Hun spiller på Norges beste lag i volleyball, er fulltidsstudent og har kapret en kjekk serbier. Yndlingsordet hennes er druse, og når hun blir stor skal hun bli barnepsykolog.
Tekst: Kristina Pederstad, Foto: Privat
Det har alltid eksistert noen mennesker som rett og slett er bedre enn de fleste av oss. Eksempler på dette er Robin Hood (britisk pil og bue-mester, som skal ha levd i Sherwoods dype skoger en gang på 1100-tallet), Max Manus (som til tross for sitt noe unike navn, var norsk, og trolig Norges modigste mann under 2. verdenskrig), og ikke minst Bjørn Dæhlie (som under OL i Lillehammer for hele femten år siden, sanket den ene gullmedaljen etter den andre på grunn av sin vanvittige evne til å “fly” på ski). Men er dere klar over at SV-fakultetet har sitt eget overmenneske? En jente som får til alt hun vil, med imponerende ro og godt humør?
Et lite historisk tilbakeblikk
14.7.1984 ble det født en jente ved navn Mona Fossen. Hun vokste opp på Abildsø, et dannet forstadsmiljø på Oslos østkant. I en alder av 12 år begynte Mona på sitt første volleyballag. Kun tre år senere ble Mona tatt inn på juniorlandslaget i volleyball, og der var hun fast inventar helt til hun ble atten år og dermed for gammel til å spille i juniorligaen. Hun fortsatte å spille på elitelaget, avdeling Oslo. Ikke lenge etterpå ble hun tatt opp på landslaget i volleyball. Etter videregående har Mona tatt to år med revisjon, ett år med reiseliv og fullført en bachelor i psykologi. Planen er nå å søke seg inn på masterstudiet i Danmark og bli barnepsykolog. Samtidig trener hun volleyball hver eneste dag, spiser så mye sjokolade hun vil, og er ivrig tilhenger av dr. Phil. Hvordan får hun det til?
Ond sirkel
Vollyballmiljøet i Norge har alltid vært lite. I østlandsområdet har det vært så få spillere at det bokstavelig talt måtte skrapes sammen nok folk for å fylle et kretslag. I dag har miljøet tatt seg noe opp, og Oslo Volley har ca to hundre barn som spiller aktivt for klubben. Men helt på nivå med Bækkelaget håndballklubb og fotballklubber generelt, er volleyballen overhode ikke. Tror du det kan endre seg?
– Vi er litt i en sånn ond sirkel. Vi kan ikke tjene penger på å spille, og da kan vi ikke kun trene, og da blir vi jo ikke gode nok til at vi kan tjene penger på å spille. Vi kan ikke tjene penger for vi har ingen sponsorer, og vi blir heller ikke vist på tv.
Hverdagslivet
Det å være student, er en fulltidsjobb. Dette blir man i det minste fortalt før man som ung og lovende inntar filosofibøkene. Man finner derimot fort ut at det er meget lett å fokusere på andre ting enn nettopp bøkene. Universitetet kryr av forstyrrende studentforeninger, der man som medlem kan lære seg alt fra flamenco til rugby. Det har derfor blitt populært å si at man er studerende, fremfor at man studerer noe. Hva med deg Mona, hvordan ser hverdagen din ut?
-Jeg står opp ca halv ni, også drar jeg på skolen. Har forelesning fra ti til tolv de fleste dagene i uka. Og så drar jeg hjem og leser, klarer ikke å lese på skolen. Og om kvelden er det trening. Hallene ligger litt utenfor byen, så må regne med én time i reise hver vei. Nå som kampsesongen har begynt, er det kamper hver helg, og trening de dagene vi ikke spiller kamp. Min siste frihelg før jul var nå i august.
Hadde du ofret volleyballen for studiene?
– Ja, det tror jeg. Det er jo det jeg skal leve av resten av livet. Jeg føler jeg studerer bedre hvis jeg bruker kroppen fysisk.
Helsefaren
Fotballspillere får kneskader og brekker ankler. Håndballspillere brekker ribbein og ryker korsbånd. Hvilke skader er det vanlig å pådra seg som volleyballspiller?
– Det er veldig lite skader i forhold til andre idretter. Men det går vel ofte på slitasje, og mange får også jumpers knee. Jeg har hatt problemer med høyreskulderen i mange år. Kjæresten min ble faktisk berømt i Norge fordi han klarte å knekke foten under en kamp.
Instinkt
For et utrent øye, går volleyballteknikk ut på en salig blanding av spenst, smidighet og rå styrke. Hva kjennetegner egentlig en god spiller?
– En god spiller er god teknisk, sterk, hopper høyt og er smart. At man tenker langsiktig, og ser hva som må gjøres. Det er viktig å være god til å lese spillet. Du må bruke hodet liksom. Derfor sier man at en volleyballspiller er på sitt beste når han eller hun er ca tredve år. Sånn sett er volleyball annerledes enn andre idretter, fordi erfaring har så mye å si. Man må jo reagere veldig raskt. Når ballen kommer mot deg har man veldig lite tid til å reagere. Derfor er det viktig med erfaring, for da går reaksjonen mer på instinkt.
Tabbe-Myhre
I alle lagidretter har spillerne ulike posisjoner og ansvarsområder. Thomas Myhre (nå også kjent som tabbe-Myhre) fikk sine 15 minutter med verdensberømmelse da han 28.mars 2007 slapp inn to mål fra Tyrkia da Norge kjempet om en plass i EM-sluttspillet. Den siste ballen trillet rolig inn mellom beina på Myhre. Halve Norge fikk hjertevondt, og resten ble ildsinte. Norge var til slutt ett poeng unna en plass i EM-sluttspillet, og man hadde all grunn til å skylde på Myhre. Hvordan reagerer egentlig medspillerne når en person ødelegger for resten av laget på denne måten?
– Vi er jo et jentelag, så det er litt vanskelig. Mange av de jeg har spilt lenge med, vet jeg at jeg kan si ; “nå må du skjerpe deg”, til, uten at de blir sure. Og de skjønner det jo selv. Men det finnes jo noen på laget som jeg ikke kan si slikt til. Guttespillerne er jo bare sånn: Hva i @$*%&# er det du driver med?
I ånd av James Lipton må jeg spørre om hva ditt favorittord er?
– Jeg lurer på om kanskje favorittordet mitt er druse. Det bruker vi hele tiden. Slå hardt, eller ta i, liksom. Det er noen på laget mitt som bruker det til alt da, til liksom; skal vi druse på sofaen i kveld?
Og så var intervjuet over. Til overskuddsmenneske å være, er Mona imponerende avslappet og fornuftig. Hvorfor gi avkall på en god utdannelse når det tydeligvis lar seg kombinere med å spille på Norges beste lag i volleyball?