I denne utgaven falt valget på temaet oppvåkning, og skribentene har tolket det i sin bredeste forstand; religion, miljø, nordmenn som våkner opp fra vinterdvalen og hutrer i alt for lite klær med utepilsen i hånda bare fordi det er sol og kalenderen forteller at det er vår … Avisen bugner dessuten av andre interessante artikler i samfunn- og kulturdelen.
PR-ansvarlig Vilde Aanonsen og undertegnede fikk oss en aldri så liten oppvåkning selv da vi tok turen til Nasjonalbiblioteket for å grave i vårt eget arkiv. Samfunnsviter’n fyller nemlig 25 år og vi var nysgjerrige på hvordan fakultetsavisen har utviklet seg oppgjennom disse årene. Det som møtte oss var en stor bunke papiraviser som hadde gulnet i kantene og den spesielle lukten av gammelt papir – men først og fremst store mengder interessant lesestoff. Det var som å dykke ned i samfunnshistorien de siste 25 årene. Alt fra krigen på Balkan på 90-tallet til Trump som USAs nye president i 2016 har blitt dekket av Samfunnsviter’n-skribenter. I årene imellom har temaer som likestilling, integrering digitalisering og kroppspress blitt tatt opp. (En liten funfact er at Vendela Kirsebom fikk æren av å pryde forsiden i 2008).
Jeg var så heldig å få intervjue Maria Hasselgård som er journalist i NRK og tok initiativ til å gjøre om Samfunnsviter’n fra et informasjonsskriv på fakultetet til en studentavis i 1995. Hennes hovedbudskap var at hvis du vil ha i gang noe – ta initiativ selv! Det er veldig viktig å engasjere seg ved siden av studiene, for du vil få bruk for senere i arbeidslivet. Som du trolig har hørt før blir du også mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Du trenger ikke nødvendigvis å bli med i en studentavis. Det finnes flust av flotte studentforeninger med alle tenkelige formål. Det viktigste er at du kan vise til engasjement og erfaring. Dessuten er det jo som oftest veldig gøy og givende!
Denne utgaven stiller mange interessante spørsmål. Har du for eksempel tenkt på hvorfor noe du har lært eller hørt om stadig ser ut til å dukke opp igjen den påfølgende tiden? Lurer du på hva som egentlig er mest miljøvennlig av å EL-bil og dieselbil? Eller hvordan det har seg at mange beveger seg mot en spirituell oppvåkning?
Kos deg med godt lesestoff imellom studieøktene. Lykke til med eksamen, og god sommer når den tid kommer!
Ansvarlig redaktør
Helene Evensen Bakke