Sri Lanka: Liten i størrelse, stor på opplevelser

Her drar man ikke for en luksuriøs storbyferie. Men ønsker du rikelig med naturopplevelser, autentiske kulturinntrykk og avslappende strandliv i en og samme destinasjon, ja, da kan og burde Sri Lanka være ditt ønskede reisemål.  

Tekst og foto: Johan Ness Gerhardsen

Når jeg sier India, hva tenker du da? Ser du for deg Taj Mahal, et av verdens sju nye underverker? Kjenner du, bare ved tanken på spicy curries og saftig paneer, at du får vann i munnen? Eller er det de majestetiske elefantene, marsjerende over øde landsbyveier, omringet av overgrodd jungel, som fanger interessen din? Trolig trenger du ikke å dra helt til India for å virkeliggjøre disse assosiasjonene – vel, sett bort ifra om du vil oppleve Taj Mahal. Sørøst for India finner man nemlig landets lillesøster, som også serverer smakfull curry og huser asiatiske elefanter. Det er et land som er mindre og frodigere, som er lettere å navigere seg i og med nok av severdigheter å oppdage. Jeg snakker selvsagt om Sri Lanka.  

Fra frodige teplantasjer, verdens vakreste togturer og strender så langt øyet kan se, til spirituelle soloppganger, et smilende folkeslag og majestetiske dyr i fleng; Sri Lanka er et land som er verdt å anbefale, og et land som til tider faller i skyggen av det gigantiske India i nord. Det er det sikkert også gode grunner til; India er et mektigere og geografisk større land, som trolig kan by på mer varierte kulturopplevelser. Noen globetrottere vil kanskje insistere på at Sri Lankas renommerte kokoscurry ikke har nubbsjans mot Indias mangfoldige og tusenårgamle mattradisjon. Andre vil hevde at folksomme strender i sør-provinsene av India ikke engang kan sammenlignes med Sri Lankas rene strandperler. Uten å ha vært i India selv, og kun basert på egne assosiasjoner og research – i tillegg til mine nylige opplevelser fra Sri Lanka – vil jeg likevel tørre å påstå at for dem med begrenset tid, og som ikke føler seg klare til å ta for seg det enorme India, så er Sri Lanka et supert og annerledes alternativ, som også kan gi en forsmak på det større India. I eksamensperioden må det være lov å drømme seg litt bort, så her følger en bildeserie sammen med fire anbefalinger til hva Sri Lanka har å by på.  

Sri Padaya 

Sri Padaya, eller Adam’s Peak (avhengig av hvem man snakker med), regnes som et yndet mål for pilegrimsreiser av både hinduer, buddhister, muslimer og kristne. Fjellet som strekker seg 2243 meter over havet ligger midt i og sør i landet, og er Sri Lanka’s femte høyeste fjell. Øverst finner man et tempel med 360 graders utsikt over det omkringliggende dalområdet, men det er gropen på toppen av fjellet som er bakgrunnen for de mange pilegrimsreisene som fører hit. Buddhister hevder at gropen er Buddhas fotavtrykk; derav navnet Sri Pada, som betyr ‘’The Sacred Footprint’’. Hinduene hevder derimot at det er Shivas, mens kristne og muslimer mener det er Adams første avtrykk på jorden etter å ha blitt bannlyst fra Edens hage. Uansett tro, samles alle tilreisende på toppen med blikket rettet østover, for å nyte synet av den spektakulære soloppgangen – som regnes for å være hellig.   

Enroute fra Nuwara Eliya til Ella 

Mange som ønsker å bestige Sri Padaya benytter seg av en togtur til Hatton, og deretter taxi til Dalhousie. Togturen, som går fra Kandy til Ella og motsatt, regnes for å være en av verdens mest naturskjønne togreiser. Turen på totalt syv timer tar deg gjennom et enestående naturlandskap bestående av frodige teplantasjer og majestetiske dalområder, og er for mange i seg selv et høydepunkt på reisen gjennom Sri Lanka. En stor del av opplevelsen er å sitte på andre eller tredje klasse for å ha muligheten til å sitte i de åpne dørene, dingle utover med bena og nyte landskapet. Her gjelder det å være taktisk da det er stor kamp om benet; alle backpackerne som presser seg mot døråpningene har sett de samme bildene av influencere og reisebloggere, hengende ut av døråpningene med vind i håret. Vi tok tog både fra Kandy til Hatton og deretter fra Nuwara Eliya til Ella, hvor sistnevnte er uten tvil delen som kan anbefales sterkest. Et hot tips: Forsøk å få sitteplass på venstre side av toget dersom du tar det fra Nuwara Eliya til Ella; da får du garantert den beste utsikten! 

Udawalawe National Park 

Er det én ting Sri Lanka er særlig rik på, så er det dyreliv, og et svært eksotisk dyreliv som sådan. Landet har den høyeste tettheten av biodiversitet i hele Asia, og hele 20% av pattedyrene er endemiske til øya. Myndighetene i landet gjør mye for å bevare det eksotiske mangfoldet gjennom de strengt regulerte reservatene, hvor store deler er lukket for menneskelig ferdsel. Noen deler er derimot åpne for besøkende som ønsker å få et glimt. Yala og Udawalawe National Park er de mest populære, og hvilken man velger å besøke avhenger av hvilke dyr man ønsker å få øye på. Vi valgte Udawalawe på grunn av dens høye konsentrasjon av ville elefanter, samt dens gode rykte med hensyn til dyrevelferd. Rundt 600 elefanter finnes i parken og kan bli sett i grupper på opp mot femti stykker. Her har man også muligheten til å se påfugl, flekket-hjort, et rikt fugleliv, og dersom man er heldig, en srilankisk leopard.  

Mirissa 

Etter å ha reist rundt i fjellområdene og innlandet av Sri Lanka, drar de fleste sørover for å nyte strandlivet og slappe helt av. Mirissa er en av flere populære strandbyer i sørprovinsen hvor reisende drar for å slikke sol, nyte fersk sjømat og ta det helt med ro. De siste årene har Mirissa også trukket til seg en større andel backpackere. Kanskje er det på grunn av strandfestene som finner sted fra tid til annen, det økende antallet caféer med menyer som prydes av fargerike smoothieboller, instavennlige avocado-sandwicher og avkjølende iskaffe på kokosnøtt-melk? I Mirissa kan man i tillegg dra på hvalsafari for å se blåhval, hval-hai og spekkhogger,  eller man kan lære seg å surfe – eventuelt, dersom man er erfaren, begi seg ut på bølgene som demrer mot Mirissa beach. En heldig sjel kan også være vitne til klekkingen av baby-skilpadder, som tas godt vare på av frivillig ansvarlige, da havskillpaddene med risiko velger å legge eggene sine på hovedstranda.  

Første påskedag i år ble Sri Lanka rammet av et grufullt terrorangrep. Åtte eksplosjoner rettet mot hovedsakelig kirker og hoteller gikk av i Colombo, Negombo og Batticaloa, hvorav rundt 250 mennesker døde. Terrorgruppen IS kom tidlig ut med en omdiskutert kunngjørelse hvor de hevder å stå bak angrepene, samtidig som den Sri Lankesiske regjeringen legger skylden på en mer ukjent islamistgruppe, kalt National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Det var mildt sagt sjokkerende å våkne opp til nyhetene bare én dag etter hjemkost. Spesielt trist var det at angrepet måtte ramme kirker på nettopp første påskedag, en dag som av folket vies til det stikk motsatte; fellesskap, forsoning og fred. Vi i Samfunnsviter’n sender våre kondolanser til alle berørte. Til slutt håper vi at folk ikke lar seg skremme fordi Sri Lanka er virkelig stor på opplevelser. 

Bookmark the permalink.