvika, ligger Henie Onstad kunstsenter. Her er det mulighet for å få med seg utsilingen The Great Monster Dada Show som står frem til 26 januar. ‘Dada’ er definert som anti-kunst eller en motbevegelse på kunsten for 100 år siden. Utstillingen består av 43 ulike kunstnere og de skriver selv følgende om utstillingen:  

Dada er en kunsthistorisk retning, et opprør med det eksisterende og en frigjørende måte å tenke på.Med utgangspunkt i dadaismen, presenterer Henie Onstad Kunstsenter denne høsten arbeider som både er interessante med et historisk blikk og har relevans for hvordan vi tenker i dag. 

Tilbake i Oslo er den faste utstillingen på Vigelandsmuseet og byggets arkitektur det perfekte avbrekket fra pensumlesing. Gå gjennom livet til Vigeland selv og se hvordan hans skulpturer ble til. Frem til 19 januar er det også mulig å få med seg Lin Wang Rhapsody & Still Life. Denne installasjon består av mer enn 20 000 porselensbrikker. De håndmalte porselensbrikker er lagt ut i rommets lengde og danner en langstrakt form.  

Ikke langt fra Vigelandsmuseet ligger Oslo museet – Bymuseet. Museet viser i disse dager en utstilling om syttitallet som bærer det samme navnet. Tiden skrus tilbake og et tiår som var preget av blant annet miljøvern og kvinnekamp blir formidlet ved innblikk i datidens mote, mat og interiør. Utsilingen står til 28 november 2019.  

På Aker brygge ligger Nobels fredssenter som frem til 13 april 2020 viser fredsprisutstillingen for 2018: ”The Body as a Battlefield”. Utstillingen handler om Dr Denis Mukwege og Nadia Murad og seksualisert vold i krigføring. Seksualisert vold er blitt brukt som et våpen for å skape frykt, for å belønne soldater, eller for å utslette religiøse eller etniske minoriteter. Cristina de Middel forklarer at hennes fremgangsmåte overfor denne utstillingen tar utgangspunkt i at volden ofte er så overveldende at det er vanskelig å vise hendelsene gjennom den dokumentariske sjangeren. Hun har derfor løst det ved å fremstille volden i krig og konflikt gjennom en serie av iscenesatte fotografer av frivillige i Nigeria i 2018.  

Interessert i å få mer informasjon om de ulike utstillingene? Tar en titt på museenes hjemmesider. Pst…! Interessert i å få mer informasjon om hver utstilling? Husk at alle utstillingen tilbyr omvisninger.  

Julemarkeder

Den hyggelige førjulstiden blir for oss studenter som regel byttet ut med stress og eksamener. Men det er lov å ta seg litt fri og ta til seg den tiden vi har i vente. Hva er vel bedre avbrekk og motivasjon enn å ta turen innom diverse julemarkeder som Oslo har å by på i desember. I Spikersuppa hører det kjente julemarkedet Jul i Vinterland til, som er vanskelig å ikke få med seg. Andre julemarkeder verdt å få med seg er Prindsens julemarked i Prindsens hage, Tøyens julemarked og julemarkedet på SALT. Få med deg litt førjulsstemningen med boder fulle av godsaker og god stemning.  

Musikk 

På musikkscenen er det alltid mye spennende å få med seg. Er du glad i jazz vil jeg anbefale sjekke programmet til Victoria jazzscene, hvor blant annet Mathias Eick Quintet spiller i januar, eller tar turen innom Bare Jazz. Sentralt på St. Hanshaugen kan du ta turen innom Parksalongen. Stedet tilbyr mer enn bare hyggelig atmosfære og jazzkonserter til en rimeligere penge med høy kvalitet. Foruten konserter, har de heftige dansetoner fra vinyl på en lørdagskveld i kjelleren eller quiz på tirsdager! For ikke å glemme søndager på Blå. Hver søndag hele året, siden 1998, er det mulig å få med seg Frank Znort Quartet. Hva er vel bedre enn å avslutte uken med god musikk og øl?  

På nyåret er det igjen på tide med musikkfestivalen by:LarmDenne tredagers festivalen har konserter rundt om i hele Oslo. Her er det mulighet for å få med seg ‘up and coming’ artister. Festivalen begynner 27 februar og varer tre dager. Ikke mulighet til å få med deg alle tre dagene? Her er det mulighet for å kjøpe billetter til hver enkel scene og festivalpass for en eller alle tre dagene. Tross kulden og nyt musikk på de ulike scenene rundt i Oslo.  

Film, teater og opera 

Hvorfor ikke skaffe seg et medlemskap på Cinemateket? Billigere billetter for deg og en venn. Magien i å se filmer i 70mm er en noe annen opplevelse. Dessverre er ikke alle filmene de viser i dette formatet, men på deres hjemmesider har de full oversikt til diverse filmer de har å tilby.  

Vega kino viser også filmer som ikke alltid kommer med på det aller største lerretet. Frogner kino ble gjenåpnet i høst med nyrestaurerte lokaler og har fått tilbake sin gamle sjarmerende glans i nydelige lokaler. Kinoen i seg selv er en opplevelse. Det vises på lerretet nye filmer så vel som gamle klassikere.  

Når det kommer til Operaen, Konserthuset og diverse teaterforestillinger er deres oppsetninger som regel utsolgt lengre tid i forveien. Men i januar og februar er det fortsatt mulighet for å få med seg noe på scenen. For å nevne noen hva med operaen Madam Butterfly; Puccinis vakre opera som handler om knuste drømmer og håp, Highasakite den 9 februar eller balletten Hedda Gabler. Husk også at de tilbyr studentrabatter! 

Visste du at:  

Plot Oslo http://plotoslo.no/om-plot/ er en kunstklubb for de mellom 15-25 år. Plot tilbyr gratis medlemskap og gratis omvisninger til samtlige utstillinger i Oslo. Og husk; de fleste steder tilby studentpriser!  

Bookmark the permalink.