Se lyst på vintermørket

Lurer du på hva som rører seg av arrangementer og aktiviteter i Oslo i de mørke små timer? Ikke gå i hi selv om eksamen er rundt hjørnet og temperaturen synker. Her er 10 tips for en «lysere» mørketid!

 

Eksamen smyger seg innpå. Ikke sakte men sikkert, men i en rasende fart. Vi er inne i den mørkeste perioden av året og den gode motivasjonen du hadde i september og oktober har for lengst dabbet av. Det er mørkt og trist, masse regn og iskald vind som dominerer værfronten. Kanskje det frister mer å sitte inne under dyna, titte på alle de deilige bildene av sommeren som gikk så altfor fort, og trøstespise sjokolade. Vår oppfordring er imidlertid: Kom deg ut av hula!

Det er dessuten viktig å huske på at for å gjøre det bra på eksamen, du også unne deg fri. Ett av eksperttipsene på studenttorgets nettsider er å ikke fokusere på å bruke tiden maksimalt, og føle at ett minutt du ikke leser er ett minutt med dårlig selvdisiplin. Det er nemlig nødvendig å ta pauser og gjøre hyggelige ting nettopp for å gjøre det godt på eksamen. Hva er det så å finne på i Oslo i vintermørket? Det hadde jo vært interessant å gjøre noe annet enn å dra på stamkafeen eller se en film på kino. Oslo har nemlig så altfor mye å by på til at du kan tillate deg selv å kun se mørkt på det.

 

1. Dra på gratis foredrag1 gratis foredrag

Er lommeboka litt tynn før julemåneden? UiO har mange spennende foredrag å dra på som så klart er gratis. Det har også Litteraturhuset, og de har et bredt spekter av ulike temaer som tas opp. Diskriminering, kjønnsidentitet, Russland og julebakst er noe av det du kan få mer kunnskap om ved å dra på et foredrag på Litteraturhuset. Kanskje får du nye innspill som kan bidra til en bedre eksamensoppgave også? 12. desember holdes en konferanse hvor sentrale forskere oppsummerer sin forskning på terrorangrepene 22.juli. Hvilke kunnskap sitter de igjen med og hva er neste steg? Om du vil ha en liten pause fra julehysteriet er dette en lærerik konferanse med kompetente forskere. En komplett liste over foredrag og konferanser finnes på litteraturhuset.no/program

 

2 ølklubb2. Ølklubb

Det er ikke tvil om at øl (endelig) har kommet på banen igjen. En absolutt topp 10 sosial aktivitet vi kommer til å dra i gang i løpet av mørketiden er en ølklubb. Veldig gøy, superenkelt og ikke minst relativt billig. Få med deg en god gjeng, kjøp med dere en unik øltype hver, og smak i vei. Gjør det ekstra gøy ved å notere og kommentere hver øl, og ta med dere dette til neste gang. Det er aldri feil å ha litt kunnskap om drikken som strømmer gjennom kroppen med jevne mellomrom. For å gjøre det ekstra koselig, hvorfor ikke ta med en tapasrett hver også? Det er ingen tvil om at spleising på middag både er sosialt og billig, og tapas er en sikker vinner!

 

3. Matkurs3 matkurs

Istedenfor å kave rundt i butikkene etter julegaver til hele vennegjengen så kan et morsomt alternativ være å dra på matkurs. Thai, italiensk, indisk, eller kanskje dere kan lære dere å lage sushien man ellers bare plukker opp på nærmeste gatehjørne. Det tar litt tid å lage selv, men det blir mye billigere. Flere firmaer arrangerer matkurs, blant annet matkurs.no. Alle kurs her har den noe stive prisen på 1250,- kroner, men som en førjulsaktivitet istedenfor gaver er det ikke all verden. Dessuten får du en god selvlagd middag med gjengen.

 

Operataket4. Turist i egen by

Tigerstaden har mer å by på enn du tror. Som Norges desidert største by, kan du umulig ha sett alt. Hvorfor ikke samle en vennegjeng og være turist i egen by for en dag? Vi kan love deg at det er riktig gøy. Nummer én på vår liste over ting som må sees er uten tvil operaen. De fleste har nok vært der før, men har du vært på innsiden av Norges forholdsvis nye turistattraksjon? Bli med på omvisning! Det koster kun 100,- kroner, og er garantert verdt hver krone. Billetter kan kjøpes på billettservice.no. I tillegg kan vi informere alle jenter (og kanskje gutter) at verdens mest kjente kjærlighetshistorie er å se på scenen fra desember til februar, nemlig Romeo og Julie.

 

5. Dra på julemarked5 dra på julemarked

Om du elsker julen like mye som oss, kan vi informere at du må få med deg julemarked på Norsk Folkemuseum. Bare noen få minutter med buss fra sentrum ut til Bygdøy, og du får umiddelbart følelsen av en «time-out» fra byens kjas og mas. Det blir ingen jul uten. Her går du rundt i et eget lite julesamfunn blant gamle hus og boder, drikker gløgg, spiser grøt og hører på flinke korister. I husene er det pyntet til jul, og ansatte går rundt i gammeldagse klær og forteller gjerne om hvordan det var å feire jul her for 60-70 år siden.

–       Datoer for julemarkedet er helgene 6. – 7. og 13. – 14. desember.

–       85,- kroner for studenter

 

6 kolokvie med en vri6. Kollokviegruppe med en vri

Greit, så må du jo jobbe med skolen også. Kollokviegrupper er gull verdt, men det kan være vanskelig å dra seg opp av senga to timer før det obligatoriske seminaret klukkende klar med et våkent hode og friske innspill. Hva med å be gruppen hjem på frokostpannekaker og kakao? De første 30-40 minuttene blir kanskje mindre effektive, men dere får garantert en hyggelig start på dagen og er bedre rustet for timer på lesesalen senere. Det blir nok også en dag hvor hele kollokviegruppen møter opp!

 

7. Sving deg på konsert7 sving deg på konsert

Det er aldri feil med konserter, og Oslo har ikke lite å by på. Det koster litt, men etter en hektisk eksamensperiode, eller eventuelt som en avkobling midt oppi det hele, fortjener du å gjøre noe virkelig gøy. Det florerer av konsertscener i hovedstaden, og vi må si oss imponert over utvalget denne senhøsten. Vi har samlet våre 3 favoritter som vi tror kan være med på å lyse opp hverdagen til hver og en.

  1. Lykke Li
    Klar for å bli bergtatt av en helt spesiell og særegen stemme? Da er Sentrum Scene den 8. desember din kveld.

–       Sted: Sentrum Scene

–       Dato: 8. desember

–       Pris: 500,- kroner

  1. The Kooks
    Indie pop får nok de fleste til å trekke på smilebåndet og kose seg. Med The Kooks kan det loves action på scenen.

–       Sted: Rockefeller

–       Dato: 10. februar

–       Pris: 350,- kroner

  1. BigBang
    BigBang er en norsk klassiker, og om du er en av de som vil gå smilende ut av en konsert og nynne på «Girl in Oslo», da er en aldri så liten tur til Sentrum Scene den 20. desember absolutt et must.

–       Sted: Sentrum Scene

–       Dato: 20. desember

–       Pris: 340,- kroner

 

8 hjelp et dyr i nød8. Gled et dyr i nød

Er du en dyrevenn, men står uten mulighet til å ha et kjæledyr i et trangt kollektiv? Dyrebeskyttelsen tok i fjor inn over 4000 hjemløse dyr, og i sommer var det en rekke triste avisoppslag vedrørende dumping av dyr. Over halvparten av dyrene som kom inn i fellesferien, og dyrebeskyttelsen sliter med å få omplassert alle dyrene. Foreningen for omplassering av dyr i Oslo trenger frivillige, så hvis du vil ha med deg en ekstra kompis på tur, enten det er i Frogneparken eller rundt Sognsvann, er det fullt mulig. Du gleder en hund og du får nok litt ekstra glede selv. Alternativt kan du overbevise samboerne dine om å skaffe dere et kjæledyr (om det er lov i leiligheten vel og merke) ved at dere er fosterfamilie for dyret inntil foreningen finner et nytt hjem til det. Hvor lang tid det er snakk om kan variere fra noen måneder til år, alt ettersom hva som passer for den enkelte. Les mer på www.fod.no.

 

9. Julebord med en tvist9 julebord med en vri

Noen gang drømt om å leke deg i ringen med en gigantisk sumobryterdrakt? Eller kanskje du er gira på å konkurrere om å sitte lengst på den bevegende oksen? Oslo Gladiators er noe av det morsomste du kan finne på med vennegjengen. Vi snakker av erfaring! De har over tjue forskjellige leker å velge mellom, og prisen er ikke så verst. Du kan velge mellom en pakke på tre eller fem forskjellige leker, og prisen er fra 350,- kroner per person. Med både ølservering og en aktivitetsleder som også fungerer som dommer, samt bidrar til garantert godt humør er dette stedet å dra i mørketiden! Se www.oslogladiators.no for mer informasjon!

 

10 oslos fineste utsikt10. Oslos fineste utsikt

En av de koseligste tingene man kan gjøre i vintermørket er å virkelig dra nytte av den hellige søndagen! Kanskje det frister mer å ligge i sengen å være klein etter gårsdagens festligheter, men som sagt: kom deg ut av hula! Vettakollen er kun noen stopp unna Majorstuen med t-banen, og turistattraksjonen kan garantere deg en trivelig tur og en fantastisk utsikt over hele hovedstaden. Ta med deg en god niste, eller best av alt: Lag mat på bål. En slager er å stikke sjokoladebiter i en banan, surre den i aluminiumsfolie og legge den på bålet. Få ting slår dette. Kom deg ut i høstmørket før det blir tosifrede minusgrader og du uansett forblir under pleddet.

 

Opp og hopp, og god mørketid!

 

About Helene Evensen Bakke

Helene har en bachelor i Kultur og Kommunikasjon og er nå i gang med en mastergrad i Medievitenskap på UiO. Hun interesserer seg spesielt for samspillet mellom media, makt, kultur og samfunn. Hun interesserer seg dessuten for hvordan nyhetsaktørene stadig finner nye måter å formidle nyheter på i digitale medier - gjerne på flyktige, visuelle måter.
Bookmark the permalink.