To år, en kontrast

2020 var unormalt. Mesteparten av verdens befolkning var isolert. Frykten spredte seg overalt. 2021 ser imidlertid ut til å være en kontrast til 2020: vaksinasjonsprogrammer, bedre forståelse av viruset og økt kunnskap, kan potensielt være slutten av koronapandemien. 

Guillermo Loaiza Torres, Bachelorgrad i Arkeologi 

I mars 2020 ba regjeringen det norske folk om å delta i en nasjonal dugnad; en felles innsats for å slå ned viruset. De fleste valgte å gi sitt bidrag. Ett år senere preger sosiale distansering, isolasjon, koronatesting og munnbindpåbud fortsatt hverdagen vår. Det bidrar til å definere den såkalte «nye normalen». Det som føltes uvant i fjor har nå blitt en vane: Å bruke munnbind har blitt hverdagslig. 

Nå er det ett år siden vi begynte å merke virkningene av korona-pandemien her i Norge. Mange har nok opplevd det siste året som ekstra langt. Siden de første tiltakene ble innført i mars 2020 har nesten syv hundre personer tapt kampen mot viruset, ifølge NRK. I den samme perioden har mer enn tre millioner personer blitt testet for viruset, og flere hundretusen arbeidstakere har mistet jobben eller blitt permittert som en følge av restriksjonenes store økonomiske konsekvenser. 

I kontrast mot i fjor, er det fleste av det norske folket i dag vant til å bruke munnbind utendørs. De første dagene etter at pandemien rammet Norge, var kaos og uro kanskje de to tingene man kunne føle når man kjøpte dagligvarer. Køene ved matbutikker og mathamstring er heldigvis et fjernt minne fra 2020, som har ikke hatt plass i år. 

Vi har greid å komme oss gjennom tøffe tider før – jeg er helt sikker på at vi skal klare det også nå – Erna Solberg, 12. mars tale

Flere kommuner, særlig i områdene rundt Oslo, Bergen og Trondheim, har sett seg nødt til å innføre ekstra strenge tiltak. Barnehager, skoler, og universiteter har blitt delvis eller helt stengt over lengre perioder. Andre sosiale arenaer som treningssentre og idrett for barn og ungdom har også blitt stengt. I tillegg har mathaller, store butikker, butikksenter og treningssenter er altså stengt i noen byer grunnet pandemien. Disse tiltakene har hatt stor innvirkning på befolkningens psykiske helse. I en undersøkelse fra november og desember registrerte FHI en økning i ensomhet og depresjon blant nordmenn. Dette gjaldt særlig blant ungdom og studenter. 

Til tross for økonomisk nedstengning, millionene av dødsfall over hele verden, sosial avstand og andre forebyggende tiltak, blir det fortsatt rapportert nesten hver helg om fester som ikke er i tråd med smittevernreglene. På busser, trikker og T-baner kan man se personer som ikke følger FHIs råd om å bruke munnbind på offentlig transport, samtidig som det reiser langt flere på disse sammenlignet med fjoråret. 

Situasjonen bedret seg heller ikke i løpet av årets første måneder. Til tross for strenge sosiale restriksjoner medelte FHI at antallet nye tilfeller i løpet av de to første ukene av 2021 var tre ganger høyere sammenlignet med den første smittebølgen i 2020. Ett år etter pandemien ble først registrert i landet, begynner den nasjonale dugnaden å vise at folket er psykisk slitne av sosial distansering og økonomiske nedgangstider. Så det er nå som vi begynner å senke skuldrene våre, vi må være mest forsiktige. På den måten kan forskjellen mellom 2020 og 2021 blir for det bedre, ikke verre. 

Samtidig har nytt håp kjennetegnet starten av året. På rekordtid har selskaper som Moderna, AstraZeneca og Pfizer utviklet vaksiner som har blitt autorisert eller er i ferd med å bli autorisert av EU – og dermed også Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har nesten tre hundre tusen personer blitt vaksinert i Norge i løpet av årets første to måneder. 

Nå er det vår tur å slå ned koronaviruset. Med sosial distansering, nedstengningen og vaksiner, har vi muligheten til å utrydde viruset før det muterer og vaksiner ikke lenger blir effektivt. 2020 var fullt av endringer, og de fleste var negative. Det gjelder imidlertid å ikke miste troen på at viruset er mulig å slå ned. 

Spredningen av koronaviruset i fjor, bestemte hvilke tiltak som skulle innføres. I år har vi mer kontroll enn noen gang. Hvilke tiltak som skal innføres er bare en gjenspeiling av det vi gjør. 2020 var preget av kaos, redsel og det ukjente. 2021 kan være et år der hensyn og ansvarlighet kan bidra til å skape en bedre fremtid. 

Bookmark the permalink.