Glasgow er en gammel industriby med mangel på sjarm, men etter ett utvekslingssemester ved University of Strathclyde ser jeg tilbake på oppholdet som en lærerik opplevelse.
Med alt fra redaksjonsmøter og journalistikkproduksjon på dagtid til skotsk dans og kultur på kveldstid, har det vært et eventyr jeg ikke kunne tenke meg å være foruten.
Glasgow er Skottlands største by og University of Strathclyde er ett av tre universiteter byen besitter. Universitetet tar imot utvekslingsstudenter fra 250 ulike utdanningsinstitusjoner årlig, deriblant studenter fra Universitetet i Oslo.
Selv om det ble gitt god informasjon om oppholdet før avreise, var det spørsmål som kvernet rundt i hodet da jeg på en regntung mandag i midten av januar troppet opp utenfor universitetet.
Hvor skal jeg bo? Kommer jeg til å forstå dialekten? Hva skal jeg svare dersom noen spør om «dae ye ken wit a mean?» og jeg ikke forstår hva de mener? Kommer jeg til å få venner? Hvordan er det faglige i forhold til Universitetet i Oslo? Hva gjør en for å ha det gøy? Og hva spiser egentlig Skottene?
Heldigvis var dette spørsmål som ble besvart før jeg fikk sagt «ceilidh».
Begynn leilighetsjakten tidlig
Et av spørsmålene jeg har fått besvart er at å finne hybel i Glasgow ikke trenger og være vanskelig, men at det er viktig å være tidlig ute og vite hvilke muligheter som finnes. Ved å surfe Storbritannias finn.no, gumtree.com, går det an å finne hybel på privatmarkedet. Det finnes også private studentboliger, men disse er dyrere enn universitetets egne tilbud.
Jeg leier rom via universitetet og bor i James Goold Hall, en studentbolig, sammen med fem lokale studenter. Fordi universitetet eier tolv studentbyer plassert innen 40 kilometer radius unna sentrum, tilbys det hybler til alle nye studenter. Prisene varierer, og selv om det er dyrt å leie (ca. 7000 kroner i måneden), gir det gangavstand til bibliotek og forelesningssaler.
I tillegg finnes det sjanser for å bli snikkultivert da en bør være forberedt på lyden av sekkepipespilling på kveldstid i august.
AY, wee widdow!
Før jeg ankom Glasgow fikk jeg streng beskjed av mor om å tilvenne meg den skotske dialekten. Mistanken om at hun forvekslet aksenten med den engelske er stor, for selv om innbyggerne i Skottland fremdeles er en del av Storbritannia, kan språket være en hard nøtt å knekke.
Den første uken med forelesninger gikk med på nøye å følge med for å forstå den tykke «glaswegianske» røsten professor O’Neill bar. Etter en uke ble språkforståelsen bedre da utrykk som «AY, wee widdow!» (ja, lille jente) ble inkorporert.
Om du ønsker en praktisk tilnærming til faget ditt, er University of Strahclyde derfor universitetet for deg.
Dersom det språklige skulle være uklart, var det dessuten bare å spørre. Selv om det kan være utfordrende å henge med på engasjerte skotters utbrudd av uforståelige ord, er de overraskende glad i turister og derfor lett å bli kjent med. Venner fikk jeg derfor allerede før flyet hadde landet.
Akademia
Studenter ved Universitetet i Oslo er vant til å lese akademiske tekster, pugge akademiske begrep og gjengi akademiske refleksjoner på eksamen. Med et ønske om å gå ut i arbeidslivet med praktisk kompetanse, er det en fordel å praktisere faget sitt. Dette er det mulig å gjøre gjennom et utvekslingssemester i Glasgow.
Dersom du ønsker en praktisk tilnærming til faget ditt, er University of Strathclyde derfor universitetet for deg.
Fordi det akademiske fungerer ulikt fra utdanningsinstitusjon til utdanningsinstitusjon er det lurt å sette seg inn i prosedyrene i god tid før eksamen. Hvordan melder du deg på emner? Hvor, når og hvordan foregår eksamen og bør du bruke kilder utenfor pensum?
Som utvekslingsstudent ved University of Strathclyde melder en seg opp i emner fire måneder før studiestart. Emnene blir likevel ikke godkjent før den første studieuken, så emner en har valgt kan vise seg å være utilgjengelige når en ankommer universitetet. Vær forberedt på endringer.
Eksamensprosedyrer er ulikt fra emne til emne, og selv om jeg kun hadde mappeinnleveringer og hjemmeeksamen, er skoleeksamen også vanlig. Studieperioden foregår mellom 18 september og 15 januar på høstsemesteret og fra 18 januar til 27 mai på vårsemesteret.
I motsetning til foreleserne ved Universitetet i Oslo, sverger University of Strathclydes professorer til litteratur utenfor pensumlisten. Selv om vi fikk utdelt en litteraturliste bestående av femten bøker ved studiestart, var det ikke forventet at vi skulle gå til anskaffelse av alle. Det som derimot var ventet var at vi skulle bruke nye kilder. Det kan være greit å forhøre seg om dette før eksamensperioden begynner.
Kultur
Mens mor fikk meg til å love språklig utvikling, ga far klar beskjed om å slappe av og ha det gøy. Derfor har jeg utarbeidet en liste over aktiviteter forbeholdt reiser til Glasgow.
I Norge har vi bunad, og i Skottland har de kilt. Kilt er et antrekk i ull som bæres av skotske menn. De har ulike mønstre og farger utfra hvor i landet familien er fra. På bakgrunn av hva jeg har forstått er det en uting å påpeke at kilt faktisk er skjørt. Nasjonalklærne er nemlig kjempemandig.
Dersom ønsket om å se menn i kilt er stort har en tre valgmuligheter: finn en gatemusikant, delta i et bryllup eller dra på University of Glasgows ukentlige ceilidh. Ceilidh er skotsk dans som involverer gælisk folkemusikk og sosialisering. Som en person uten rytmisk sans kan jeg skrive under på at dansen er det absolutt morsomste en kan gjøre som besøkende av byen.
Er du glad i museum er Kelvingrove art Gallery and museum verdt å dra innom. Det befinner seg på den vestlige enden av byen, og det er ikke uten grunn at museet er et av de mest besøkte i Storbritannia. Kelvingrove art Gallery and Museum inneholder en av Europas største kunstutstillinger, og er i tillegg en fryd for øyet.
I gangavstand fra Kelvingrove art Gallery and museum ligger University of Glasgow. Det er ikke bare det største av de fire universitetene i Glasgow, synet av den renessansepregede hovedbygningen er en opplevelse i seg selv.
Det er ikke bare på vestsiden av Glasgow kulturen blomstrer. Flytter vi oss over til sentrum av byen, finnes det muligheter for å klatre til topps av byen, og dette midt i handlegaten. «The light house» arrangerer ikke bare kunstutstillinger, de tilbyr også utsikt over hele byen. Selv om Glasgow kan virke grå og kjedelig på grunn av daglige regnbyger har jeg hørt at den har sjarm. Det er opp til hver enkelt å vurdere.
George Square ligger i hjertet av den grønne byen. Bygget huser Glasgows bystyre og rommer en viktig samling av statuer og monumenter. Det tilbys gratis omvisning i bygningen.
Dersom ønsket om å se menn i kilt er stort har du tre valgmuligheter: finn en gatemusikant, delta i et bryllup eller meld deg på ceilidh.
Den grønne byen inneholder mer enn kun museer. Innslag av natur er å finne et steinkast unna bysentrum. Du trodde kanskje ikke at du ville besøke en gravplass for kulturens del, men et av Glasgows største turistattraksjoner er Glasgow Necropolis. På den enorme kirkegården bestående av 3500 gravkammer er diktere og viktige mennesker fra den viktorianske tiden begravet. Glasgow Necropolis er ideelt for en spasertur eller en piknik når solen en sjelden gang titter frem.
Mat
Om du trodde piknik på kirkegårder var det rareste innbyggerne i Glasgow gjorde vil du kanskje bli overrasket når jeg sier at det er feil. Under oppholdet har undertegnede observert innfødte innta de rareste ting. På toppen av listen kommer haggis: en skotsk rett laget av innmat av får, kokt i dyrets magesekk.
Både mor og far ville vært skuffet over mangelen på kulturell adapsjon dersom de så meg takke nei til delikatessen.
Heldigvis takket jeg ja til desserten. Fritert marsbar. Andre ting skottene friterer er gatekjøkkenmaten sin. Mens nordmenn ofte kjøper kebab etter en tur på byen, er kebabutsalg et ytterst sjeldent syn i Glasgow. Her inneholder nemlig hurtigmaten fisk. Fish and chips er en utbredt rett og består av fisk og pommes frittes.