Til deg med et aktivt seksualliv

Mange av oss som har passert den seksuelle lavalderen har benyttet oss av mulighetene det medfører. En del har dessverre fått erfare baksiden ved denne ellers så hyggelige aktiviteten.  Kjønnssykdommene mesker seg i gutter og jenter som har sex uten kondom. Skal vi la dem fortsette festen?

 

Bildet viser Klamydia fra sin beste side. Et vakkert kunstverk sett i mikroskop, men ikke like kult å ha på tissen. Foto: Wikimedia Commons

Bildet viser Klamydia fra sin beste side. Et vakkert kunstverk sett i mikroskop, men ikke like kult å ha på tissen. Foto: Wikimedia Commons

Jeg har nettopp ankommet inngangsdøren til klinikken inne ved Schous plass ved Trondheimsveien. «Ikke trekk» står det på dørhåndtaket. Lysten til å trekke blir bare større, men jeg oppdager et kamera som overvåker meg. Jeg ringer høflig på knappen hvor det er tydelig merket «OLAFIAKLINIKKEN» med store bokstaver. Det lyser opp fra overvåkingskameraet som en syndens blitz og døren åpner seg. Jeg lurer på hvem som sitter i andre enden og følger med? Heisen fører meg opp i 2. etasje, til et relativt lite venteværelse sammenlignet med hvor stappa det er. Her sitter nervøse jenter og gutter i alle aldre som med skam i blikket prøver å finne noe å se på som ikke innebærer en kontakt med andre levende vesener. Det ender med at man leser informasjonsplakatene som henger på veggen minst tjue ganger. «Klamydia kjennes ikke alltid ut som en piggtråd når du tisser». Jeg trekker en kølapp for drop in-time. Jeg er svett og føler meg skikkelig ufresh. Svett fordi jeg er litt nervøs. Ikke fordi jeg har så mye å frykte, det er tross alt bare min årlige rutinesjekk som alle single med et aktivt seksualliv burde gjennomgå. Llikevel begynner hypokonderen i meg å kverne på skumle tanker. Hva hvis jeg har gonoré eller hepatitt?

 

 Det finnes mange typer SOI-er som kan gjøre ditt allerede stressfylte liv enda et hakk mer stressende 

 

Forkortelsen for alle seksuelt smittsomme sykdommer, også kalt kjønnssykdommer, er SOI. SOI står for seksuelt overførbare infeksjoner, som vi så fint kaller det på fagspråket. Det finnes mange typer SOI-er som kan gjøre ditt allerede stressfylte liv enda et hakk mer stressende. De aller mest utbredte i Norge er klamydia, herpes og kjønnsvorter. Herpes og kjønnsvorter er virus man aldri blir kvitt. Man har også noe som kalles gonore og syfilis, som man på 70-tallet trodde man hadde greid å utrydde i Norge. Men nei, så feil kunne man ta. Våre foreldre, og oss selv inkludert, kan skryte på oss å ha gjenetablert kontakten med våre gamle venner, kanskje mye takket være fuktige sydenturer. Man har også to mer alvorlige sykdommer, HIV og Hepatitt. HIV krever livslang behandling og hepatitt kan i verste fall føre til leversvikt.

 

I 2013 ble det registrert 4947 tilfeller av klamydia blant gutter og jenter i alderen 10-29 år kun i Oslo og Akershus. Det gjør at klamydia vinner prisen for den mest populære SOI-en. Hvis du ikke allerede visste det så kjennetegnes klamydia ved svie når du tisser, men lur som den er så er det ikke sikkert du merker noe i det hele tatt, som med alle de andre kjønnssykdommene. De er ganske utspekulerte disse SOI-ene. «Men er det så farlig da?» tenker du kanskje. Svaret kommer an på hva du ønsker ut av livet ditt. Du dør ikke av klamydia, men hvis man går med det over tid kan man bli steril. Dette gjelder både gutter og jenter. Så om du drømmer om den trygge rekkehustilværelsen med en partner og en haug med unger så ville jeg kanskje vurdert å ta en test.

 

 Mange har fått med seg den halvgode seksualundervisningen fra en skjelvende helsesøster som sier at for å beskytte seg mot grums i grotta må man bruke kondom 

 

Hvordan går man fram for å ikke virke belærende og moraliserende når det kommer til sex og beskyttelse? Det siste jeg vil er å virke som en bitter gammel tante uten noen form for sexliv som sitter hjemme alene i leiligheten på Grefsen med 37 katter svermende rundt meg. Derfor vil jeg presisere at sex er både sunt og godt, og noe alle burde oppleve. Imidlertid fører det også med seg et ansvar, både ovenfor oss selv og våre partnere. Mange har fått med seg den halvgode seksualundervisningen fra en skjelvende helsesøster som sier at for å beskytte seg mot grums i grotta må man bruke kondom. De fleste av oss vet jo at man skal bruke det, både når vi suger og penetrerer. Så enkelt men akk så vanskelig er det altså. Det kan det være flere årsaker til. Det krever jo tross alt to sekunder mer av tiden din å rulle kondomet på. Gutten kan kanskje i disse to sekundene få så prestasjonsangst at han mister sin harde stolthet. Noen ganger har man kanskje ikke kondomet rett ved siden av seg i øyeblikkets hete. Andre synes kanskje også at kondomet fjerner det råe, det nære og intime ved å sammensveise hverandres kroppsdeler. Også må vi ikke glemme alkoholen mange av oss heller i oss som om vi skulle vært strandet i Sahara i en uke uten vann. Cannabisen, kokainen og de andre stoffene gjør oss heller ikke til verdensmestere i fornuftig tankegang. Men én ting er sikkert: Kondomet gjør at du slipper angsten etterpå.

 

Det kan fort ende med at du må leve med en dryppende penis eller vagina i lang tid framover. 

 

Det er ikke bare kroppslige ubehageligheter som følger med SOI-ene. Klamydia kan faktisk gjøre deg til en kjendis. Vi har alle en venn eller bekjent som i russetiden fikk navnet på samtlige SOI-er skrevet på buksen sin fordi vedkommende hadde fått gaver fra sine titalls sexpartnere. Bærumsungdommen fikk spesielt mye oppmerksomhet i 2013. Der hadde nemlig tallene på klamydia skutt i været. Trondheim ville ikke være noe verre, og kunne skryte av gonoré-utbrudd i byen. Om dette var et resultat av bedre testrutiner for ungdommen eller en mindre interesse for å tre kondomet over pikken vites ikke. Det antydes imidlertid fra flere hold at vi blir mindre og mindre flinke til å bruke beskyttelse under samleiet. Dette har store konsekvenser for folkehelsen, særlig nå i disse antibiotikaresistente tider. Gonoré-bakterien  spesielt, har begynt å ruste opp til kamp. Forskerne prøver å finne nye antibiotikatyper, men det skjer ikke fort nok. Det kan fort ende med at du må leve med en dryppende penis eller vagina i lang tid framover.

 

Tilbake til Olafiaklinikken. Jeg følger med en mannlig sykepleier med sjarmerende dialekt inn på et av testerommene. Som den nysgjerrige spirrevippen jeg er, spør jeg hvordan situasjonen ligger an med tanke på antibiotikaresistens. Jeg greier å få ut av ham at det er oppdaget en ny form for klamydia som er mye vanskeligere å behandle og enda mer aggressiv. Ikke bare skal det svi når du tisser, dét er visst ikke nok for denne lille nye krabaten av en bakterie. Nå skal den også begynne å angripe resten av kroppen og manifestere seg i organene dine. Til slutt vil den nok ta over verden. Det var ikke ordrett dette han sa, men det var det hypokonderen i meg hørte. Han så skrekken i øynene mine og beroliget meg med at det ikke var så vanlig enda. Noen bloddråper fattigere og litt hals-sekret mindre fikk jeg beskjed om hvordan jeg skulle ta tisseprøven og ble sendt på dør. Da var det bare å få presset ut litt tiss og vente en ukes tid på resultatet. «En uke med anspent nakke og tidvise angstanfall» tenkte jeg.

 

Sex er bra, sex er sunt, sex er viktig! Jeg har stor tro på at sex kan kurere alt fra søtsug til eksamensangst. Det sies jo at sex er en god form for trening. Svett blir man i alle fall. En artikkel jeg leste i Dagbladet kunne fortelle meg at eldre personer som fortsatt hadde sex hadde mindre risiko for ulike sykdommer som for eksempel hjerteinfarkt. Det er jo motiverende å vite. Derimot har alt det som er godt en bakside. Det gjelder for sjokolade og det gjelder for sex. Derfor er det lurt å alltid ha et kondom på lur så man sikrer seg så godt man kan. Det kan sammenlignes med bilkjøring. Alle vet at de skal bruke sikkerhetsbelte. Da reduseres risikoen for kjipe komplikasjoner hvis man kræsjer. Men ville du satt deg bak rattet uten å vite hvordan du bremser? Selvfølgelig ikke. Kunnskap er nøkkelen til veldig mye godt her i livet. Hvis du vet hvordan du skal beskytte deg, kjenne igjen symptomene på dryppert og hvordan Trude skal få en større sjans for å nå klimaks må du finne informasjon om det. I dagens Norge er dette informasjon du lett finner hvis du bare orker å løfte nesa opp fra Facebook i ti sekunder. Det vil derfor ikke være noen unnskyldning å si at du ikke visste at du kunne få herpes ved å bli sugd av noen med herpes-munnsår.

 

Du sitter kanskje igjen med en følelse av at du burde teste deg. Jeg synes absolutt det er en god ting å gjøre. Om du tester deg får du svar på om du har noe tull i trusa, og du kan få behandling. Gratis er det også, så det at du brukte opp siste rest av lønningen på ulike kaffebarer er ingen unnskyldning. Til neste gang kan det kanskje også være en idé å ta med seg kondom. Ansvaret ligger ene og alene på deg selv. Ingen andre vil stå over deg i begynnelsen av akten og sørge for sikker sex. Hva du velger å gjøre er opp til deg.

 

Screen Shot 2015-04-13 at 17.30.49

Bookmark the permalink.