Stilskifte som beruser

Med sin nye låt skifter The Weeknd gir og kliner til med en real sommerlåt

 

Som en del av lanseringen av strømmetjenesten Apple Music forrige uke, slapp PBR&B-artisten Abel Tesfaye, bedre kjent som The Weeknd, ut sin nyeste singel «Can’t Feel My Face». Mens samlealbumet Trilogy fra 2012 var trygt plassert i undergrunns-kulturen med inspirasjon fra R&B, soul og drømmepop, var skiva Kiss Land fra 2013 mer radiovennlig. Med «Can’t Feel My Face» beveger artisten seg lenger inn i popmusikkens domene.

 

Gjennom hele karrieren har forholdet mellom dop og forelskelse vært en del av The Weeknds musikk, der dopet blir et middel for å slippe unna følelsene. Med tekster som «I’m not a fool / I just love that you’re dead inside / I’m not a fool / I’m just lifeless too» har The Weeknd vært åpen om sine indre demoner. Med et mørkt og mistroisk verdenssyn er det rusen som har vært artistens livbøye. «Can’t Feel My Face» er et nytt tilskudd til kolleksjonen av låter der forelskelse virker som et dop, og dopet kan forveksles med kjærlighet. Men nå virker han lystigere enn noensinne.

 

«I can’t feel my face when I’m with you / But I love it»

 

The Weeknds nyeste låt er opptempo og frisk, og vil trolig spilles i hjel på radio og utesteder i sommer. En funky basslinje setter åttitallsvibben momentant og en suggerende synth drar oss inn i en verden av altoppslukende kjærlighet. «Can’t Feel My Face» stjeler skamløst fra Michael Jackson, uten at det blir påfallende. The Weeknds stemme er unektelig lik, noe som også høres på coveren av «Dirty Diana». Selv om canadieren på sin nyeste låt endelig virker levende også på innsiden, uttrykker han det på den eneste måten han kan – gjennom språket til en rusavhengig.

 

Artisten kunne med fordel brukt mer av sin eksperimentelle stil med uventede vendinger og akkorder i «Can’t Feel My Face», og beholdt mer av særpreget han er kjent for. Allerede med Kiss Land mente kritikerne at The Weeknd ble for mainstream, og etter hittene «Earnet It» og «Where You Belong» fra albumet til filmen Fifty Shades of Grey, er det ikke rart blodfans beskylder artisten for å ha solgt sjela si. For alle oss andre er det å bare å skru opp lyden og nyte sommerens godlåt.

 

Til høsten har canadieren lovet oss et nytt album og i mai fikk vi første smakebit med låten «The Hills». Med en mørkere vibbe enn den lystige «Can’t Feel My Face», er denne mer i tråd med artistens tidlige musikk. Hvis The Weeknd kan følge opp disse to låtene og leker like mye med nye stilarter på resten av albumet, er det bare å begynne å glede seg.

About Thomas Øverland

Foto: Kristoffer Kraakstad
Bookmark the permalink.