When in Tallinn…

Tallinn er det perfekte stedet hvis du ønsker deg en kortere og ikke altfor dyr byferie. 

Tekst og bilder: Elisabeth Kjellin, bachelor i medievitenskap

I juni dro jeg og samboeren min til Estlands hovedstad Tallinn. Estland er et av landene som utgjør Baltikum, men med nærheten til de nordiske landene og Tallinns nokså moderne uttrykk, føles det nesten som en del av Skandinavia. Hovedstadens stolthet, Gamlebyen, er virkelig verdt et besøk; det er helt fjernt å tråkke hundre meter fra den progressive nåtiden og inn i middelalderen. I tillegg er det ikke langt til stranden i utkanten av byen, eller til havna, der det går ferge til Helsinki. Tallinn er ikke stort, og du blir fort lommekjent, noe som gjør det til en perfekt destinasjon for en helgetur. Her er mine tips hvis du ønsker deg en tur hvor du ikke nødvendigvis fokuserer på de mest ”turistifiserte” stedene. 

KELLERTEATER 

Sjansen er ikke stor for at du tar deg en tur på Kellerteater med mindre du vet om det fra før. Vi snublet over det ved en tilfeldighet, og av den anonyme fasaden hadde vi aldri gjettet at det vesle, gamle murbygget skjulte et koselig scenerom med plass til rundt seksti gjester. Innredningen bestod av slitne antikviteter, og scenegulvet var dekket av rufsete, persiske tepper. Bartenderen solgte oss spennende øl fra et mikrobryggeri, og inviterte oss til gratis jazzkonsert der dagen etter. Selvfølgelig dro vi. Jazztrioen skapte en magisk atmosfære i det lille teateret. Hvis vi skal til Tallinn igjen, er det for å sjekke ut hva som foregår på Kellerteater! 

En intim og stemningsfull jazzkonsert på Kellerteater 
PIERRE CHOCOLATERIE 

Godt gjemt i en idyllisk bakgate ligger en liten kafé som har en sjarmerende og annerledes atmosfære. Uteområdet minner om et smug i en fransk kystby, med ujevn brostein, og frodig eføy hengende over bordene. Inne i konditoriet er interiøret eklektisk og herlig gammeldags, med kitschy lamper, duker i fargerike fløyelsstoffer og slitne trestoler som ikke matcher hverandre. Man forventer halvveis å se en spåkone med sjal stirre fokusert inn i en mystisk krystallkule ved et av bordene. De serverer quiche, kaker og diverse bakverk, i tillegg til kaffe og øl. Dette er riktig sted for å koble ut etter noen timer med shopping og turistattraksjoner. 

Pierre Chocolaterie gir deg følelsen av å være på ferie på 1930 – tallet
KGB-MUSEET PÅ HOTELL VIRU 

Estland var under sovjetisk styre fram til 1991, og da Tallinns første storslåtte hotell ble bygget på 1960-tallet hadde den sovjetiske etterretningstjenesten planer om å følge med på all aktivitet som foregikk her. Bygningsarbeiderne fikk beskjed om at toppetasjen skulle være forbeholdt hotellets tekniske anlegg, og visste ikke at den var ment å være KGBs egen hemmelige etasje. Herfra overvåket KGB hele hotellet, og avlyttet mistenkelige gjester. En suspekt journalist kunne for eksempel bli tildelt et eget ”spesialaskebeger” når han satt i baren, med en mikrofon skjult i den falske bunnen. Fikk hotellet en gjest det var spesielt viktig å overvåke, ble han gjerne plassert i et av rommene som lå direkte under avlyttingsstasjonen i øverste etasje. I dag er den øverste etasjen på Hotell Viru et museum hvor du kan lære om KGBs omfattende og nokså banale metoder, og om hotellets uhyre interessante historie. Vær obs på at du må forhåndsbestille billetter til en guidet omvisning for å få adgang til museet, med en prislapp på rundt tolv euro per hode. Og JA, det er verdt pengene! 

TELLISKIVI 

Bydelen Telliskivi er Tallinns svar på Grünerløkka, og enhver hipsters våte drøm. Her er gamle industribygg blitt til barer og restauranter, og kjipe murvegger dekorert med fargerik gatekunst. Strøket har en veldig trendy og Brooklyn-esque estetikk, der gammelt møter nytt, og materialer som glass, mur, stål og treverk kombineres smakfullt. Og apropos smak; vi var så heldige å få med oss den årlige Street Food-festivalen, hvor dusinvis av foodtrucks bød på et sprikende utvalg eksotiske retter, tradisjonelle godbiter med en fresh vri og munnfuller med vegansk snacks. Det arrangeres visstnok også loppemarked i Telliskivi hver uke, og ellers kan du besøke blant annet barer med ”mikrobrygget” drikke, kunstgallerier, kafeer og pop-up-butikker. 

Industri og kultur møtes i den hippe bydelen Telliskivi 
GAMLEBYEN 

Selv om dette er et opplagt punkt på lista til enhver Tallinn-turist, må jeg likevel inkludere Gamlebyen. Ikke bare er den proppfull av små nisjebutikker, håndverksutsalg, puber og restauranter – det er noe helt eget å gå rundt i en by som har sett omtrent likedan ut i 500 år. Den svært godt bevarte middelalderbyen har en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. Det er alltids noe å finne på her, som å stikke innom et av de mange små museene, klatre til topps i tårnet på en middelalderkirke eller kikke i bodene når det er marked på et av torgene. Vil du bli vist rundt og høre om byens historie, kan du slenge deg på en gratis guidet tur, som går flere ganger om dagen i feriesesongen. Men det er også koselig å bare spasere rolig mellom de gamle byggene og kikke, eller gå opp på borgmuren og se utsikten over byen. Og hvis du er sulten, foreslår jeg en tur på middelalderkroa Olde Hansa; personalet er i roller hele tiden, menyen består av tradisjonsmat og den sparsomme belysningen setter deg i ekte Game of Thrones-stemning.  

St. Catherine-passasjen i Gamlebyen 
Honorable mentions: 
  • Museum of Medieval Torture Instruments i Gamlebyen 
  • Estonian Burger Factory, med gode vegetaralternativer, på Lootsi 10 
  • Museum of Photography i Gamlebyen 
  • St. Olavs kirke (Oleviste kirik) i Gamlebyen: angivelig bygget på 1100-tallet, 123 meter høy med spiret. Gå til toppen av tårnet for å se utsikten over byen. 
Bookmark the permalink.