Leder: Lidenskap

Jeg har alltid sett opp til de med en brennende lidenskap for noe. De med en så sterk lidenskap at de vier enormt med tid til et bestemt prosjekt eller aktivitet. Det er imidlertid en hårfin grense mellom dyp lidenskap og galskap. En grense man med fordel ikke vil krysse.

I denne utgaven kan du blant annet lese artikkelen til Thea Kristin Hansen som beskriver et overforbruk av ordet lidenskap og følelsesladde ord for øvrig. For det er faktisk forskjell på å interessere seg for og å ha en brennende lidenskap for noe. Lidenskap, slik jeg ser det, er mer altoppslukende. Det er en dypere og sterkere følelse. Det betyr ikke at du er mindre interessant person om du føler du har en interesse for matlaging og ikke en lidenskap for det.

Når lidenskap handler om noe annet enn egen vinning blir det kanskje spesielt vakkert. I 2015 fortalte TV2 om 25 år gamle Sara som dro ned til den greske øya Levos for å ta imot og hjelpe flyktninger som kom i land der. Arbeidsdagen startet 7 og sluttet 22. Hver halvtime ankom båter med flyktninger, og hun opplevde redsel og glede om hverandre. Om hun opplevde dette som en lidenskap eller ei forblir uvisst, men det må ha vært et sterkt ønske om å hjelpe som gjorde at hun reiste fra barn og en trygg hverdag her i Norge for en periode.

Ikke alle kan gi førstehåndshjelp slik som Sara, men som studenter har vi større mulighet til å hjelpe enn vi kanskje tenker over i det daglige. Studentenes fredspris, som du kan lese mer om på de neste sidene, er en studentorganisasjon som hjelper andre samtidig som de tilegner seg masse nyttig erfaring selv. Organisasjonen deler ut priser til studenter rundt omkring i verden som jobber for demokrati, menneskerettigheter og fred. Dessuten hjelper de dem med deres prosjekter i etterkant av prisutdelingen. Leder for organisasjonen Ingeborg Rikheim trekker frem det å engasjere andre som sin lidenskap. 

Enten du engasjerer deg i en humanitær studentorganisasjon, gir noen kroner til Røde kors nå og da, deler ut vafler til vanskeligstilte sammen med Vaffelgutta en mandag ettermiddag eller hjelper en venn gjennom en tøff periode, så er du med på å utrette noe fint for et annet menneske. Det du gjør for deg selv og andre i hverdagen trenger ikke nødvendigvis være en lidenskap. Det viktigste er at du finner noe i livet ditt som gjør deg glad, og om det kan gjøre andre glade også så er jo ikke det så dumt heller.  Som alltid kan Samfunnviter’n by på en rekke interessante artikler, enten du peiler deg inn på det politiske feltet eller ønsker å lese kronikker og Oslo-tips. God lesning!

Helene Evensen Bakke

Ansvarlig redaktør

Bookmark the permalink.