Norsk overtenning

Når våren sakte men sikkert begynner å titte fram, kommer nordmenn ut av «hiene» sine. Det er som at vi våkner fra en fire måneder lang dvale, noe som vanligvis resulterer i totalt overtenning. 

Tekst: Merete Kjølberg Solum // Illustrasjon: Hannah Kvamsdal 

Vinteren er endelig over. Vi er nå  inne i lysere og varmere tider, og enda godt er det. Denne vinteren har vært den lengste og kaldeste i manns minne. Eller, ihvertfall i mitt minne. Det finnes sikkert folk som kan huske enda lengre og kaldere vintre, men ryktene skal ha det til at det ikke har vært så mye snø på Østlandet på flere tiår. Jeg er vanligvis er person som setter pris på vinteren og alt det koselige som hører med, men selv jeg gikk lei av å kave meg gjennom snøfonner og skli på glatte fortau i år. Da er det kanskje ikke å rart at det er mange av oss som gleder seg litt ekstra til våren i år. 

Varmen, solen og våren er endelig her, og sommeren er like rundt  hjørnet. Knoppene kommer på trærne, vi blir vekket av fuglesang, og vi kan se de første slitne russebuksene dra seg gjennom gatene. Selv om vi nordmenn er stolte over at vi er født med ski på beina, og at vi er lært opp til at skitur er en flott aktivitet selv i snøstorm, er det stor grunn til å tro at de fleste av oss liker våren og sommeren hakket bedre enn vinteren. 

Total overtenning

Når våren kommer, skjer det noe med oss nordmenn. Vi våkner opp fra en slags vinterdvale. Kanskje er det et plutselig påfyllet av det uhyre etterlengtede Vitamin D som gir oss ny energi, eller morgensolen som gjør det enklere å våkne. Uansett hva det er, skjer det en endring i det norske folk, en endring jeg liker å kalle «total overtenning». 

Med total overtenning mener jeg at vi mister hodet litt om våren. Vi kler oss for eksempel i alt for lite klær når vi skal på skole og jobb om morgenen, bare fordi vi vet at det kommer til å være deiligere å gå hjem i skinnjakke og Converse enn boblejakke og vintersko. Vi insisterer på å spise lunsj ute i solveggen, selv om det drypper gammelt snøvann fra taket over oss. 

Vi kler oss i alt for lite klær når vi skal på skole og jobb om morgenen, bare fordi vi vet at det kommer til å være deiligere å gå hjem i skinnjakke og Converse enn boblejakke og vintersko

For ikke å glemme skolebarna vi ser på vei hjem, drassende med parkdresser, luer, votter og cherrox i hendene, i tillegg til en litt for stor skolesekk. De er så små og gjennomsvette. Kanskje til og med mer svette enn hvis de hadde hatt på seg alle vinterklærne, men følelsen av frisk vårvind mot huden er så mye bedre enn følelsen av en klam parkdress.

Utepilsen 

Et av de morsomste vårtegnene jeg vet er konseptet «den første utepilsen», som gjerne nytes allerede i mars. Misforstå meg rett, jeg gleder meg selv til den første utepilsen, så her dømmer jeg ingen. Fra første dag restaurantene på Aker Brygge åpner uteserveringen mobiliserer umiddeltbart vennegjenger som møtes etter skole og jobb, for å sitte der i boblejakker og vanter under varmelampen med den første kalde pilsen. Ute. Det er ikke spesielt digg, og det er på langt nær varmt nok å sitte ute med kald drikke, men siden solen er ute er vi nordmenn ute. På tross av at de fleste av oss kanskje hadde fortrukket å sitte inne med noe varmt å drikke i stedet. 

Fra første dag restaurantene på Aker Brygge åpner uteserveringen mobiliserer vennegjenger som møtes etter skole og jobb, for å sitte der i boblejakker og vanter under varmelampen med den første kalde pilsen

Hormonelle endringer

For å ikke få oss til å virke totalt hodeløse er det verdt å nevne at det finnes biologiske forklaringer på de hormonelle forandringene som kan gi oss en pekepinn på hvorfor denne vårovertenningen skjer. For det første produserer kroppen mindre melatonin når det blir tidligere lyst om morgenen, noe som gjør oss mindre trøtte. Videre stimuleres produksjonen av serotonin og dopamin av sollyset, hormoner som også er kjent som lykkestoffer. I tillegg endres nivåene av blant annet endorfiner og testosteron, noe som forklarer hvorfor man får et ekstra behov for å gå ut å jakte etter en partner om våren.

Det finnes med andre ord gode forklaringer på hvorfor livet er litt bedre om våren enn på vinteren, men det forklarer ikke hvorfor vi nordmenn gjør ting på akkurat den måten vi gjør det. Jeg skulle gjerne likt å vite hva utlendinger tenker når de ser nordmenn om våren. Jeg kan bare forestille meg hvordan det må være for utenforstående å se personer på vei til jobb og skole i ankelsokker, Converse og skinnjakke i fire varmegrader. Eller hva de tenker om likbleike nordmenn som sitter hutrende utendørs og drikker kald pils. Bare fordi de kan. Men for oss nordmenn ser det ikke rart ut. For oss er det helt normalt. 

About Merete K. Solum

Merete har en bachelorgrad i medievitenskap fra Universitetet i Bergen, og tar nå en master i journalistikk ved Universitetet i Oslo.
Bookmark the permalink.