Leder

Nå i eksamenstiden der alle prøver å toppe normalfordelingen mens handlekreftene (dvs Dagbladet) kommer med nye råd hver dag om hvordan bli mer perfekt vil vi i Samfunnsviter’n gi deg en liten pause. Vi vil sette fokus på gjennomsnittet. Det middelmådige, på godt og vondt. For middelmådighet kan kritiseres for så mangt, men faktum er at de fleste av oss er nettopp det. Middelmådige. Og det er helt greit.

Det betyr ikke at vi ikke skal strebe etter å gjøre vårt beste. Det handler mer om å se totaliteten i sin egen person og finne ut hvem man ønsker å være. Det handler om det man selv ønsker å vært flink til , og hva man velger å (excuse my bergensk) gi faen i. Tenk på det litt som en U-misantropisk Tylor Durden fra Fight Club. Alle er flink til noe og elendig til noe annet. Gjennomsnittet er middelmådigheten, og det er sånn det skal være.

For hva skjer med de som forkaster middelmådigheten for å være ”perfekte” på alle felt? Jeg snakker om disse superstudentene som skal ha perfekte resultater, perfekt kropp, garderobe, utelivshistorikk, samboerskap, kosthold, jobb og økonomi. Ikke minst skal fritiden brukes på perfekt vis, med enten høytstående verv i studentpolitikken eller studentforeninger, utstrakt deltakelse i #debatten og skitur i hytt og pine. Glansbildet kommuniseres gjennom Facebook, men fåtallet er i stand til det.  For resten av oss vanlige dødelige kan prisen for popen fort vise seg å være stressnakke og migrene, utbrenthet, sviktende sosiale relasjoner og en tidsklemme som småbarnsforeldre kan se langt etter. Det er ingen måte å leve på.

Jeg vil anbefale alle – spesielt nå i eksamensperioden – å la perfeksjonen seile sin egen sjø. Du trenger ikke trene 4 dager i uken når du har hjemmeeksamen. Litt eksamensflesk er akseptabelt, det samme er bustete hår og et halvskittent bad. Ta deg heller en litt lengre frokost i ny og ne. Nyt hverdagen. Det hjelper.

Middelmådighet handler ikke om å gi opp, det handler om prioriteringer, å bruke energien sin der det er mest nødvendig og samtidig ta seg tid til å kose seg. Alt har sin tid, inkludert kos og refleksjon. Derfor håper vi at du nå setter deg ned og koser deg med avisen vår. Kanskje du rekker å senke pulsen samtidig som du får noen nye inntrykk og innblikk i en litt annen fagretning enn din egen. Og dersom du blir provosert, er det bare å sende en kommentar til oss så slenger vi den på trykk i neste nummer.

God eksamensperiode.

Helge Skivenes
Ansvarlig redaktør

About Helge Skivenes

Ansvarlig redaktør for Samfunnsviter'n H2012-V2013
Bookmark the permalink.