Toner til enhver sinnsstemning

Jeg skal (forhåpentligvis) introdusere dere for, og minne dere på, flere stemningsfulle låter. Enkelt og greit. 

 

La oss starte i det nostalgiske hjørnet med Disney-låter. Høres ikke det ut som et over gjennomsnittlig greit utgangspunkt for denne teksten? De minner meg om barndommen, noe jeg ikke kan være alene om. «Colors of Wind» fra Pocahontas, «Han er meg kjær» fra Herkules, «Make a Man Out of You» fra Mulan, samt «We Are One» og «Not One of Us» fra Løvenes Konge er alle vakre toner som ligger mitt hjerte nært. Disse sangene var noe jeg ikke kunne gå for uten, da jeg bestemte meg for å skrive denne sammenfatningen av musikkanbefalinger, men nå som jeg har fått det unna veien, skal jeg gå videre til noe med litt mer substans. 

Jeg går rett på sak! «Prom» av SZA. Her får du fete beats sammen med en nydelig stemme – alt i en kvinne! Hvis jeg tørr – tørr jeg å si dette? Jo, jeg tørr: Jeg kan ikke la være å trekke paralleller mellom henne og Frank Ocean. To favoritter av meg, som deler et lignende uttrykk, men som i bunn og grunn kjører sin egen greie.  

Neste sang på lista er «Crowded Places» av Banks. Jeg hadde en periode på videregående da jeg hørte masse på henne, men som de fleste perioder tok denne også slutt. Når det er sagt, dukket «Crowded Places» uventet opp i køen på Spotify. En gledelig overraskelse. Jeg trengte å bli minnet på hvor fin rytme låten har – rolig, men ikke kjedelig. 

Foto: Sverre Eiker Berg

Altså, denne låten! «Warm on a Cold Night» av Honne. Ja, denne låten kommer til å varme på en kald vinterkveld. Ha ha – cheesy, men bare lytt på den, okey?  

En av mine guilty pleasures er å se auditions fra X-Factor eller Britain’s Got Talent på YouTube, i tillegg til å se mer eller mindre ukjente talenter tolke kjente sanger. En av disse er Conor Maynard, som jevnlig publiserer «Sing Offs» med andre aspirerende eller etablerte artister. Konseptet er at de to synger i den musikalske rammen til én bestemt låt, men sangteksten endres jevnlig etter flere ulike sanger. For eksempel synger de etter tonene til en Beyoncé-låt, men sangteksten hennes er erstattet av utdrag fra Rihanna, Sam Smith eller Drake. I en av disse episodene dukket «Sugar, We’re Goin Down» av Fall Out Boy opp. Grunnen til at denne låten stikker seg ut for meg, er fordi den minner meg om ungdomstiden, da jeg alltid så på One Tree Hill etter skolen. En soleklar favoritt.  

Okey, igjen, denne låten, og dette albumet! H.E.R gav ut sitt selvtitulerte album i oktober, og er altså vakkert. Vi finner noen SZA-vibber her også. Et gjennomgående trekk i min musikksmak er myke, stemningsfulle låter fra artister innenfor R&B. For å være helt ærlig, har jeg ingen kunnskap når det gjelder musikksjangre, men jeg tror det er R&B som gjør seg aller mest passende. (Hjelp?). Uansett, sangen hennes, «Every Kind of Way», er nydelig.  

Fy søren. Siste gang: Okey, denne låten *skråstrek* denne mannen. Dette er islandsk rap, dere! Jeg visste ikke at jeg trengte islandsk rap i livet mitt før jeg oppdaget JóiPé. Albumet hans «GerviGlingur» er stappfull av godbiter, men favoritten er «Sagan Af Okkur». I likhet med resten av låtene i albumet er han akkompagnert av kompisen Króli, i tillegg til at både Helgi B og Helgi A dukker opp (morsomme navn). Selvsagt skjønner jeg ikke helt budskapet i låtene, men de oser old school hiphop, uten at det er utdatert. Fra det jeg har skjønt er både JoíPe og Króli under tyve år. Hva? Hæ? Fy søren.  

 

Jeg følger opp et av de uintenderte temaene her, nemlig nostalgi. Første ut er Jorja Smiths «Carry Me Home», som minner meg om 50-tallet. Igjen, jeg kan ikke mye om musikkhistorie eller om hva som kjennetegner de ulike periodene, men jeg forestiller meg at denne låten like godt kunne vært 70 år gammel som ett år gammel (noe den er). Neste er «Escape» av Rupert Holmes. Denne har flere garantert hørt, ikke sant? Nei? Hvis jeg sier at den også blir kalt «The Pina Colada Song»? Der ja. «If you like Pina Coladas and getting caught in the rain, if you’re not into yoga, if you have half a brain». Magisk låt, og hvis du tenker over sangteksten, er det faktisk en kjærlighetserklæring. 

Malditos «My Forest Fire». Vakker. Ikke nok med det, men coveret til det tilhørende albumet er utrolig fint. «Kingdom of Coldness» heter dette.  

 

Så lenge vi er på temaet fine album covers, så må jeg nevne Daniel Caesar. Hans album og singler er så fantastiske. For dere som også legger vekt på det estetiske ved en artists arbeid, skjønner dere hva jeg mener. Og ikke nok med det, men amerikanske Caesar har sakte blitt en av mine favoritter. Han er så flink at jeg ikke klarer å kun velge ut én sang fra han, slik som jeg har gjort fra de tidligere nevnte artistene. Av den grunn, finn fram albumene «Freudian» og «Pilgrim’s Paradise» på Spotify. Alt må høres. Du kan takke meg senere.  

Okey, hvis jeg imidlertid må trekke fram kun én låt av dette nydelige vesenet, Daniel Caesar, er singelen «Japanese Demin» så flott. Digg album cover også. Han er så bra at jeg vurderer å booke en tur til Stockholm for å se han live i slutten av januar.  

Foto: Sverre Eiker Berg

For å være ærlig har jeg aldri skjønt styret med Anna of the North. Hun har vært smurt over hele 730.no i lang tid, men hun har aldri appellert til meg, av en eller annen grunn. Når denne unødvendige negativiteten er sagt, så er hun likevel veldig dyktig – det er det jo ingen tvil om. Lytt på hennes «Baby». Fint album cover dette også.  

I slutten av november så jeg London-baserte Oh Wonder på Parkteateret, og likhet med Daniel Caesar har jeg hørt på deres materiale non-stop siden jeg oppdaget dem i slutten av forrige sommer. Her er det også bare å finne fram Spotify og lytt på… vel, alt! 

«Someone To Stay» fra Vancouver Sleep Clinic er nesten hypnotiserende. Det er en så vakker og skjør stemme, som er blandet med en mektig og dramatisk bruk av instrumenter. 

 

Fem raske:  

  • «Face Like Thunder» av The Japanese House.  
  • «Evening Prayer» av Jens Lekman og LouLou Lamotte.  
  • «Alaska» av Maggie Rogers.  
  • «Nothing Burns like the Cold» av Snoh Aalegra.  
  • «ILYSB – STRIPPED» av LANY.

 

Jeg har tre håp med denne lista: 

  1. At jeg har klart å introdusere deg for noe nytt.
  2. At jeg har klart å minne deg på noen gode, gamle slagere, som du kan tørke støv av i spillelistene dine.

III. At jeg har klart å vekke nok interesse for disse forslagene, slik at du faktisk finner fram Spotify, tar for deg lista og lytter på disse deilige tonene. 

 

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_color_class=”otw-red-border” border_style=”bordered”]

TILLEGGSINFORMASJON

Josh Rouse sin gode klassiker «Love Vibration» er ikke noe annet enn en sang av ren optimisme. Den er en del av plata «1972» og jeg har en fun fact på lur om denne innspillingen, som tok plass på begynnelsen av 2000-tallet. Jeg har blitt fortalt dette av en musiker-kompis, så jeg har kredible kilder. Sladderet er som følger: Rouse påsto at innspillingen var like vill som 70-tallets plateinnspillinger, altså med et stort innslag av dop og damer. I virkeligheten var denne innspillingen imidlertid en av de mest saklige og uskyldige noensinne.

Moddis «The Shaman and the Thief». Utrolig. Jeg skal ikke si noe om Moddi eller hans fasinerende arbeid her, men les Sofie sin bokanmeldelse av han i denne utgaven, for den er virkelig verdt det.

Her kommer en samling av Niki & The Doves beste sanger: «Coconut Kiss», «You Want the Sun», «So Much It Hurts» og «Miami Beach». Noe rolig, noe ikke rolig, men alle fire er fine på sine måter.

«Navajo» av Masego er kanskje den låten med fetest bruk av rytmer av de sangene jeg har nevnt. Jeg kom over artisten og sangen gjennom en venninne som anbefalte en YouTube-kanal kalt Colors, som publiserer uavhengige artister og deres varierte arbeid. Verdt å sjekke ut![/otw_shortcode_info_box]

 

 

Bookmark the permalink.