Sukkersøtt

OMG, hold dere fast – slankehysteriet er i gang. Nytt år og nye muligheter. Året 2016 er året norske barnehagebarn nektes brunost og yoghurt i matpakkene sine.

Jeg jobber i en kjøkkenbutikk skjønner du. Det var her jeg først fikk vite om at det var blitt ulovlig å ha med brunost og yoghurt i matpakken. Som den hyggelig og smilende butikkansatt jeg er, tar jeg kontakt med kundene: «åhh ja, disse matboksene er sååååå geniale. Du får plass til både yoghurt og frukt!». Du vet sånn, «denne må du lizzom bare ha»-aktig. Pang sa det, det var virkelig sant dette ryktet om at barna ikke får ha med mat med sukker i på matpakkene sine. 

Men en ting er sikkert, og det er at jeg har spist yoghurt og brunost i alle år. Jeg kan love dere, jeg har verken diabetes, fedmeproblemer eller lider av andre alvorlige livsstilssykdommer.Jeg spiser også banan, særlig etter trening bare sånn hvis du lurte. Men det har jeg hørt at man blir sykt feit av, for om du er på slankern, nei, gud forby bananen.

Ikke det at jeg er noen spesialist på området, jeg er verken ernæringsfysiolog, pedagog eller barnehagelærer. Men en ting er sikkert, og det er at jeg har spist yoghurt og brunost i alle år. Jeg kan love dere, jeg har verken diabetes, fedmeproblemer eller lider av andre alvorlige livsstilssykdommer. Jeg spiser også banan, særlig etter trening – bare sånn hvis du lurte. Men det har jeg hørt at man blir sykt feit av, for om du er på slanker’n, nei, gud forby bananen. Så jeg tror jeg må slutte med det fra nå av. Nyttårsforsettet mitt er jo tross alt å bli utrolig slank og deilig.

 Jeg tror den hemmelige ingrediensen er mer fysisk aktivitet og litt mindre ”Frost” med Elsa og Anna i hovedrollen.

Midt oppi alt maset kan det virke som vi begynner i litt feil ende. For målet må jo være det beste for barna, og det er nok ikke å innskrenke mattilbudet. Jeg tror den hemmelige ingrediensen er mer fysisk aktivitet og litt mindre «Frost» med Elsa og Anna i hovedrollen. Det er klart at det er lettere for barnehagetanter og SFO-ansatte å sette på en film når det bøtter ned og er storm utenfor. Med fare for at dette skal høres ut som en jobbsøknad kan jeg med hånden på hjerte vite dette, jeg har selv erfaring som SFO-assistent.

Film er ikke det beste for barna. Det viktigste fremover blir å få barna til å være glade i frisk luft, snø og fotball. Barna får ingen nytte av og nektes matpakker med brunost og yoghurt. For det første lærer de ikke om et variert og sunt kosthold, ei heller lærer de at det er viktig med mosjon og frisk luft. Det er flere positive aspekter ved å heller ta utgangspunkt i den fysiske aktiviteten og leken hos barna. Det er nemlig slik at lek er en viktig del av barnets sosialisering. Det er igjennom leken at barn får utfolde seg i ulike roller som for eksempel mor- og farsskikkelsen. Det er her de lærer seg å kommunisere med andre og også bygge vennskap. Denne kunnskapen er verdifull for resten av livet.

 

Foto: Luizzitus Flickr/Creative Commons

Foto: Luizzitus Flickr/Creative Commons

For all del, det er sikkert et viktig poeng å fjerne en del av sukkeret i mathverdagen til mange norske barn. Men vi må huske at brunost og yoghurt inneholder andre viktige næringsstoffer. Så før vi freaker helt ut, burde vi kanskje ta en runde med oss selv. For det er vel enklest for oss voksene å sette barna foran TV-en eller iPaden – da blir det i hvert fall stille i et par timer. Men hallo, vi voksne trenger også frisk luft, mosjon og lek – bli med på leken da vel. «Alle skal jo få lov til å være med», sier vi irettesettende. Da slipper vi også å ta fra barna den fantastiske opplevelsen og gleden av nybakt brød med brunost og iskald skolemelk.

 

About Julie Hval

Foto: Kristoffer Kraakstad
Bookmark the permalink.