Kulturhjørnet: Lidenskap

To Oslo-tips (og historien bak de)
Av Caisa Linea Hagfors

Vinternes beste overlevelsestips: Latino-Night på Cafe Sør ved Youngstorget

Vinteren i Norge er mørk, lang og kald. Det kan føles som om all energi suges ut av kroppen så snart dagslyset takker for seg. Har du noen gang blitt så desperat at du vurderer å punge ut flere tusenlapper for en flytur til et mer tropisk miljø? Det har jeg. Heldigvis finnes det billigere alternativer dersom du trenger å sette skigåing i lysløya på pause, og drømme deg bort til tropenetter på stranden for en kveld. Det er ikke alle som vet at når mørket senker seg hver tirsdag, flokker en hetrogen, internasjonal (og klart preget Sør-Amerikansk) gruppe med mennesker seg sammen på dansegulvet på Cafe-Sør. Her snakker vi altså ikke en halvgjennomført, «try-hard» gruppe nordmenn som forsøker seg på en dårlig etterlikning av Sør-Amerikansk latinodansing. Her snakker vi en god blanding av dyktige salsadansende mennesker, og et åpent og varmt miljø som tillater deg å fortrenge virkeligheten og den sprengkalde norske vinteren. Har du lyst til å vugge til deilige latinorytmer, eller vil du kanskje bare sitte å beundre eksotiske menn med utenomjordiske hoftebevegelser, er tirsdag kveld på Cafe-Sør noe for deg. Men vær tidlig ute, det blir fort fullt.

Hvor: Cafe Sør, Torggata 11, 0181 Oslo
Når: Tirsdager etter kl. 20

Resturanttips når du har besøk fra utlandet

Her anser jeg at historien bak tipset mitt er like viktig å få med seg som selve tipset. Som nordmann med italiensk kjæreste har jeg hatt følgende problemstilling en rekke ganger: hvor i alle dager tar man med italienere (og andre ikke-norske besøkende) ut å spise når de kommer til Norge, nærmere bestemt Oslo? Faktum er at vårt resturantutvalg i Oslo i stor grad er preget av internasjonale matkulturer. Vi har en hel rekke fantasiske indiske, italienske, amerikanske og franske resturanter i byen, for å nevne noe. Det er sjelden vennindene mine og jeg sier til hverandre; «Vet dere hva, la oss gå ut og spise noe skikkelig god, tradisjonell norsk mat». Nei, det gjør vi rett og slett ikke.

Da jeg først skulle vise noen italienere hjembyen min og vi skulle ut å spise, booket jeg i god tro et bord på en fin, asiatisk resturant  – uten å tenke noe mer over det. Da jeg annonserte dette for gjestene mine, ble jeg møtt med latter. Selvsagt ville de ikke spise nudler og sushi når de befant seg i landet med reinsdyr, elg og hval. En smule skamfull og fortvilet over at jeg, til tross for å ha tilbragt nesten hele livet mitt i denne byen, ikke kunne komme på en eneste resturant som serverer hverken lutefisk eller reinsdyr, måtte jeg sette meg ned og gjøre hjemmeleksen min. Den dag i dag kan jeg skryte på meg betydelig mer kunnskap innenfor feltet, og jeg har rett og slett snevret det ned til én eneste resturant som fanger mye av det norske inn under ett tak; Fyret.

Fyret Mat og Drikke er en sjarmerende og autentisk, knøtt liten og tradisjonell norsk resturant i en av basarhallene på Youngstorget. Ikke minst er det Norges første og største akevittbar som kan skryte på seg å servere hele 256 ulike typer akevitt. I de stemningspregede lokalene, med gamle norske avisutklipp og et preg av gammel «sjømannskultur», kan man få servert en hel rekke ulike tradisjonelle råvarer i spennende former og presentasjoner. Norsk lofotburger av steinbitt, og kanskje særlig elgburger med tyttebær, tilfredsstiller selv smaksløkenede til kresne italienere. For de som virkelig vil utforske de særpregede norske smakene, kan man prøve seg på akevittsild, gravlaks og røket laks. Ekstra koselig er det på fyret dersom været tillater deg å sitte utendørs med nydelig utsikt over Youngstorget. 

Fyret er et trygg måte å introdusere norsk mat til utlendinger uten å skremme de rett hjem igjen. Jeg ville foreslått å ta turen dit før man eventuellt eksperimenterer med fermentert fisk (rakfisk, selvfølgelig), eller andre alternative og sære fiskeretter (lutfisk), som selv ikke en normann som meg orker tanken på. Dersom du skulle være så uheldig at fiskematen på Fyret ikke gir mersmak for Norsk mat, er det fortsatt mulig å redde oss (Norge) inn på matfronten. Geleid de besøkende elegant inn på Lofthus Samvirkelag og bestill pizza, men ikke hvilken som helst pizza. Her kan du nemlig få pizza med carpaccio av Reinsdyr fra Røros, granateple og rødløk, eller pizza med norsk steinsopp og blåmuggost fra Tingvollost i Torjulvågen. En diskrét måte å snike inn litt norske råvarer uten å skremme for mye. Ikke minst er foreslåtte retter, både fiske- og elgeretten fra Fyret, samt reinsdyrpizzaen på Lofthus Samvirkelag, en fin måte å fronte en industrifri kjøttindustri – nemlig villt. Et særdeles viktig poeng å få frem for en ikke-kjøttetende som sitter og skriver resturanttips med kjøttholdige måltider.  

Resturant: Fyret Mat og Drikke
Hvor: Youngstorget 6, 0181 Oslo 
Når: Åpent mandag til lørdag

Resturant: Fyret Mat og Drikke
Hvor
: Finnes på Thorshov, Tranen, Damplassen og på Kunstnernes hus

 


 

GRØT 2.0

Tekst: Fride S. Jensen

Hvis du ikke har gjort det enda bør du sjekke ut Norges første grøt-restaurant og bar. Gryn åpnet i Universitetsgata i midten av desember i fjor, og har allerede rukket å bli en favoritt. Her serveres det havregrøt og vafler med kreative toppinger som kan nytes til frokost, lunsj og middag, i tillegg til god kaffe og fantastiske cocktails til en ganske billig penge. 

Vi anbefaler å ta turen på søndag for en bunnløs kopp kaffe (ja, du leste riktig) og en «Dagen derpå grøt» – havregrøt med nøttecrisp, bacon, eple og lønnesirup. De som sier de ikke liker havregrøt har ikke spist med riktig topping.


Hverdagspoesi på Løkka


Har du fulgt med? 

Utgaven Lidenskap  

  1. Hva heter den politiske studentbevegelsen som oppsto i 1964 på Berkeley?
  2. Hva er temaet for Studentens fredspris i 2019?     
  3. Hvor mange prosent av pengene som omsettes i Norge er betalt svart?   
  4. Hvilken sport er mest populær i Filippinene?
  5. Hvem mottok Sult-prisen i 2004 for sin diktning?                

Samfunn                 

  1. I hvilken by skal neste vinter OL arrangeres?
  2. Hvilken gründer sendte ut en Tesla i verdensrommet tidlig i februar? 
  3. Hvor mange gullmedaljer fikk Norge til sammen i OL i år?
  4. Hva er Handlingsregelen?
  5. Hva heter Danmarks statsminister?

Kultur 

  1. Hvem ble årets Spellemann?
  2. Hvilke fem land skal lage sin egen versjon av Skam? 
  3. Hvem er regissøren bak filmen Utøya 22. juli?
  4. Hva heter filmen hvor mye av handlingen utspiller seg i den fiktive byen Wakanda?
  5. Hvilken utstilling skal Astrup Fernely stille ut i sommer?

[showhide type=”post” more_text=”Klikk her for å se svarene!” less_text=”Klikk her for å skjule svarene.”]

Utgaven Lidenskap

  1. The Free Speach Movement 
  2. Migrasjon 
  3. 15 %
  4. Basketball 
  5. Nils-Øyvind Haagensen

Samfunn

  1. Beijing 
  2. Elon Musk 
  3. 14
  4. En avtale om bruk av oljepenger
  5. Lars Løkke Rasmussen 

Kultur

  1. Astrid S
  2. Tyskland, Spania, Frankrike, Nederland, Italia 
  3. Erik Poppe 
  4. Black Panther 
  5. Still Believe In Miracles – Verk fra Selvaag-samlingen

 

 

[/showhide]

Bookmark the permalink.