Livreddende adopsjon

Foreningen for omplassering av dyr redder årlig livet til over 400 hunder og katter. Jeg tok turen for å se nærmere på entusiasmen som driver stedet og hvilke fordeler som finnes ved adopsjon av eldre hunder.

Knapt en times kjøring fra Oslo sentrum får jeg øye på skiltet som viser veien opp til FOD-gården. Foreningen for omplassering av dyr har siden 1980 hjulpet mange dyr med å skaffe seg nye, trygge og varige hjem. Som evig dyrevenn og hundefrelst fra fødselen av har jeg lenge vært spent på dette besøket. Vil jeg møte mange triste skjebner med tunge historier? Hvordan er hverdagen til hundene som bor her?

Det første jeg hører er bjeffing, og jeg møter på frivillige ute på luftetur med hunder. Både barnefamilier og ungdommer har tatt seg turen, og hundene jeg hilser på virker overraskende tillitsfulle. Området er fylt med store inngjerdede luftegårder med henholdsvis to hundehus i hver gård. På toppen av det ene taket ligger en stor røver. Bedagelig og rolig er det så vidt han løfter blikket når jeg prøver meg frem som fotograf.

Foto: Elin Mykland

Foto: Elin Mykland

En livsstil å jobbe her

Sindre Engen er styreleder på gården og har bodd her siden han var 9 år gammel.

– Dette er en livsstil, og det gir mye glede. Det er klart det er utfordrende og slitsomt med en jobb som innebærer så mye ansvar, men det er absolutt verdt det. 

Hvor mange hunder og katter er det her til vanlig?

Vi har vanligvis rundt 30 hunder og 30 katter her. Det tallet holder seg ganske stabilt, men kan øke noe rundt sommerferien fordi flere dumper dyr på denne tiden av året. De som blir funnet kommer ofte til oss. I fjor adopterte vi rundt 200 hunder, og 200 katter.

Hva hadde skjedd hvis ingen hadde gjort den jobben dere gjør?

– Mange flere friske hunder hadde blitt avlivet, og mange katter hadde gått ute.

Låvebygningen er hundenes faste tilholdssted. Første etasje består av hundekennelen, hundenes inneområde, hvor det er to sovesaler med flere bur.  Dette er hundenes tilholdssted om nettene, eller når de bare skal ta seg en ettermiddagslur. Her har de sine faste båser, enten alene eller flere som fungerer godt sammen. Jeg får følelsen av å være i en stall her inne, med ulike båser og bilder klistret opp på dørene. Her inne blir jeg introdusert for Tapper, kåret til Norges søteste hund av VG i 2014, og VG har nok ikke tatt helt feil der altså!

Foto: Elin Myland

Foto: Elin Myland

Store hunder blir værende lenger

Sindre forteller at når man tar imot og omplasserer alle ulike raser innen hundefamilien er det et naturlig utfall at noen hunder blir værende lenger enn andre. Det er spesielt store hunder som trenger erfarne eiere, og hunder som ikke kommer overens med barn utgjør en utfordring for mange. For å forsikre seg om at hundens beste blir ivaretatt, blir ikke alle hundene avbildet og lagt ut på nettsiden. Enkelte raser, spesielt hunder som kan trenes opp til kamphunder, kan ofte tiltrekke seg feil eiere. Derfor er det naturlig at rutinene rundt adopsjon er strenge og følges opp.

For å være sikker på at hundene kommer til gode og trygge hjem har de adopsjonssamtaler med alle som vurderer å ta til seg en hund. Det er et krav at den nye potensielle eieren er regelmessig innom FOD-gården, og blir kjent med hunden slik at kjemien mellom hund og eier stemmer.

Foto: Elin Myland

Foto: Elin Myland

Ulike skjebner

Men de får ikke bare inn hunder som har hatt det vondt i livet. Mange må gi fra seg hundene på grunn av skilsmisser, allergi i familien eller andre hendelser som gjør det umulig å beholde kosebamsen. Mye omsorg og trygge omgivelser fra start gjorde at mange av hundene var kjærlige og oppsøkende. Men triste skjebner finnes det dessverre alltid, og de mottar mange dyr fra mattilsynet og politiet som har blitt tatt fra sine eiere. Gården samarbeider også med Dyrebeskyttelsen i enkelte saker, og da særlig i tilfeller der dyr dumpes.

Man redder ikke bare den hunden man adopterer, men også den neste som står i kø.

Frivillige

For at et prosjekt som dette skal gå rundt økonomisk er man avhengig av at mange frivillige stiller opp. Gården er åpen for alle hver dag fra 08.00 til 15.00 og 18.00 til 21.00. På ettermiddagen sover hundene inne, og gården holder derfor stengt. Det virker ikke som om det er mangel på mennesker som ville hjelpe til på en søndag. At det nesten ble kø for å kunne gå på tur med hundene varmet dyrehjertet mitt enda mer.

– På en søndag er det mange innom for første gang, og noen faste besøkende. På hverdagene kan det være litt mer utfordrende. Hundene trenger like mye tur og omsorg på dårlige regnværsdager, sier Sindre.

Per i dag er det ni faste ansatte på gården, med ulik bakgrunn. Selv er Sindre utdannet jurist.

Hva er fordelene med å adoptere en voksen hund fremfor å kjøpe seg valp?

– Det er klart man ikke er like bundet med en voksen hund. De har lært seg renslighet og lydighet, og krever ikke like mye som en valp vil gjøre de første årene. Det er mange hunder som trenger nye hjem, og det er viktig at dette er trygge og sikre omgivelser. Også er det viktig å huske på at man ikke bare redder den hunden man adopterer, men også den neste som står i kø for å få plass på FOD.

Vi er det eneste stedet av vårt slag som tar til seg både hunder og katter i så stor skala.

For det er stor pågang hos FOD, og mange dyr må vente på plass.

– Dessverre fører dette til at noen avliver hunden sin mens de venter, sier Sindre.

Det er ingen tvil om at Sindre brenner for det han gjør, og han har god hjelp. Mange frivillige bidrar med å gå tur, gi hundene omsorg og kjærlighet.

– Vi er det eneste stedet av vårt slag i Norge som tar til seg både hunder og katter i så stor skala.

Foto: Elin Mykland

Foto: Elin Mykland

Alle monner drar

En fin og lærerik tur på FOD har vist meg at det ikke er umulig at jeg om noen år kommer til å adoptere en ny bestevenn. Og sist, men ikke minst: Du kan også bidra! Nå er det ikke alle som kan ta til seg alt ansvaret en hund innebærer, men det er alltid behov for flere frivillige i ukedagene. Man kan også sende FOD til 2490 og slik gi 100,- kroner til økonomisk støtte for medisiner, veterinærkostnader og mat til dyrene. Litt vemodig må jeg ta turen hjemover igjen – heldigvis med en litt større tro på at det finnes gode framtidsutsikter og håp for alle som har hatt en litt for tøff start på livet.

[toggle title=”FOD” load=”show”]- Forening for omplassering av dyr tar imot hunder og katter som trenger nye hjem
– Stiftet i 1980
– Ligger syd i Klemetsrud, under en times kjøretur fra Oslo sentrum
– Les mer: www.fod.no[/toggle]

Bookmark the permalink.