Om sunnhet og sånt

Noen valg vi gjør er vanskeligere enn andre, og når det gjelder helse, trening og kosthold virker det som om det råder full forvirring. Hvorfor er det så vanskelig å ta stilling til å bli «sunnere»?

TEKST: Ane Sund Sjøvold

I dagens samfunn er trening og kosthold blitt en del av en prestasjonskultur. Det holder ikke lenger å være en aktiv mosjonist som tar seg et par løpeturer i uka. Mosjonisten er nå blitt en som prøver å bli den beste versjonen av seg selv, som deltar i Ironman, Oslo Maraton og fitnesskonkurranser, som har en veltrent, muskuløs kropp, og som klarer å sjonglere den aktive og sunne livsstilen samtidig som man har familie, jobb og studier – en salig blanding av det moderne kroppshysteriet, prestasjonsjaget og Erik Bertrand Larssen.

Rikets tilstand

Som en kontrast til supermosjonistens framvekst, er vi fortsatt på jakt etter lette løsninger. På ukentlig basis publiserer landets aviser artikler som lover bedre prestasjon, fettprosent, muskelmasse og kropp på kortest mulig tid. Rett før sommersesongen starter, uttaler treningseksperter seg om hvordan man skal få fastere og strammere kropp på 5 uker, og hvordan forbedre kostholdet slik at man kan gå ned i vekt uten å løfte en finger. Bare velg sunnere alternativer og tren mer, sier ekspertene. Når avisene og media gir oss oppskriften på den flotte, sunne helårskroppen på sølvfat, i form av trening og kostholdtips, hvorfor velger vi ikke dette? Løsningen står jo der svart på hvitt.

– Å være sunn handler ikke om å presse inn så mange treningsøkter som mulig i uka eller å leve på torsk, kylling og brokkoli. Noe som er sunt for en person, trenger ikke være sunt for en annen.

Sunt trenger ikke være sunt

I juni fortalte Høyrepolitiker Sveinung Stensland til VG at han hadde klart å ta av 22 kilo på tre måneder. I sin uttalelse mente Stensland at overvektige mangler vilje til å gå ned i vekt og at de må ta ansvar for egen fedme. De må bare, rett og slett, skjerpe seg. Stensland er en person som har tatt saken i egne hender, noe som er beundringsverdig, men selve uttalelsen hans om overvekt og fedme er uheldig – likevel har han et viktig poeng. Det handler om prioriteringer. For vet du hva du egentlig prioriterer? Hva trener du og spiser du for? Velger du å trene for kroppen, «noens ideal» eller for helsa?

Det handler ikke nødvendigvis om å skjerpe seg, som Stensland vil ha det til, men å bli bevisst på de valgene man tar. Å være sunn handler ikke om å presse inn så mange treningsøkter som mulig i uka eller å leve på torsk, kylling og brokkoli. Noe som er sunt for en person, trenger ikke være sunt for en annen. Vår samfunnsdefinisjon av hva som er sunt trenger å bli utfordret for å skape en endring.

I pose og sekk

Etter en treårig utdannelse i fysisk aktivitet og ernæring fra Norges Helsehøyskole, har jeg fortsatt ikke knekt koden til verken trening eller kosthold, eller til det å «bli sunnere». Tvert i mot. Jeg har gått fra å ha et rigid og nøye planlagt trening-og kostholdsprogram til å ta det på gefylen. Men noe av det viktigste jeg har lært fra utdannelsen, er at man kan få i pose og sekk. Det handler om å gjøre det som er godt for seg selv.

Å bli sunnere er definert ut i fra enkeltpersonen. Noen liker å gå turer mens andre elsker styrketrening og intervaller. Noen nøyer seg med en grønn juice i ny og ne mens andre spanderer et kakestykke på seg selv i helgene. Hva er sunnest av disse eksemplene? Det finnes faktisk ikke noe fasitsvar. Selv små valg i hverdagen kan være definert som «sunt». Så, hvordan kan du ta stilling til å bli nettopp, «sunnere»?

Helsen din bør ha førsteprioritering. Ikke la det handle om kropp og utseende, selv om det handler om kropp, men prøv å se «sunt» i en større sammenheng enn kun trening og kosthold. All hverdagsaktivitet er sunt for deg, enten det er en gåtur, å gå av bussen et stopp før du skal eller å ta trappen istedenfor heisen. Spis mat som gir deg næring, vitaminer og mineraler, men unngå sunnhetstyranniet. Om du virkelig har lyst på kake en dag, så spis kake. Om du ikke liker grønnkål, så trenger du heller ikke spise grønnkål. Det viktigste er at det fungerer for deg.

– Livet skal ikke baseres på antall treningstimer eller kaloriinntak. Livet handler også om glede og nytelse.

Alt med måte

Å ta sunnere valg handler om mye mer enn bare trening og kosthold. Ja, det krever at du prioriterer og gjør endringer, men satt i et større perspektiv bør valgene om kropp og helse være motivert av at du har og får et godt liv. Det høres holistisk og flytende ut, men livet skal ikke baseres på antall treningstimer eller kaloriinntak. Livet handler også om glede og nytelse.

Prioriter og velg sunnhet basert på deg selv som enkeltindivid og ikke hva andre forventer. Prøv å finn dine egne løsninger for å bli sunnere, men husk at du faktisk kan «have your cake and eat it too».


Vil du ta del i debatten? Du er velkommen til å legge igjen en kommentar, eller sende inn ditt bidrag til redaksjonen@samfunnsvitern.com

Bookmark the permalink.