På reisefot: Georgia og Aserbajdsjan

I begynnelsen av mars dro en gruppe fra Internasjonale Studier på studietur til Georgia og Aserbadsjan. Her er noen tips til deg om du noen gang skulle befinne deg på et av disse to litt uvanlige reisemålene.

Tekst: Sunniva Mowatt Storm // Foto: Johan Gerhardsen

Tbilisi: En varm velkomst

På vandring i Tbilisi

En spasertur i Tbilisi er virkelig å anbefale. Et godt utgangspunkt er den nyrenoverte gågaten Agmashenebeli-avenyen som ligger på østsiden av Kura, elven som deler den georgianske hovedstaden i to. Her finnes det restauranter, små butikker og cafeer, og om kvelden er gaten lyst opp av lyslenker mellom bygningene. I enden av gaten ligger Zaarbriukeniplassen, og derfra kan man spasere videre over Saarbruecken-broen på vei mot gamlebyen. På broen er det ofte loppemarked, hvor man kan finne porselen, gamle kameraer og vinylplater fra alle verdens hjørner. Fra broen går du gjennom Dedaena-parken og 9. april-parken. På toppen ligger Kashueti St. Georgskirke, og her er det mulig å gå inn. Det er ikke hver dag man får muligheten til å besøke en georgiansk-ortodoks kirke! Herfra er det ikke langt å gå til Tbilisis gamleby, hvor man finner byens tradisjonelle svovelbad.

Utsikt over hovedstaden

Herfra kan man fortsette til fjellknausen over byen. Dette er ikke en strabasiøs ferd – det tar rundt 20 minutter i rolig tempo og gir en god utsikt over byen. På toppen ligger ruinene av Narikala-festningen som stammer fra 300-tallet. Et steinkast fra festingen skuer statuen Kartlis Deda, som skal representere den georgianske folkeånden med en vinskål og et sverd, utover den georgianske hovedstaden. På veien ned fra fjellknausen er det også mulig å ta taubanen – så fremt man ikke lider av høydeskrekk.

Mat og vin

Vi spiste utrolig mye god mat i både Tbilisi og Baku. Alle stedene bestilte vi mange småretter og smakte på alt. Middagen på restaurant Sakhli var et av de beste på turen . Her ba vi enkelt og greit servitøren anbefale småretter på menyen. Tyve minutter senere kom flerfoldige kjøtt- og grønnsaksretter fra kjøkkenet. Det var nydelige tradisjonelle georgianske retter med navn jeg dessverre ikke kan gjenkalle. Til maten er det godt med noe i glasset, og da passer det bra at Georgia liker å kalle seg vinens hjemland. Arkeologiske funn fra området viser til produksjon av vin allerede 6000 år f. Kr. Er du glad i vin har du altså dratt til riktig sted. Her kan du finne vinflasker til 50 kr og billigere, men det må sies at Georgierne tilsynelatende ikke har mestret kunsten å lage god hvitvin de siste årtusenene. Den lokale drikken chacha, druesprit, bør også prøvesmakes. Et likhetstrekk mellom de to landene er at det finnes veldig mye billig sprit – veldig greit for fattige studenter!

Baku: Flammenes by

Et historisk Mekka

Hovedstaden i Aserbadsjan, Baku, ble grunnlagt allerede 1000 år f. Kr. Byen har en rik historie og mange eldre monumenter i gamlebyen. I flere århundrer var dette en viktig handelsby langs silkeveien. Kjøpmenn stoppet gjerne i Baku for et måltid og overnatting, og det finnes fremdeles rester i oldtidens kroer – her kalt caravansarai – spredt rundt i gamlebyen. Det finnes også gamle bad, hyggelige smågater og Jomfrutårnet; et av Bakus viktigste kjennemerker, bygget på 1100-tallet. Som i Tbilisi spiste vi aldri et dårlig måltid i Baku, og fordi det er et muslimsk land gikk det mye i lam. Det var imidlertid litt verre for dem som ønsket vegetarmat. 

Handling og pruting

Ettersom man befinner seg i en prutevennlig del av verden kan det være kjekt å prøve kjøpslå litt for små poser, antikviteter eller tekrus i småbodene ved gamlebyen. Etter vår erfaring har dette to mulige utfall: Enten blir man møtt med misbilligende hoderisting, eller så får man faktisk slått ned prisen et par euro – selv om man sannsynligvis burde fått varen enda billigere. Ønsker man mer shopping, ligger det en veldig fin handlegate i hjertet av byen. Her finnes det også mange koselige kafeer og restauranter. En brunsj på Central Baku i Nizani-gaten kan absolutt anbefales. 

Flammenes by

Et av de viktigste symbolene for Baku har i flere århundre vært ilden og flammen. Det finnes flere steder i området hvor flammer kommer opp av bakken som følge av store mengder gass i bakken. I oldtiden ble ilden tilbedt i Aserbajdsjan – rester av dette finner du i Flammetempel, litt utenfor byen som er opplyst av «den evige flamme». I sentrum ligger også tre skyskrapere kalt «Flame towers» som lyser opp i ildens farger om natten. 

Korrupsjon

Gassen som har gitt opphav til disse mytene har sammen med store oljereservoarer gjort Aserbajdsjan til et rikt land. Rikdommene i dette landet gjør det dessverre ikke fremmed for korrupsjon. Dette er et utbredt fenomen i politikken såvel som i næringslivet og hverdagen. Selv opplevde enkelte i reisefølget vårt å bli stoppet av politiet som anklaget dem for å ha begått lovbrudd – for eksempel å ha gått over gaten der det ikke var overgangsfelt. Ved å betale politiet ble lovbruddet oversett. Til tross for dette virket Aserbajdsjan som et veldig trygt land å oppholde seg i – også for turister. Så, med unntak av et litt ubehagelig politikorps, er dette et land som det virkelig kan anbefales å ta seg en tur til. 

About Sunniva Mowatt Storm

Sunniva studerer Internasjonale studier ved UiO, med fordypning i statsvitenskap og historie. Hun er derfor svært interessert i internasjonal politikk, men er også glad i matlaging, teater og friluftsliv.
Bookmark the permalink.