Leder

Temaet for høstutgaven av Samfunnsviter’n er galskap. Mange vil forstå dette som fravær av fornuft, men hva som ligger i det kommer an på øyet som ser. Kanskje fremstår det som vanvidd å gå ut av sin vei for å leve avfallsfritt slik Lauren Singer gjør – newyorkeren som lager sin egen deodorant, og samler alt avfall hun har produsert de siste tre årene i noe som ligner et norgesglass – men kanskje galskapen er å la være? Jeg lener mot det siste, og tror tiden er inne for å endre våre vaner til det grønnere.

I år var derfor tiden inne for å rette et kritisk blikk mot julefeiringen, og en dag tok jeg motet til meg: «Kan vi ikke begrense julegavene, da? Gjøre noe hyggelig sammen, som å dra på en fin konsert, og heller skrive et pent kort som kan plasseres under treet? Vi er alle voksne nå.» Pappa var begeistret. Han synes julen har vært det glade vanvidd i over 20 år og virket svært lettet. Han listet opp gode grunner – miljøhensyn og solidaritet med de som har mindre –  nei, dette var det ikke vanskelig å stå inne for! Mamma var helt enig, for «vi har jo alt!» Storesøster var ikke like begeistret. Hun var derimot svært bekymret for at julen nå skulle handle om begrensninger. Hun synes nemlig det er hyggelig å gi og hyggelig å få, og ble lei seg bare av tanken på forslaget. Grønne tanker viste seg altså å være en trussel mot julefreden – et riv, ruskende galt inngrep i tradisjonen. Nedskaleringen var mest ment som et lite, konstruktivt skritt i retning et mer miljøbevisst samfunn, men galt ble det.

Heldigvis er det en stund igjen til jul, og i denne utgaven kan du lese om hvordan det gikk da en av våre skribenter prøvde å gå i Live Nelviks fotspor på Coop Bislett, hvorfor Spanias økonomi blomstrer når landet mangler en regjering, hvordan situasjonen etter kuppforsøket i Tyrkia oppleves av tyrkerne selv og hva høsten i Oslo kan by på. Utgaven rundes av med at en av våre skribenter blir bedre kjent med den fantastiske formidleren Øivind Bratberg over en kaffe. Her er det altså mye å glede seg til!

Mens mørket faller på håper vi du lar deg fascinere, engasjere og kanskje også provosere av høstens Samfunnsviter’n. Og dere: La oss alle favne om galskapen, for den er ikke utelukkende negativ. Når galskapen omfavnes er det ikke sikkert det blir så gærent likevel.

Ansvarlig redaktør,

Marie Midtlid

 

About Marie Midtlid

Foto: Anja Bratt
Bookmark the permalink.