Å være DJ forbindes gjerne med mørke barer eller et studio med avanserte mixebord. Dagens teknologi byr på muligheten til å enkelt ta med seg jobben eller hobbyen ut under åpen himmel.
Våren meldte sin ankomst i slutten av mars, men forduftet like fort som den kom, og det er derfor en nokså kald og grå formiddag jeg møter jeg DJ-ene Alfredo Castro og Roy Andersen i Vigelandsparken.
– Portablism er som mye annet best i godvær, men dette her er greit. Det fungerer dårligere i minusgrader og regn. Minusgradene senker batteritiden og kan i verste fall ødelegge utstyret. I plussgrader kan batteritiden vare helt opp i åtte til 10 timer. Dårlig vær ser jeg som den eneste utfordringen, ellers ser jeg bare muligheter, sier Alfredo.
Hva er så portablism? For oss uten et fnugg av DJ- kunnskaper så er en liten innføring på sin plass. Det å være DJ kan nemlig være så mangt. Alfredo og Roy driver spesifikt med noe som kalles skratching.
– Skratching er en teknikk, like mye som låtutvalg, overganger og bruk av effekter er teknikker. Å være DJ betyr å mikse, skape overganger eller skape en ny låt av en eksisterende låt, altså å remikse. Skratching kan sammenlignes med gitarsoloer. Det er evnen til å skape melodier og rytmer med strenger eller i vårt tilfelle med vinyl. Det er opp til DJ-en hva slags vinyl eller lyder han ønsker å jobbe med, forklarer Alfredo.
Poenget med portablism er som navnet tilsier å være portabel i sin jobb eller hobby. Man har nå muligheten til å enkelt ta med seg utstyret hvor som helst, uten store forsterkere eller andre ting som krever plass og muskelmasse. Remixing utenfor fire vegger med andre ord.
– Det vi driver med er jo skratching. Den DJ-formen vi driver med kalles turntabelism. Når man nå har fått dette portabelt ble det hetenes portablism, sier Roy.
Roy skratcher foreløpig mest innendørs på ulike barer og festivaler, men er i anskaffelses-fasen for portablism. Alfredo ble frelst en sommerdag i fjor etter å ha snublet over en film på Youtube. Nå er portablism en stor del av hverdagen hans.
– Jeg er jo en skratch-nørd og ser en del på videoer hvor flinke folk holder på med det. På Youtube er det masse kreative mennesker, også finner jeg plutselig en video av et skotsk DJ som heter Ritchie Rufftone. Det er en video av at han sitter ute i Skottland et sted og skratcher og bare «shower off», da.Vi ser en stor elv, fine fjell og hele pakka i bakgrunnen, ler Alfredo.
– Skratching utendørs var noe jeg aldri hadde sett før. Så jeg ble helt blåst bort. Hva er det han holder på med? Jeg ble veldig nysgjerrig på det tekniske, tok kontakt med han og fikk litt tips. Jeg ble dødsinspirert og kjøpte samme utstyr som han, forklarer Alfredo entusiastisk.
Hvis det ikke ligger noe sjel og følelse i det man spiller så er det dritkjedelig å høre på
For utstyr er viktig når man holder på med portableism, men man behøver ikke mye. Det hele foregår strømløst, og man trenger kun en direkte drevet platespiller med en spesiell motor på innsiden som er batteridrevet. En portabel platespiller for å si det enkelt. Ellers trengs en høyttaler, om den ikke er innebygget, og eventuelt en smarttelefon hvis man ønsker å bruke musikk både fra den og fra vinylplaten.
– Det finnes mange platespillere som er drevet av et belte, og dette har eksistert i nesten 40 år, men forskjellen er at det nå er en ny teknologi på innsiden, sier Alfredo.
Videre sier han at teknologien fascinerer. Han tenker på hvordan han kan ta portablism enda et steg videre og forbedre sine ferdigheter. Alfredo ser på dette som en hobby som han kan slappe av med, ta med seg ut, bli inspirert av og bruke kreativt, men også som noe han kan tjene penger på.
Er dette noe alle kan lære seg?
Alfredo nikker.
– Det tror jeg. Det er så klart en stor fordel å ha sans og forståelse for rytmikk. Dette er jo teknisk, men det kan man lære seg. Jeg har en tese på at trommiser kan ha gode forutsetninger for skratching.
– Ja, også er det ikke bare det tekniske som er viktig heller. Hvis det ikke ligger noe sjel og følelse i det man spiller så er det dritkjedelig å høre på. Slik er det i alle sjangere fra klassisk musikk til scratching, sier Roy.
Store strømmer av turister finner veien til Vigelandsparken denne grå ettermiddagen, og noen trekkes mot Alfredo og Roy som sitter og remixer. Det knipses, smiles og nikkes i takt med musikken.
Hva slags tilbakemelding pleier du å få når du remixer ute rundt omkring i byen?
– Mange er veldig nysgjerrige, spesielt litt eldre folk som har et forhold til vinylskiver. De kommer gjerne bort og vil vite mer, og stiller spørsmål om teknologien bak. Det virker som der er en slags gnist som tennes hos noen. Dette er noe de allerede har kjennskap til, men med en ny vri, forklarer Alfredo.
– Ja, man kan godt kalle det en reinkarnasjon, sier Roy. En krysning mellom det analoge og det digitale.
Er det et stort skratching og portablism– miljø i Norge?
– Det er ganske mange aktive, gode skrachere i Norge, men de har ikke så mye kontakt med hverandre fordi få kjenner hverandre. En sitter kanskje i Flekkefjord, mens en annen sitter i Bodø. Kontakten er ikke der rett og slett. Det er nok en god del fler enn vi tror, men det er ikke noe miljø egentlig. Det er litt synd, sier Roy.
– Hvor keen du er på å vise seg frem spiller nok inn her. Noen synes dette er en kul hobby å ha for seg selv, ikke sant. Jeg derimot liker å vise meg frem, ler Alfredo.
Roy sier at portablism kan være en god måte å gjøre skratching mer sosialt.
– Det kan gjerne bli litt asosialt når man sitter hjemme og mixer, men når du tar det med ut for eksempel i parken er det lettere å komme sammen og møte andre likesinnede eller andre som bare er nysgjerrige.
Utstyret pakkes sammen som en liten koffert, og vi rusler litt rundt i parken. En klassisk rød telefonkiosk blir neste arena for kreativ mixing, og mange blikk finner veien dit. Alfredo har rett i at portablism trigger nysgjerrigheten hos folk.
Tror dere portablism kommer til å bli mer utbredt i Norge fremover?
– Jeg tror portablism har noe over seg som kan gjøre at scratchingmiljøet i Norge vil vokse. Kanskje dette er den friskeste pusten, bokstavelig talt, man trenger og nettopp derfor kan portablism bli ganske stort, sier Roy.
Alfredo er enig.
– Ja, det er det all forutsetning for med tanke på at prisen er halvert sammenlignet med vanlig utstyr, og det gir en frihet til å velge hvor man ønsker å være kreativ. Mulighetene er store og dagens teknologi er grensesprengende.